Legionar iz Ljubuškog: Smrzavao sam se na -30, ”kuhao” na +50

”Smrzavao sam se na -30 i ‘kuhao’ na plus 50. Bio u kratkom rukavu na 3200 nadmorske visine, piše Večernji list. Otišao 18.000 kilometara daleko od kuće. Pucao iz m4 s g7 noćnom optikom, skakao s 5000 metara iz padobrana, ronio, letio…  Legija je za mene super i volim svoj posao,” ovako svoje sedmomjesečno iskustvo u modernoj, elitnoj borbenoj sili u Francuskoj opisuje Ljubušak Petar Šimić.

Inače, Petar je rođen 1994. godine u Ljubuškom, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Cijeli život bavio se sportom te je aktivno trenirao rukomet i borilačke vještine.

Ovaj dvadesetdvogodišnjak je na put ispuniti svoju najveću životnu želju, da kao Ante Gotovina, Ante Roso, Zvonimir Skender, Milenko Filipović, Željko Glasnović… postane članom Legije stranaca, krenuo prije sedam mjeseci te je dosad prošao tešku obuku.

“Što sam morao proći da bih postao članom Legije stranaca? Ovo mi je najteže pitanje. Ali krenut ćemo redom od prvog odabira u Aubagneu u regrutnom centru, gdje kandidati otpadaju svaki sat, a taj odabir traje čak dva tjedna. Nakon što se to prođe, slijedi višemjesečna obuka u Castellnoudaryu. Tu ima dosta marševa, sporta i raznoraznih oblika mučenja starih škola, ako me razumijete”, priča nam Petar. Ističe kako je njemu osobno najteže bilo što se uz iscrpljujuće vježbe spava svega nekoliko sati.

“Prvi mjesec u Castellnoudaryu se odrade sportski testovi nakon toga je 4 tjedna takozvana Farma koja se odvija na nepoznatoj lokaciji u Francuskoj…, u brdima bez civilizacije. Problem je i taj što nema mobitela, interneta, televizije… Ne znaš što se događa u svijetu, isključen si 100 posto”, nastavlja Petar. Kada je riječ o samim testovima, kandidati moraju proći, između ostaloga, uže od pet metara za šest sekundi, Cooper test iznad 3150 za 12 minuta pa trčanje s ruksakom teškim 20 kilograma, puškom i šljemom osam kilometara za 40 minuta. “

To je najgore za sve… Ako ne zadovoljiš, ideš kući jer imaju dosta kandidata i ne žele gubiti vrijeme ni na koga”, ističe Petar. Iako je put do legionara težak, Petar kaže da ga je ovo iskustvo najviše obogatilo u životu.

“Peruanac mi je donio jaknu od lamine vune, grije k’o luda, Bengalc i ja smo nerazdvojni, najbolji ‘prika’ sam s Brazilcem”, priča Ljubušak. Ističe da je Legija stranaca jedan od najvećih skupova različitih kultura i nacija.

“Nisam mogao zamisliti da ću živjeti u ovakvom okruženju punom multikulturizma i da ću živjeti sa svim nacijama i rasama svijeta, pa to je nešto posebno. Razgovarao sam i družio se s Nepalcem, Ukrajincem, Rusom, Rumunjem, Egipćaninom, Senegalcem, Francuzom, Kinezom, Slovakom, Austrijancem, Brazilcem, Amerikancem…

Nerazdvojni smo već sedam mjeseci. Jeo sam njihova jela, gledao njihove plesove, slušao o njihovim običajima, kakve blagdane slave i kakve su im žene”, kaže Petar, dodavši kako nisu u pravu oni koji kažu da su Hercegovke najljepše. “Čast iznimkama, ali …(smijeh)”, navodi Petar.

Na pitanje što ga je ponukalo odlučiti se na vojnu postrojbu koja sudjeluje u najvećem broju vojnih operacija na svijetu i za koju vrijedi pravilo “Borba i umiranje nisu u službi višeg cilja; oni su cilj sami po sebi”, Petar navodi: “Što reći – želio sam avanturu i dobio sam je, želio sam nešto novo – dobio sam, volim vojsku i sportski život, dobio sam i to. Ovdje se cijene legionari. Članstvo u Legiji stranaca podrazumijeva najveću čast među svim vojskama.

