Lajčak: Imamo dvije realnosti u BiH, daytonsku i europsku

U Bosni i Hercegovini postoje dvije realnosti, daytonska i europska i mi bismo sada trebali krenuti prema ovoj drugoj europskoj, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu slovački ministar vanjskih poslova i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a raspravljali su na zahtjev Hrvatske o stanju u BiH nakon izbora održanih 7. listopada.

Jasno je da imamo dvije realnosti u Bosni i Hercegovini. Imamo daytonsku realnost, koja je izgrađena na etničkom principu i imamo europsku koja je izgrađena na građanskom principu. Trebali bismo sada ići nekako od jedne prema drugoj, ali trenutačno imamo obje ove realnosti i to nam stvara niz problema, rekao je Lajčak, koji je svojedobno bio Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Zaključak je ove rasprave da bi EU trebala ući aktivnije u političke procese u BiH. Želim reći da je rasprava bila vrlo naklonjena prema BiH. Razgovarali smo o tome kako da pomognemo zemlji, a ne da je kaznimo i mislim da je to jako pozitivno, dodao je Lajčak, prenosi Hina.

Lajčak je rekao da je Hrvatska u raspravi izrazila zabrinutost zbog položaja hrvatskog naroda u BiH “jer osjeća da nema svog predstavnika u predsjedništvu”.

Imali smo zanimljivu raspravu. Jasno je da proces formiranja vlasti neće biti jednostavan, rekao je slovački ministar.

(Hina)

Komentiraj: