Kutle: Postojeće kredite zamijenite onima s fiksnom kamatnom stopom

Iako je Središnja američka banka (FED) već dva puta ove godine podigla referentnu kamatnu stopu, Europska središnja banka sličan će potez prvi put napraviti, najvjerojatnije, u srpnju.

To bi se, nakon nekog vremena, prelilo i na kreditna zaduženja građana, a najbolje će proći oni koji imaju kredite s fiksnom kamatnom stopom.

Berislav Kutle, predsjednik Udruge banaka BiH, kazao je za Avaz da precizni podaci o rastu kamata ne postoje te da se ne može napraviti dugoročna prognoza.

Jedno je sigurno – Europska središnja banka će u srpnju odnosno rujnu povećati kamatu za 0,5 posto, što znači da će kamata na depozite biti nula, ali povećanje te kamatne stope ne može utjecati na promjenu kamatnih stopa u BiH, rekao je Kutle.

Međutim, upozorava na još jednu pojavu vezanu za depozite.

U dugoročnijem razdoblju se može dogoditi, ako se ne budu povećavale kamatne stope na depozite, a inflacija ostane ista, da svako tko ima depozite na računu banke gubi osam do deset posto vrijednosti novca i onda će te depozite nastojati pretvoriti u nešto drugo, od stanova pa nadalje.

Onda s te pozicije postoji realna mogućnost da banke povećavaju kamatne stope na depozite ako im bude nedostajalo depozita za kredite, pojasnio je za Dnevni avaz Kutle.

Preporučio je građanima da radi svoje sigurnosti što prije postojeće kredite zamijene onima s fiksnom kamatnom stopom.

Kutle: Bit će rasta kamata

(www.jabuka.tv)

10 komentara

  • Kako u ovoj nakaradi od drzave svi moraju u mirovinu sa navrsenih 65 godina zivita a samo on..Zravko brat mu..i jos poneki ne moraju.Kad mi dođe vrijeme mirovine trazit cu da radim i dalje ako budem zdrav ili cu tužit ovu drzavu sve do suda u Strazburu.
    Za neke nema zakona.E ako nema onda cemo vidjeti sta ce reci Sud i tome i ima li tu diskriminacije.Malo cemo se igrati.

  • Ni legitimni ne mora u mirovinu ali je po zakonu BiH Covic, Bakir, Spiric morali dobiti otpremninu po 32 000 km i sve onda za dan zamrzili mirovine i nastavili delati za 7000 km. E tako i ovaj krimos koji nam prosipa supljake. Pljačkao citav zivot i sada nastavio.

  • Bera spasi nas. Ti si nam jedina nada u ovim teskim vremenima. Molim te samo i brata Zdravka ukljuci bice vam lakse. Narod ceka vase spasenje. Dosadašnje iskustvo sa vama nam govori da za ovaj puk nema provođenja. Toliko dobra ste ucinili za ovaj narod da bi najbolje bilo da vise ne pomažete, pa ni savjetima a kamo li djelima….

  • naj bolje bi bilo da on ide na počinak umorijo se od brige za nas ali i oni su goli došli i goli će otić ne možeš druže tamo na onaj put koji je bog propisa ništa ponit

  • kutle fulo u prvom misecu izjavom da kamate nece rasti a nedavno izjavio da hoce a evo savjete daje da se kamate zakljucaju i da banke to naplate.neka narodu kaze istinu da su banke kratke sa lovom i da ce neke propasti jer je dosta pametnih ljudi vec izvadilo lovu iz banaka tako barem cujem .ja nisam jer je i nemam

  • Narode ne dižu kredite pa neka banke propadnu,to su najveći lop.vi uništili su nas sve,kolika im je zarada boli glava svjetska mafija….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.