Legionari imaju veliko poštovanje od Amerikanaca koji rade vojne vježbe s nama preko Nijemaca do Gurka (nepalske specijalne postrojbe)… Velika čast za svakog legionara je staviti ‘Kepi Blank’ jer je krvava obuka i tek rijetki ju završavaju”, nastavlja Petar, kojem je uzor hrvatski general Ante Gotovina. Ističe kako je sudjelovanje u Legiji stranaca njegov posao, kao što je nekome ispeći kruh u pekari. Legija stranaca svojim vojnicima pruža mnogo. Tako Petar kao pripadnik ove specijalne postrojbe, između ostaloga, ima pravo na državljanstvo Francuske.

“Imamo pravo na najbolje bolnice, osiguranja i plaće koje su dosta dobre… Od Legije dobiješ sve, ali isto tako moraš biti spreman za nju sve učiniti, baš kao što je kapetan Jean Danjou rekao 1863. godine u jednoj od najvećih bitaka Legije: “Vaš zadatak je poginuti, a ja sam taj koji će vas poslati gdje će to biti…”, priča Petar.

Na pitanje boji li se terena, odnosno činjenice da svaki trenutak može izgubit život, Petar odgovara: “Ne, vjernik sam. U svemu ovom sam se posvetio Bogu, odnosno vjeri. Ako dođe taj trenutak, ne bojim se, to je rizik mog posla.” Iako u ovom razgovoru Petar nije želio isticati obitelj, kaže kako nisu bili presretni što se odlučio za Legiju stranaca. “Ipak su prihvatili moju odluku. Bilo im je teško, ali me podržavaju i to mi mnogo znači”, navodi ovaj dvadesetdvogodišnjak. Iako obilazi europske gradove, nedostaje mu Hercegovina, a ponajviše Ljubuški kojeg naziva ‘rajem na Zemlji’.

Petra smo pitali žele li neki od njegovih prijatelja ili poznanika iz Ljubuškog krenuti njegovim stopama. “Razmišlja li netko o tom, nisam siguran, ali mislim da ima još ovakvih mladića jer je to nekako san svakoga tko imalo voli vojsku. Ja osobno niti bih preporučio da dođu niti da ne dođu. Neka svatko sam odluči”, zaključuje Petar.

(Večernji list)

41 komentar

 • A, šta vi ovdje reklamirate ?

  Sada on vjerojatno jedva čeka da zarati ovdje kod nas,
  pa da se vrati i bude kao Gotovina i Roso …. ccccc….

 • a čudna neka legija stranaca… do sada nisu aktivni vojnici u javnosti nikada prezentirali i pričali o legiji, a kamoli se slikavali

  • Brate ovo su idioti koje legija brzo odjebe od sebe… kakvi interviju za novine ili tv… ovaj nije vidio legije nego pricca kako on tako i svi drugi samo ono sto su culi od kretena kao i on … istinu o pravoj legiji nikada i nigdje niste culi niti ce javnost da ikada cuje, pravi legionari su Ante Gotovina, i Milorad Ulemek…ovo su razmazena djeca kreteni koji picku traze hvaleci se na ovaj nacin …

