Pomirili se rumunjski sudac i Demba Ba: Glavnu ulogu je imao Senegalčev bivši suigrač – Jabuka.tv

Pomirili se rumunjski sudac i Demba Ba: Glavnu ulogu je imao Senegalčev bivši suigrač

Prošli utorak na stadionu Park prinčeva tijekom utakmice posljednjeg kola grupne faze između PSG-a i turskog Basaksehira dogodio se nezapamćen incident koji je imao rasističke konotacije.

Naime, Pierre Webo, pomoćni trener Istanbul Basaksehira, isključen je nakon što je četvrti sudac Sebastian Coltescu glavnom sucu Ovidiuu Hateganu rekao da je na njegovu odluku najglasnije prosvjedovao ”onaj crnac”, prenosi Sport1.ba.

Zašto si rekao crnca?, pitao je Webo četvrtog suca.

U tom trenutku igrači obje momčadi su stigli blizu mjesta gdje je nastao incident, a Webo je napustio teren.

Demba Ba, bivša premierligaška zvijezda koja je utakmicu započela na klupi Bašakšehira, ustao je i počeo raspravljati s četvrtim sucom pitajući ga zašto se na njega referirao kao na crnca jer za bijelca nikad ne bi rekao da je bijelac.

Mbappe i Neymar stali na stranu igrača Bašakšehira i napustili teren

Nakon toga su igrači PSG-a Kylian Mbappe i Neymar kazali da neće igrati sve dok je četvrti sudac Coltescu prisutan. Nakon deset minuta kaosa na terenu utakmica je prekinuta nakon što su igrači obje momčadi napustili teren.

Dvoboj je odigran sljedeći dan, ali rumunjskih sudaca nije bilo. UEFA ih je poslala kući i dovela je zamjene, a slučaj je probio granice nogometa i postao je društveni skandal.

Bivši suigrač iz reprezentacije Senegala nazvao Dembu Baa i nagovorio ga da razgovara s rumunjskim sucem.

Nakon što je vidio kaotične scene s Parka prinčeva Ousmane N’Doye, bivši senegalski nogometaš koji je posljednjih deset godina karijere proveo u Rumunjskoj, nazvao je Dembu Baa, s kojim je igrao u reprezentaciji, i tražio je od njega da stupi u kontakt s Sebastianom Coltescuom kako bi izgladili problem.

Moderator N’Doye je nagovorio bivšeg suigrača da prihvati poziv rumunjskog suca, smatrajući da je u pitanju bio nesporazum te da Coltescu ni u kojem slučaju nije rasist. Sport.ro piše da su igrač Bašakšehira i rumunjski sudac razgovarali više od pola sata i da su se na kraju pomirili.

Volim mir, želim se smijati, razgovarati sa svima i poštovati sve ljude. Dok sam igrao u Rumunjskoj, ondje sam upoznao puno ljudi. Znam kako ta zemlja funkcionira poznajem Rumunje, ako se nešto dogodi nekome koga poznajete, onda mu to morate reći. Upravo sam to napravio sa Sebijem (sudac Sebastian Coltescu, op.a.). Vidio sam što mu se dogodilo, mom najdražem sucu. Znam da mu nije lako, kazao je N’Doye reporterki PRO TV-a Violegi Colgiu.

“Presretan sam jer su se pomirili, sve je bio veliki nesporazum. Rumunjska je moja zemlja, ondje nema rasizma”

N’Doye je sudjelovao u posredovanju u sukobu između Coltescua i Dembe Baa. Smatra da je sve to bio nesporazum.

Nabavio sam Coltescuov broj, rekao sam mu da sam uz njega. Znam da nije rasist. Bio je to nesporazum. Želio je samo pokazati prema klupi Bašakšehira. Pričao sam s Dembom Baom. On je moj jako dobar prijatelj. Ja sam mu asistirao za prvi gol u reprezentaciji Senegala. Sve sam mu objasnio i on je sve dobro razumio. Dao sam Sebi Dembin broj i rekao mu da ga nazove, da razgovaraju. Bez televizije, bez kamera, bez ičega. Samo njih dvojica. Mislim da sam napravio dobru stvar. Pričali su, odlično su se slagali. Kasnije su me obojica nazvali i rekli mi da su jako sretni. Demba mi je rekao da je Sebi krasan čovjek, a Coltescu je bio oduševljen Dembom, rekao je 42-godišnji Senegalac.

N’Doye je rekao da nikad u Rumunjskoj nije osjetio da postoji rasna mržnja. Također je uvjerio Dembu Baa da je pogrešno razumio riječ koju su koristili rumunjski suci.

Ne želim nikakvu nagradu i zahvale za ovo. Nagrada koju želim je nagrada od Boga. Nakon što se ono dogodilo, zvali su me novinari iz cijelog svijeta. Rekao sam im da nikad nisam vidio rasizam u Rumunjskoj i da je Rumunjska moja zemlja. Objasnio sam i Dembi da riječ ‘crno’ sama po sebi nije rasizam. On je mislio da se ta riječ ne smije koristiti na stadionima. Nije ni on rekao da je u pitanju bila rasna uvreda. Sebi je također shvatio da je pogriješio. Ukratko, velikog problema nije bilo, samo je došlo do nesporazuma. Bilo je malo tvrdo, ali tako vam je to s Rumunjima, imaju vruću krv, zaključio je N’Doye u ekskluzivnom razgovoru za Sport.ro.

Prekinuta utakmica PSG – Basaksehir zbog rasističkog ispada suca

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.