Komšić i Džaferović odbili sastanak s Lavrovom, otkrili su i razloge

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu jutros nazočili sastanku sa šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovom, koga je na kraju ugostio samo predsjedavajući Milorad Dodik.

Komšić je na konferenciji za novinare u zgradi Predsjedništva BiH istaknuo dva razloga za takvu odluku: nedostatak državne zastave na večernjem sastanku u ponedjeljak Dodika i Lavrova te izjavu Lavrova kojom pozdravlja rezoluciju o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine Republike Srpske.

Lavrov zna da takve odluke može donijeti samo država, a u donošenju su sudjelovali i predstavnici RS-a kao i gospodin Dodik. On je svojim postupcima pokazao nepoštivanje ustavnog sustava i države Bosne i Hercegovine, smatra Komšić.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović poručio je da BiH ima svoj ponos i želi poslati jaku poruku te da svi moraju poštovati odluke koje su donijeli svi narodi u BiH.

Želimo ovako sačuvati dostojanstvo i ponos domovine BiH. Ruska Federacija je velika država, svjetska sila. BiH nije svjetska sila, ali je vrlo važna i značajna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo kazati što mislimo u danom trenutku, kazao je Džaferović.

Lavrov u posjetu BiH: Hrvatski narod mora imati prava zajamčena Daytonskim sporazumom

Naveo je kako Ruska Federacija tvrdi da poštuje Daytonski mirovni sporazum, poštuje suverentitet i teritorijalni integritet BiH.

Međutim, dodao je, jučerašnje izjave Lavrova koje se ponavljaju kroz ponašanje veleposlanika Rusije u BiH govore nešto drugačije, preosi Fena.

Poštovati Daytonski mirovni sporazum znači poštovati i sve njene anekse. Prvo što se spominje je država BiH, njen kontinuitet, institucije i zastava i grb. To su simboli BiH i njenih institucija. To se mora poštovati, a to jučer nije ispoštovano, poručio je.

Čović – Lavrov: Politički dijalog ne može funkcionirati bez legitimnih predstavnika i konsenzusa

(www.jabuka.tv)

34 komentara

 • Šta je, krivo im što se sastao sa Hrvatskim predstavnikom , ne trebaju se ljutit sad će se sastat i sa bošnjačkim predstavnicima.

 • treba im samo pogledati lica na fotografiji, i vidjeti da je riječ o :
  dvojici jadnih izgubljenih,mrzitelja svojih protivnika bilo koje vrste vgere,nacije i partije.
  Grč na licu sve govori.
  Njih ni u njihovoj kući ne razumiju potpuno.

 • Bez veze potez. Zašto se nisu sastali sa Lavrovom i kazali mu što ga zapada. Kazali mu da nije primjereno to i to. da nije trebao raditi to i to. da je država BiH suverena i sve što sa tiom ide.
  A ne kao dvije kukavice odustati od prigode za kazati u oči sugovorniku, ono što mu pripada.
  Drugim riječima, nji dva su dva lajavca bez jajaca, koji nisu imali hrabrosti stati pred kapitalca političara i suprostaviti mu se argumentima.

  • Sarajlija sta ti podrazumjevas pod suverenom zemljom? Objasni nam .Drzavu koju cuva MZ.da se ne raspadne.Koju vode Komsic i Djaferovic.Uzmi Klaica pa malo pogledaj.Odavno ga nisi citao.

 • Sve mu mogu oprostiti ali nikako da je spomenuo konstitutivnost Hrvata. Ovu dvojicu ko da je ubola osa ili skorpion, auuuu, auuuu

 • Njih dvojica nisu pozeljna u RS i u pola djela Federacije gdje hrvati zive. Tu nikada nisu ni krocili. Sto reci o smjesnim likovima sa jako sumnjivom prosloscu. Samo se pokazuje pravo lice bosnjackih ekstremista iz dana u dan… Cak sto vise ovo je odlicno sto oni rade…

 • Koga oni predstavljaju? Ne mogu oni odlučivat na svoju ruku nego moraju pitat svoj narod ako imaju neki problem. Džaferović mora pitat Muslimane a Komšić Hrvate kako i šta će razgovarat sa stranim predstavnicima.

  • Možeš stavit i Raziju Mujanović još 100 godina kad vas mi ne doživljavamo. Sve institucije u Sarajevu možeš okačit, znaš gdje, moj Muzafere.

  • Moj Milane, Komšiću novi mandat 100%.
   Šta BiH ima od tog komunističkog folera, koji se služi fašističkim metodama propagande.
   Jel ti on čovjek koji će povući državu naprijed.
   Pa on obitelj ne vodi kako treba,a kamoli državu

 • 2 najnebitnija lika u politici BiH i šire. Ovaj čuva stolicu Bakiru, ovaj čuva stolicu od Hrvata… Siguran sam da je Ruse ovo uznemirilo

 • Sigurno je Čović nagovorio Komšića da odustane od sastanka jer je predstavnik Hrvata. Čović je bio sinoć. Pričaju da Komšić ne sluša vidite da je dobar. 😀😀😀😀

 • Nije mi jasno šta ova dva glupana oće. S kim su se konzultirali? Sa predstavnicima svojih naroda nisu sigurno. Nije njihovo da postavljaju uvjete narodu, nego da izvršavaju ono što narod traži. Oni mogu bojkotirat samo neku privatnu posjetu a službenu ni slučajno. Sad bi trebali nekome polagat račune, a kome? Meni se čini da je njima Erdogan bog.

 • Ovo je kraj Bosne i Hercegovine. Propala si Bisni a s tobom u i ova dva bezvezna lika koje niko ništa ne pita. Umri tugo moja.

 • Dva napuhana pauna,koja onaniraju nad ovim jadnim i napaćenim narodima cijele BiH. Da su oni političari,kao što nisu,bili bi dobri domaćini na sastanku i iskoristili moment i kazali sve ovo što su izrekli pred kamerama.
  Ali za to treba muda,znanja i treba se znati nositi sa kapitakcem političarem. Ali ne
  Lakše vako. Pričati kameri. Samo kamera ne uzvraća i ne postavlja neugodna pitanja.
  Dvije kukavice u predsjedništvu države,kao dva mala zločesta psića. Laju štekću. Dok ne dolje pravi vučijak😀

 • Pogledajte face u sejde.Podbulo momče gadno..Samo me čudi kako ga gđa zamotana Ajša trpi kad je zapune po maksuziji.To im vjera ne dopusta.Čujem da je sljedeci koji ce bit nametnut onaj Cerić hodža..Rvat isto..pa baš i je vidi se iz aviona.Koji konji..ma šta konji ,kenjčine obične.Imate li imalo obraza ološi jedni.Onaj iz Goražda isto,huso kako li mu je ime, isto rvatina. Kakvi mućci ali nije ni čudo.Ako su im pradjedovi prevarili ne mogu ni oni bit ništa bolji ni drugačiji.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.