 • Sinoć je na Mreži ,tv bila odlična emisija Marka Jurića -Markov Trg, koja se emitira svakog utorka na Mreži uvečer u 20 sati.Sinoć je gost bio Jevgenij Paschenko ,ukrajinski filolog i povjesničar , bivši veleposlanik Ukrajine u RH , TIJEKOM devedesetih god,prošlog stoljeća i početkom ovog stoljeća. On je negdje , mislim 1997 god.objavio povijesnu knjigu ;Etnogeneza Hrvata i njihov utjecaj na povijest u kontekstu Ukrajine. U TOJ SVOJOJ(ODLIČNOJ)knjigi, paschenko je dao velik doprinos pojašnjenju jednog dijela hrvatske povijesti , koja se doticala njihovog boravka ne ozemlju Ukrajine. Govorio je o nastanku raznih toponima i etnonima Koja i dan -danas nose hrvatska imena i obilježja. Prepuna je Ukrajina tragova Hrvata , naročito u religijskom i ratnom(ratničko-osvajačkom)kontekstu. Tako je objašnjavao podrijetlo imena Hrvat , kojeg je već ranije 1997 god. objasnio u svojoj knjigi Etnogeneza Hrvata u kontekstu Ukrajine!O n smatra da je ime Hrvat u vezi sa simbolom sunca i svijetla-jednog nadasve ratničkog kulta koji je mogao nositi RATNIČKI, VLADAJUĆI SLOJ, VOĐA RATNIKA, DAKLE VOJNE ELITE-KASTE RATNIKA KOJA JE VODILA I PREDVODILA DRUGE RATNIKE , PRIPADNIKE RAZNIH DRUGIH RAZLIČITIH OD OVIH vladajućih ratnika. tE DRUGE RATNIKE, ON SMATRA PRIPADNICIMA RAZNIH ETNIČKIH SKUPINA , PLEMENA I ZAJEDNICA , KOJI SU DOBROVOLJNO STALI I STAVILI SE POD ZAPOVJEDNIŠTVO hrvatskih (vodećih)ratnika-zapovjednika.
  Sam autor J.P. navodi kako su Hrvati na ukrajinskom području stigli sa drugih,ranijh prostora Iranogovornog jezika i kulture , koja je daleko, starija od njihovog bitka i pojavljivanja na prostoru Ukrajine. Međutim , autor se ne zaustavlja ni tu, nego on ta iranogovorna plemena i jezike(Sarmate, Skite, Gote i Alane)stavlja u još daljnji prostor i vrijeme , koji po njgovim riječima daleko nadilaze i prostore Perzijskog carstava, nego su po njemu još daleko starije civilizacije koje svoj početak i pojavak na povijesnoj sceni života imaju svoje ishodište u Indiji, odakle potječu svi današnji bjelački narodi koji se danas nalaze u Europi, i tu obitavaju. Zato se svi ti bjelački narodi i nazivaju narodi indueuropski, to jest, imaju ishodište uglavnom u porječju rijeke IND, odakle su seobom naroda , došli u današnju Europu. Po njemu danasšnja moderna povijest, lingvistika, još ne može dati objašnjenje zašto je krenula ta seoba!Zašto su svi ti bjelački narodi , među kojima su i Hrvati, krenuli iz svojih tisućljetnih obitavališta prema nepoznatom!
  Po njemu ,jedan od razloga je mogao biti taj što su drugi nebjelački narodi, dakle, indijci, pa čak i Arapi u masovnom pohodu na njihova tadašnja mjesta obitovanja, zauzeli masovnim migracijama , dotadašnja njihova mjesta i krajeve. Nešto slično kao s današnjom namjerno izazvanom migrantskom seobom naroda, to jes invazijom na Europu. Invazori, dakle nebjelački narodi su nahrupili s višemilijunskom silom i brojnijim stanovništvom na prostore Indijsko potkontinenta, i po njemu su bjelci morali s epovlačiti pred nadirućom silom. To je proces , koji je po njegovim riječima trajao stoljećima, ali su se bjelci morali najposle svi povući i krenuti u potragu za novim prostorima na kojima će potražiti sebi novi život.
  Sve te povjesne oluje i vjetrometine su sa svim tim selilačkim narodima, bacile i narod Hrvata u novu seobu , ka prostorima današnje Europe.
  i TO JE PO NJEMU PROCES koji je trajao više od tisućljeća.
  Hrvati su kako navodi došli prvo u današnji Iran kao vojna elitna, ratnička kasta , koja je i u Iranu stvorila svoje veliko carstvo, koje je imalo veliku vojnu silu, i kojima su brojni drugi narodi morali plaćati, porez , danak , kao zaštitu gospodarima ,vlastelinima i ratnicima. Iz Irana su u novoj seobi naroda došli na prostore, Polske, Karpata, Rusije, Ukrajine, Česke i Slovačke.
  Tu su po njemu i nizu drugih ukrajinskih povjesničara stvorili Veliku Bijelu Hrvatsku , koja je u to doba bilo carstvo , među tri najveća u EUROPI.
