Lažne gole fotografije 100.000 žena podijeljene online – Jabuka.tv

Lažne gole fotografije 100.000 žena podijeljene online

Lažne gole slike više od 100.000 žena, kreirane su od fotografija na društvenim mrežama i podijeljene online, prema novom izvješću kojeg prenosi BBC.

Odjeća s njihovih fotografija je uklonjena digitalno, pomoću umjetne inteligencije (AI) a fotografije su proširene pomoću aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Neke od djevojaka su, kako se čini, maloljetne, navodi se u izvještaju obavještajne kompanije “Sensity”.

Ali oni koji vode ovaj servis rekli su da je to jednostavno “zabava”.

Iz kompanije “Sensity” tvrde da je korištena tehnologija “deepfake bot”. “Deepfake” su digitalno generirane, često veoma realistične fotografije i video snimke, zasnovane na stvarnom predlošku.

Jedna od njegovih uporaba bila je stvaranje lažnih pornografskih video klipova poznatih ličnosti. Izvršni direktor “Sensityja” Giorgio Patrini rekao je da je prelazak na korištenje fotografija privatnih osoba relativno nov.

Imati račun na društvenim mrežama s javnim fotografijama dovoljno je da bilo tko postane meta, upozorio je.

“Bot” umjetne inteligencije nalazi se unutar Telegramovog privatnog kanala za razmjenu poruka.

Korisnici mogu “botu” poslati fotografiju žene, a on će digitalno ukloniti odjeću za nekoliko minuta, bez ikakvih troškova, prenosi Avaz.

Oni koji vode servis rekli su da nitko nikoga ne može ucjenjivati s ovim fotografijama jer je, kako tvrde, njihova kvaliteta “nerealističana”. Dodali su da prate sadržaj i da blokiraju onaj gdje primijete maloljetne osobe.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.