Lavrov: Džaferović i Komšić rade po nečijem nalogu – Jabuka.tv

Lavrov: Džaferović i Komšić rade po nečijem nalogu

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio je u utorak u Beogradu da su dva člana Predsjedništva BiH, koja su se danas odbila s njim sastati, nisu samostalna te da očito rade po nečijem nalogu, ali da taj “incident nije bitan za stav Rusije o razvoju odnosa s narodima BiH”.

Političari koji su donijeli tu odluku vjerovatno ne izražavaju interese većine svojih birača nego vanjskih snaga koje ne samo da nisu zainteresirane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa, nego ni za to da zemlje Zapadnog Balkana ostvare pravo na uzajamno korisnu suradnju sa svim vanjskim partnerima, rekao je Lavrov na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Istaknuo je da taj “incident nije bitan za stav Rusije o razvoju odnosa s narodima BiH”.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su se u utorak sastati s Lavrovom nakon njegove izjave kojom je doveo u pitanje moguće članstvo BiH u NATO-u i poziva na hitno zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), optuživši ga da ne poštuje suvrenitet BiH kao države te da svjesno pokušava dovesti u pitanje njena strateška opredjeljenja.

Vučić je komentirao kako je “lijepo pokazati gordost na jedan dan, ali što sutra”.

Što je narod dobio od toga? Ja bih se drugačije ponašao, ali oni su bolji i pametniji političari od mene, rekao je Vučić, ne spominjući imena dvojica članova Predsjedništava BiH.

Raspudić: Komšić i Džaferović nediplomatski prema Lavrovu, a ne znam čime ih je Milanović uvrijedio

Lavrov i Vućić rekli su da su Srbija i Rusija suglasne glede poštovanja načela Daytonskog mirovnog sporazuma o jednakosti tri konstitutivna naroda i postojanja dva entiteta – Republike Srpske i BiH.

Također su se složili da Srbija i Rusija imaju visoku razinu bilateralnih političkih i ekonomskih odnosa i razumijevanja za principe regionalne suradnje, uz puno uvažavanjey Kremlja za interese Beograda da odnose s Prištinom uredi na temeljima Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Potvrdili smo strateško određenje obje zemlje da na prijateljskim temeljima iznimnog uzajamnog poštovanja nastavimo razvijati i da, gdje god je mogućne, poboljšamo odnose, rekao je Vučić zahvalivši Rusiji na potpori suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i poručivši kako Srbija ima “recipročan” odnos prema Rusiji.

Naglašeno je da se obje zemlje bore protiv pokušaja revizije povijesti i istine o Drugom svjetskom ratu, te da će to i dalje zajednio nastaviti raditi.

Vučić je poručio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ta da će ustrajati na svojoj vojnoj neutralnosti, na što je Lavrov uzvratio porukom da Moskva pozdravlja “izbalansiranu politiku srpskog vodstva”, usmjerenu ka vođenju jednakih i uzajamno korisnih odnosa sa svima.

Pozdravili smo posvećenost Beograda politici očuvanja vojne neutralnosti, odustajanje od pridruživanja antiruskim sankcijama, bez obzira na to tko ih uvodi, rekao je Lavrov.

Istaknuo je da je s Vučićem razgovarao i o “neriješenom problemu Kosova” i ponovio da se Rusija zalaže da Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a bude temelju svakog eventualnog dogovora Beograda i Prištine.

Komšić i Džaferović odbili sastanak s Lavrovom, otkrili su i razloge

Naš stav je nepromijenjen, zalažemo se za traženje kompromisa na osnovu Rezolucije 1244 i podržat ćemo samo onu odluku koja će odgovarati Srbima, rekao je Lavrov. Po njegovim riječima, EU ulogu posrednika u dijalogu “treba realizirati nepristrano i savladati otvorenu sabotažu Prištine”, prenosi Hina.

Dodao je da prištinske vlasti “sabotiraju sve dogovore postignute prethodnih godina, uključujući obavezu formiranja Zajednice srpskih općina”.

U kontekstu ekonomske suradnje i razvoja gospodarskih odnosa, Vučić je ukazao na zajedničke projekte u razvoju infrastrukture, te naglasio da će Srbija ostati opredjeljena za isporuku ruskog plina.

Lavrov se tijekom utorka sastao i s predsjednikom skupštine Srbije Ivicom Dačićem te s novim šefom diplomacije Nikolom Selakovićem.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Dvije ufurane budale koje skupljaju ditne pojene od ekstremnog djela bosnjacke populacije. Za svakog normalnog ovo je veliki diplomatski skandal… Ali eto Komsic pijani i Dzafirovic plisnavi kao posramili,, otkacili,, Lavrova , covjeka koji prestavlja drugu najvecu svjetsku silu. Tuzno, jadno i zalosno. Zamisli te Lavrov trazi da se postuje dejton, konstitutivnost naroda i da OHR ode. A sto to smeta onda ovom dvojcu smjesnij cirkusanata bosnjackih…

  • Jesu ova dva neosporno klošari sa dna kace ali ne treba imati iluzije sa ovim Lavrome, ta ne radi ni on bez naloga, ispalio bi nas ko šibice …

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.