  Kult koji su Hrvati donijeli sa sobom iz Irana , i iz Prostora koji prethode seobi u Iran, a koji su daleko stariji od Iranskog-oni su (Hrvati), donijeli iz predpovijesnih magli i nepoznanica vremena, a kojeg su Hrvati tako ljubomorno čuvali i držali do njega. Taj Kult je Ratnički Kult, kojeg su Hrvati posvećivali svom bogu Sunca , Horusu, kojeg su šrovali. Taj Kult , po autoru je bio iznad svih drugih kultova i simbola tog pretpovjesnog vremena i nadmašivao je svojom snagom ostale bogove i kultne simbole drugih naroda i plemena. Po njemu je taj Kult -kult Sunca boga Horusa pripadao samo najjačima i naj ratničkijim narodima , koji su imali pravo štovati najveće božanstvo Sunce. Dakle iz svega proizlazi da je taj ratnički kult, kod Hrvata oduvijek sveprisutan i neodvojiv od samog pojavka Hrvata na povjesnoj sceni života. Ratnici, osvajači ili zaštitnici naroda i drugih koji su se stavili pod njiihovu zaštitu i zapovjedništvo kulta ratnika Hrvata , bili su vojna elitna, ratnička kasta koja je u svemu imala privilegije i pravo na svog (hrvatskog)vladara ili vođu, koji je bio nadređen ostalima , a nikako podređen drugima. Stoga i ovaj mladić iz Ljubuškog samo nastavlja tradiciju višetisućljetnog pojavka Hrvata kao ratnika , na obzorju svijeta, kojeg su i Hrvati, mjenjali, Osvajali i činili sebi podložnim. Hrvati su oduvijek bili vrsni ratnici, od prapovijesnih vremena , pa tako i danas. Međutim , kao i u svim drugim narodima raznorazne etničke skupine ,zajednice ili pojedinci potpali su pod ime hrvatskog naroda ili hrvatskog ratnika, mada to možda etnički gledano kroz prošlost i nisu bili. Po nekim povjesničarima samo deset do petnaest posto današnjih muških potomaka kod Hrvata vuče podrijetlo od Iranske ratničke skupine, koja je oružjem osvojila ove krajeve. Moderna genetika i genetička istraživanja zadnjih 20 god. to potvrđuju. Ostali Hrvati, kako muški tako i ženski uz pripadnike drugih etničkih(njima podložnih)skupina stigli su s drugih hrvatogovornih područja , kojima je tada obilovala srednja i istočna Europa. Dakle, taj ratnički, gen, iranski ili indijsko iranski ratnički gen kod Hrvata je uvijek bio prisutan kroz povijest pa je i dana -danas tu među nama. Nije nimalo slučajno da tog ratničkog gena i kodeksa ratnika kod Hrvata i danas najviše ima kod Hrvata u Hercegovini ili u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Taj Iranski haplotip uvjetno nazvan E7, i danas je prisutan u najvećem postotku kod Hrvata u Bosni I Hercegovini. Mi Hrvati u BIH, imamo ga i dana su omjeru većem od preko 70 posto, a Hrvati u Hrvatskoj ga imaju negdje oko 50 POSTO!
  Time ja objašnjavam višestoljetnu hrvatsku podijeljenosti razdijeljenost među Hrvatima na razne vojske ili političke zajednice. Tu prvenstveno treba tražiti i današnje i jučerašnje podjele na hrvatske partizane i Ustaše , koji se uvijek nalaze u suprotnim taborima i počivaju na suprotivim stajalištima. Kroz povijest je sva ta dioba Hrvate skupo koštala i uvijek su tuđinci igrali na tu kartu naše nesloge i sukoba , kako bi nam ovladali. Često su Hrvati gubili i države i živote zbog te podijeljenosti (koja ipak ima genetske korijene i uzroke), padajući pod tuđe skute i pod tuđe vladare i vojske koji su se koristili tim hrvatskim jalom i nemogućnošću dogovora unutar sebe. Vrijeme je da konačno i mi Hrvati naučimo boriti se samo za sebe a ne za druge. Kroz povijeast smo izgubili milijune života ratujući pritiv drugih i za druge. Našom krvlju je natopljen svaki kutak Europe, pa i svijeta. Da nije bilo tog nesretnog povijesnog usuda , te vječite proklete podjele međuHrvatima na ove ili one ,na partizane ili ustaše danas bi nas na ovim našim prostorima bilo barem pet puta više. Umjesto dvadeset milijuna kolko bi nas trebalo biti s obzirom koliko nas je bilo za vrijeme Kralja Tomislava-nas je danas svega 5 milijuna na prostoru RH, iBiH. Ostalih 5-do čak 10 milijuna ljudi hrvatskog iskona, hrvatske krvi i podrijetla su rasuti diljem zemaljske kugle pod imenom nekih drugih naroda , ili zajednica etničkih, vjerskih ili kulturološko-genski nama sličnih, ali ipak pod drugim imenom , a ne hrvatskim kako bi trebalo biti , s obzirom na hrvatsku krvi hrvatski iskon koji nikakva povijesna bespuća i daljine ne mogu skriti ni ti zatajiti.

