Kvesić: Najveći problem SKB Mostar je nebriga države za zdravstvo, ali nastavljamo dalje funkcionirati

Iz SKB Mostar su se priopćenjem za javnost oglasili povodom informacija koje su izašle u javnost vezanih za financijsku situaciju i iznošenja raznih podataka o poslovanju bolnice.

Priopćenje prenoseimo u cijelosti.

Obavještavamo sve svoje djelatnike, prije svega liječnike i medicinske sestre i sve ostalo osoblje, kao i naše pacijente, da SKB Mostar funkcionira te da će i dalje funkcionirati na dobrobit pacijenata i svih zaposlenika.

Svim zaposlenima bit će isplaćene plaće, a pacijentima kao i do sada pružane usluge. Postoje određeni problemi u našem poslovanju, ali oni nisu vezani samo za financiranje.

SKB Mostar je velika ustanova u kojoj samo za redovite potrebe i normalno funkcioniranje treba sedam milijuna maraka za plaće i troškove mjesečno. Glavni problem ove bolnice je nebriga države za zdravstveni sustav općenito. Nakon toga sve je samo slijed lančane reakcije. Prvih pola godine poslovali smo s gubitkom nešto višim od tri milijuna maraka. Jedan od razloga tolikog gubitka je i kolektivni ugovor i njegova dosljedna primjena.

Obavit ćemo razgovore s predstavnicima sindikata i pokušati iznaći najbolja rješenja za sve te kao i do sada uz razumijevanje svih aktera procesa riješiti probleme.

Nije SKB Mostar jedina bolnica koja se svakodnevno bori s ovim problemima, ali isto tako nas se ne može svrstavati u isti krug financiranja sa znatno manjim bolnicama, koje nemaju velik broj pacijenata i usluga kao mi. Za primjer, SKB Mostar pruža 82% bolničkih usluga u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, primajući samo 57% novca. Ostatak prima KB “Safet Mujić” i Opća bolnica u Konjicu.

Želimo naglasiti činjenicu kako u SKB Mostar nikada ni jedan pacijent nije vraćen jer pripada nekoj drugoj bolnici. Podsjećamo, sve bolnice u ovoj županiji, entitetu, državi dobivaju pomoć s određenih razina. I kako nam podaci pokazuju, u neravnomjernim iznosima, u odnosu na broj pacijenata i usluga koje obavljaju. Ova bolnica nije samo hercegovačka, ona je bosanskohercegovačka, regionalna i šire zastupljena bolnica.

Podsječamo i na nedavno potpisan sporazum o suradnji slijedom kojeg će u SKB Mostar dolaziti na liječenje pacijenti iz Hrvatske, iz pograničnih područja kojima će biti pružena skrb kao i svim stanovnicima BiH.

Vlada RH je nedavno osigurala 10 milijuna kuna za SKB Mostar i zahvalni smo na pomoći. SKB Mostar još nije dovršila izgradnju svih klinika, čekaju se bolja vremena da djeca na Pedijatriji borave u normalnijim uvjetima izgradnjom nove zgrade. Ali ponosno možemo reći, a oni koji su boravili u SKB Mostar potvrditi kako smo osigurali za naše pacijente najbolju opremu i timove doktora za liječenje, čemu u prilog govori svakodnevno povećanje broja pacijenata koji dolaze i vjeruju ovoj bolnici.

Iskreno se nadamo kako će važnost SKB-a Mostar prepoznati cijela država i konačno prepoznati važnost zdravstvenog sustava za sve građane koji svakodnevno koriste naše usluge, stoji u priopćenju kojeg potpisuje ravnatelj mostarske bolnice Ante Kvesić. 

(www.jabuka.tv)


21 komentar

 • Gdje ti je bila drzava kad si “pravio” ogroman gubitak. Sad bi i ti kao i Aluminij sanaciju od drzave. Pozovi Covica i Jelku na radni sastanak.

