Kvesić o opskrbi SKB-a Mostar: Ima dugova, a ima i lijekova – Jabuka.tv

Kvesić o opskrbi SKB-a Mostar: Ima dugova, a ima i lijekova

Prekid opskrbe lijekovima u Hrvatskoj tema je o kojoj proteklih dana izvješćuju mediji, a u rješavanje problema uključio se i državni vrh. Preračunato u marke, samo bolnički sektor u RH duguje dobavljačima milijardu i 75 milijuna KM, dok iz ljekarničkog dijela iznosi 175 milijuna KM.

Bh. građani pitaju se što se u BiH događa kada je u pitanju opskrba lijekovima.

Kako doznaje Večernji list, dugova ima, ali o brojkama se uglavnom ne govori, sustav uspijeva funkcionirati bez prekida opskrbe koja bi imala nesagledive posljedice za pacijente.

Razgovarajući s jednim farmaceutom iz veće tvrtke koja ima lanac ljekarni Večernji list doznaje da u BiH stvari s opskrbom lijekova ipak dobro funkcioniraju.

U BiH je nestašica nekih lijekova konstanta. I nevezano za koronu. U ovom sektoru radim 15-ak godina i ne pamtim godinu koja je bila bez problema. Međutim, trudimo se iscrpiti sve mogućnosti i nabaviti lijek koji je u određenom trenutku nedostupan i na kraju ipak dođe do svog potrošača, priča ovim novinama farmaceut kojemu nisu naveli identitet ni tvrtku za koju radi.

Kaže da koronavirus nije pogoršao stanje s opskrbom lijekova.

Mi se trudimo funkcionirati najbolje što možemo, da nijedan pacijent koji ima nekih problema ne ostane bez lijeka. Nažalost, dogodi se nekad da nekog lijeka nema dan-dva, ali zato uvijek kažemo pacijentu da ne čeka zadnji dan da ostane bez lijekova, nego neka olakša svima. Neka dođe u svoju ljekarnu, kaže da će mu za tjedan dana nestati lijekova i ako nekog lijeka nemamo, mi ćemo dati sve od sebe da uskoro bude dostupan. I nije pandemija koronavirusa poremetila tržište, sve funkcionira, pa i vitamine koje ljudi traže kao preventivu uspijemo dobiti, kaže.

Obustavljeni svi pregledi u SKB Mostar, primaju samo hitne slučajeve

Kakvo je stanje s bolnicama i opskrbom lijekova pitali su ravnatelja SKB-a Mostar dr. Antu Kvesića.

Niti bolnice mogu bez veledrogerija niti veledrogerije bez bolnica, kaže ravnatelj bolnice. Kvesić priznaje da dugova ima, ali i da situacija nije crna kao negdje drugdje.

Mogu reći da ima dugova, a ima i lijekova, funkcionira taj sustav kako-tako i zasad nemamo značajnih poteškoća, kaže za Večernji list ravnatelj SKB-a Mostar.

Kako stvari stoje, bh. građani ne moraju strahovati od nestašice lijekova i mogućnosti da se potpuno prekine opskrba. Farmaceut s kojim su su razgovarali uvjerava ih da od nekih većih potresa, kad je nabava lijekova u pitanju, ne treba strahovati.

Nitko to ne želi napraviti, pa i veledrogerije u ovakvom vremenu tolerirat će nemogućnost plaćanja više nego ikad, naravno, u razumnoj mjeri jer svi smo svjesni da jedan lijek nekome znači život, kaže. Ističe i jednu pozitivnu stvar.

U ovim teškim vremenima jedna dobra stvar je to što su u županijama u kojima je to omogućeno markice snizile cijenu nekih lijekova. Te godišnje markice su i jedan fond solidarnosti. Primjerice, kamo sreće da vama ove godine ne treba nijedan lijek, ali ste dali svoj doprinos da se nekome drugom kupi lijek jer su na temelju ukupno prikupljene svote snižene cijene nekih lijekova koji su nekad koštali od 100 do 500 posto više, zaključuje neimenovani farmaceut u izjavi za Večernji list, smirujući situaciju o kojoj se posljednjih tjedana govori.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Lezala sam nekoliko puta na internom i stojim iza ovih rijeci…svaku tab sam JA kupila i nitko mi ju nuje refundiro!Pacijenti iz ŽZH su skupljali rac i to im je od socijalnog bilo placeno..velim nama u HNZ..nije!U veliku biljeznicu su sestre pisale svaku tab koju su pacijenti popili u kojoj sobi kao terapiju!ZASTO?Ne znam?Necu reci da se moze i moramo biti svjesni da hranu ne moze nitko nikomu ugoditi..ali ono TKO i STO kuha…SRAMOTA!Netko je dobio tender i novce za to,ali KATASTROFA!Sad ce biti “dusobriznika”i pametnih..ali opet ponavljam MOJE MISLJENJE!A o “ljubaznosti”osoblja suvisno govoriti!Sad ce opet biti..nije im lako..pa brate ima dnevnica u plastenicima ili kod privatnika..pa nek opletu!Cistoca..e to je tek JAD I BIJEDA!NI KOM.NE TREBA!Tako SKB Mos..kriminal lopovluk kurvarluk i jedno veliko NISTA!CAST I POHVALA ZA POJEDINCE…Br.1u toj ustanovi je dr.BRIZIC❤👍🙏

    • prestrašno andol koji ćeš piti vjerovatno do kraja života morala si kupiti za nekoliko dana što si u bolnici. Je li te itko tražio da kupiš intravenske antibiotike i ostale lijekove koji su puno skuplji i život spašavaju da ne pričam o braunilama, iglama, gazama, epruvetama itd??

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.