Legendarni ljubuški maratonac svoj prvi maraton otrčao je u Širokom Brijegu

Zlatka Javorka Mišetića, poznatog ljubuškog maratonca, malo tko ne poznaje. Ovaj veliki zaljubljenik u rekreativni sport često je na mnogim maratonima, raznim natjecanjima, a povod njegova trčanja može biti i nečija godišnjica braka, vjenčanje, rođendan ili, pak, neka druga prigoda.

Teško je, kaže nam naš sugovornik, zbrojiti sve pretrčane kilometre, ali smatra kako se ta brojka mjeri stotinama tisuća kilometara. Sve je počelo prije 16 godina kada je trčao svoj prvi maraton Polog-Široki Brijeg u znak sjećanja na zaustavljanje tenkova JNA u Pologu. Nakon toga počeo je nizati svoje nastupe, iako se prije toga nikada nije bavio nikakvim sportom.

Medijska ličnost

Njegovom prvom nastupu prethodila je probna relacija Grljevići-Grabovnika u dužini od deset kilometara, a budući da je znao da mu nitko neće vjerovati da je učinio takvo nešto, ovjekovječio je to videosnimkom, što je kasnije poslužilo kao dokazni materijal i novinarima koji su pisali o njemu i njegovu iznenadnom interesu za trčanje.

Punio je Zlatko do sada mnoge novinske stupce, dva je puta bio gost ‘Globalnog sijela’ i serijala “Živa istina”.

“Trčati sam počeo u svojoj 45. godini života, krenuo sam polako, vidio da mogu, i sve je poslije išlo lagano. Trčao sam svukuda i za svakoga, ništa mi nije bilo teško. Često bez ikakvog povoda, samovoljno odlučim otrčati neku turu, i onda to odradim i to je to. Zovu me na razna natjecanja, sada u kući imam 110 medalja, 70 pehara i oko pedeset priznanja”, kaže nam Javorko, ističući kako o njemu više govore njegova djela i brojne fotografije koje ima u svom albumu.

Trčeći je obišao cijelu Bosnu i Hercegovinu te Hrvatsku, a želja mu je otići na maraton u neku udaljeniju europsku zemlju, Njemačku ili Italiju, ali mu za to trebaju novčana sredstva, ali je sponzora sve manje. Iako ima neke svoje stalne sponzore, Zlatko smatra kako bi ih moglo biti još i više, a sve što traži je da mu se omogući odlazak na natjecanja za što često prima pozive.

“Prije sam često trčao unatrag i tako zabavljao raju, ali od kad me je dva puta udario auto, trčim samo naprijed, ne riskiram više”, kaže.
Do sada je trčao mnogima u čast, najviše za generala Antu Gotovinu, a pretrčao je mnoge kilometre u čast legendi hrvatske košarke Draženu Petroviću i mnogim drugim istaknutim osobama.

Maraton u ženinu čast 

Na svu sreću, nakon toliko prijeđenih kilometara, do sada nije doživio niti jedno neugodno iskustvo, a gdje god dođe, i kroz koje god mjesto prođe, svi ga pozdravljaju i podržavaju.

Sada bi, kaže, mogao, bez ikakvih priprema, otrčati do Splita i vratiti se natrag, a sve je to rezultiralo odličnim zdravstvenim stanjem ovog maratanca, čiji su nalazi, kako i sam kaže, kao u malog djeteta, a kaže da se osjeća kao ptica lastavica.

“Najduža relacija mi je bila ona od Imotskog do Čapljine u dužini od 70 kilometara, to sam prije nekih osam godina bez problema odradio. Ne znam točno koliko mi je vremena trebalo kako bih istrčao ovu rutu, ali nije bilo teško.

Druga najduža ruta u dužini od pedeset kilometara bila je od Mostara do Grabovnika, povodom prve godišnjice smrti moje supruge Javorke. To sam istrčao za pet i pol sati”, priča nam maratonac.

Iz ljubavi prema svojoj supruzi Zlatko je u nadležnoj općinskoj službi podnio zahtjev za promjenom, odnosno dodatkom na svoje ime, pa tako od sada u svim njegovim osobnim dokumentima stoji Zlatko Javorko Mišetić.

Svaku je večer na ženinu grobu, i tako će biti, kaže, dok je god živ. Pred mostarskom bolnicom se nalazi ploča s njezinim imenom, koju je on postavio uz odobrenja mostarskih vlasti.

Trčanje smatra najzdravijom tjelesnom aktivnošću kojom se čovjek može baviti. Poručio je mladeži da se ostave kafića i da slobodno vrijeme provode u prirodi trčeći jer je to i njega održalo u dobroj kondiciji.

(Dnevni list | Foto: Vlatko Mikulić)


Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.