  51
  5
 • Bilo bi više novca za zdravstvo da državni aparat nije pretežak.

  Svako druga osoba u BiH je na državnoj sisi. Što je poražavajuće, živimo u socijalističkoj zemlji po uređenju, što je neodrživo i onda vidiš da radi uhljebizma pati zdravstvo, penzioneri, ugrožene skupine, investicije i infrastruktura itd.

  Ali na kraju, kada bismo preuredili ustroj ove šugave države i stvorili funkcionalni i optimizirani sustav, tada bi se Dragan, Bakir i Milorad mogli pozdravit s karijerama o trebali bi utažiti beskonačnu pohlepu. Plus zamislite da milijun uhljeba i beskorisnjakovića (iliti lojalnih glasača) završi na ulici bez primanja (što je normalno, jer svugdje u zapadnom svijetu svak je prepušten sebi i nitko ne preferira raditi u državluku) – gospodarstvo bi najprije kolabiralo ali bi dugoročno BiH postala mnogo razvijenija i prosperitetnija zemlja s pravednim plaćama i subvencijama svima koji hoće raditi i natjecati se na slobodnom tržištu. BiH se nikad neće riješiti korupcije, veza, štela i mita, to nam je u balkanskim genima, ali kada je uređenija država (anti-socijalistička) onda barem ima dovoljno sredstava za zdravstvo i ostale gore navedene stavke.

  Sve bi bolnice radile u plusu i imali lijekova, opreme, higijenskih potrepština i novca za izgradnju prijeko potrebnih odjela – da se dadne otkaz beskorisnim uhljebima u javnom sektoru i javnim poduzećima. Samo što je problem sto je vladajući izgubiti svoju glasačku masu koja ih drži 25 godina na vlasti.

  26
  4
  • Koji šupak moraš biti pa dislajkati ovaj komentar… Prijatelju svi mislimo ko ti… Šta napraviti, narod je bez voljan, apatičan, jedan od načina za bunt je iseljavanje i to rade… Ja sam za ostanak ali i borbu, ovo nema smisla nikakvog, neka bude loše i to je za ljude, Al nek bude loše iz pravih razloga…. ova kominističko (uhljebija) turbo kapitalistička (privatni sektor) država nema budućnosti to je sigurno

 • Ante smanji svoje troskove i bice novca. Vose ih imas provatno na placi i proracunu nego u bolnici. Ali ovim tvojim privatno nista ne kasni…

  9
  1
 • CEKATE DOK PROPANE! CIM SE PRVI CENTI TROSE I VIDE GUBICI, ODMA TRIBA REAGIRATI! NE KAD DOJDU U PITANJU PLACE OD OSOBLJA!! PRVO SE PLATE CISTACICE, DOMARI, VRTLARI, ONDA SESTRE I BRACA, ONDA IZ UPRAVE, DOKTORI I ONDA VI , ANTE!! NAJZADNJI!!

  9
  2
 • Pola Sirokog ima za kruha zahvaljujuci Anti.
  Zasto nitko ne zeli preuzeti njegovo mjesto otkad ikad?? Zato sto ljudi moji ne znate koji on posao vodi i lakse vam je kao i sve drugog sjedit za mobitelom i komentirati njegovo auto. Vozala bi ga i ja da sam Ante, sto ne bi srca ti. 🤷‍♀️ Ne kenjajte, cim vidite Kvesic eto ti ga na odmah na auto. Bezobraznici jedni. Boze mu zdravlja nista drugo.

  1
  10
 • Vidite li da svi isto pišu, isto o njemu misle , znači sve je istina u komentarima pa nitko ga neće ni pohvalit kad je tolika mafija dole, moraš radit sve privatno dizat pozajmice i kredite ko radi pa radit privatno preglede , a opet tko nije zaposlen ne može ni taj nesretni kredit dići . Tako je stanje što se tiče bolnice sve su izmuzli od ovih jadnih pacijenata . čovjeka kad zaboli od straha daje novac.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.