 • Sav respekt momak,ali za cije ideale ides ginut,za koga?Jedno je nesto voljeti,a drugo ubijat i ratovat za necije osobne interese

 • ide ubijat nevine po svijetu za francuske ideale lopovluka kao u libiji kad je amerika i francuska ubila gadafija zbog njihova duga od 400 milijardi dolara moj momak di će ti duša vjeruješ li ti u boga ajde ubit čovika u obranbenom ratu svog naroda to moraš ali ubijat u ime lopovluka jeste li vidili današnju poruku pape on neće uzimat novac nastao na lopovluku i izrabljivanju radnika a ti moj momak ideš ubijat za novac to je krvavi novac

 • Ljubo kako ne shvaćaš.A ko si ti rođen za lopatu, fanglu ili mistriju, to ne znači da su i svi ostali rođeni za težačke aktivnosti…kužiš ne lega.
  Mladiću iz Ljubuškog poručujem,mladost zna bit i ludost. Zašto ideš za nekoga ratovat i možda izgubit ludo glavu, a da taj netko nije Hrvatska.?

  • Kuzim ne lega……ja sam inace progamer na racunalima i ne seri……a baustelci su isto radnici ko ja i ti i nismo ja i ti nista vridniji od njih by the way!!!!

 • Uporno se ponavlja negativna teza da će on ginuti i ubijati za Francusku i slične gluposti. Danas je Legija stranaca prvenstveno mirovna postrojba koja sudjeluje u mirovnim misijama po Africi… Ne idu “ubijati” za francuske interese nego, nego biti čimbenik mira u kriznim žarištima. Da ubijaju djecu i civile, bili bi na svim svjetskim naslovnicama.
  Ovdje treba naglasiti pozitivne strane. Tijekom Domovinskog rata upravo su povratnici iz Legije stranaca napravili iznimni doprinos obučavanju hrvatske vojske s obje strane granice, da ne govorim o njihovom zapovijednom iskustvu. U slučaju, ne daj Bože, nekog budućeg rata jedan ovakav instruktor i zapovijednik sa iskustvom bio bi zlata vrijedan.
  A druga stvar, iz intervjua se da isčitati da čovjeka vojni život uistinu zanima, a u BiH ga sigurno ne bi uspio ostvariti. Ovako će dobiti obuku elitne razine, dobru plaću i priliku za francuskim državljanstvom. Definitivno bolje od svakodnevnog ispijanja kava po lokalnim kafićima. 🙂

 • kad imadneš 50 godina željećeš da izbrišeš svoju memoriju

  jedini spas će biti prosuti si mozak, naravno ako ga imadeš

  9mm ti briše sve ružne uspomene

  • E sta……Svaki dan programiran kad cu uzet mistriju a onda programiran kad cu postavit zolnu…..Vidis Stevo mudonja da sam programer……hahahahhahahaha

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.