Lagumdžija zaprepašten, pa mu pozlilo usred emisije

“Zaprepašten sam jer danas čitav dan slušam vrlo ozbiljne ljude i institucije koji su rezolutno protiv potpisanog sporazuma između SDP-a i SNSD-a, a da ga nisu ni pročitali”, kazao je večeras u programu FTV predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija. Dodao je da su napadi zasnovani na nečemu što uopće nije rečeno, nije potpisano i što se uopće ne nalazi u sporazumu.

“Sporazum predviđa realizaciju Mape puta iz Bruxelles, kreiranje atmosfere dogovaranja i dijaloga putem kojih ćemo doći do rješenja iz kojih svi dobijamo više. Kompletno drugo poglavlje ovog Sporazuma posvećeno je isključivo ekonomiji pokretanju ekonomije, reindustrijalizacije zemlje, zaštiti proizvodnje…U Sporazumu je i poglavlje koje se odnosi na efikasnost institucija i jačanje uloge države”, pojasnio je Lagumdžija.

Sporazum predviđa i mogućnost da državne, entitetske i županijske vlade plasiraju svoje vrijedonosne papire na burzu, te njihovom prodajom upotpunjuju svoje proračune. Lagumdžija smatra da je ovakav način mnogo bolji i povoljniji od popunjavanja proračuna različitim zajmovima po nepovoljnim kamatnim stopama. Kao dobru je ocijenio mogućnost da se ujedine sarajevska i banjalučka burza, te je negirao da zna da je jedan od suvlasnika sarajevske burze Fahrudin Radončić.

Prokomentirao je i kritike opozicionih stranaka i pojedinaca koji tvrde da se iza ekonomskih mjera u Sporazumu krije nastavak slabljenja države.

“Znate li koliko je proteklih godina investirano u “Elektroprijenos”?. Ništa. Jer nije postojao politički dogovor. Shvatate li vi da danas na računima stoji gotovo 300 milijuna KM i da “Elektroprijenos” nije ništa dobijao od banaka na osnovu kamata? Postojeći “Elektroprijenos” se urušava. Točka 2.8. Sporazuma će omogućiti da se dividenda ovog poduzeća da vlasniku dividende, dakle 100 milijuna koje stoje na računu i njima upravljaju komercijalne banke”, rekao je Lagumdžija.

Podsjetio je da su vlasnici “Elektroprijenosa” dvije entitetske vlade. “Vlasnik 100 milijuna KM su entiteti i zašto bismo dozvolili da nam komercijalne banke posuđuju naš novac?”, pitao je Lagumdžija. Kada su u pitanju izmjene po pitanu VSTV-a i biranja tužitelja, Lagumdžija je pojasnio da će se u postojeći sistem izbora glavnog tužitelja uključiti parlamenti u smislu potvrđivanja najboljeg kandidata s liste koju sačini VSTV.

“VSTV će raditi isto što je radio i do sada s tim da će na kraju parlamenti biti ti koji će ih potvrditi. U Hrvatskoj Sabor na prijedlog vlade bira glavog tužitelja. Mi smatramo da VSTV treba da ima ulogu koju je imalo i do sada”, rekao je Lagumdžija. Na prijedlog VSTV-a, pojasnio je, na primjer, glavnog županijskog tužitelja birat će skupštine županija.

Lagumdžija je u potpunosti odbio špekulacije da će tužitelji biti pod političkim utjecajem. “Imat će neovisnost veću nego do sada jer će odgovarati parlamentima, a ne samo 15-orici ljudi iz VSTV-a”, kazao je. Ustvrdio je da je afera “Reket” bila u potpunosti politički motivirana. Izmjene koje se po Sporazumu odnose na Zakon o sukobu interesa su, istaknuo je, u skladu sa zahtjevima Venecijanske komisije. “Zatvorene liste” će, rekao je Lagumdžija, omogućiti bolju nacionalnu zastupljenost i zadovoljiti gender izbalansiranost.

“Mogu li dobiti čašu vode”, upitao je u jednom trenutku Lagumdžija voditeljicu TV Federacije BiH (FTV) kojoj je davao intervju nakon čega je ustao i nestao iz vidokruga kamere.

Voditeljici nije preostalo drugo nego da odjavi emisiju uz konstataciju kako to čini zbog izvanrednih okolnosti.

Lagumdžija je primljen na internistički odjel Klinike urgentne medicine Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nakon što mu je pozlilo tijekom intervjua u Dnevniku D Federalne TV. Prema riječima glasnogovornice KCUS-a Biljane Jandrić, urađena je kompletna dijagnostika i utvrđeno je da se radi o iscrpljenosti. – Svi njegovi vitalni parametri su stabilni, ali zbog opće iscrpljenosti organizma bit će zadržan u Kliničkom centru do sutra ujutro, navela je Jandrić u izjavi za FTV.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.