Kupovinom glasova do Lijanovićevog boljitka

Federalna uprava policije (FUP) sumnja da je Lijanović dio glasova dobio zbog obećanja o novčanoj nadoknadi, a da je obećanje ispunio novcem iz federalnog proračuna.

Lijanović je po dolasku na vlast promijenio Program za podršku poljoprivredi i tako omogućio isplatu jednokratnih poticaja, bez posebne kontrole. Time je skoro tri milijuna maraka dodijeljeno ljudima koji su trebali glasati ili prikupljati glasove za Lijanovićevu stranku.

Protiv ministra Lijanovića i njegovih 56 suradnika policija je podnijela kaznenu prijavu. Osumnjičeni su za organizirani kriminal i zloupotrebu položaja.

Kao dokaz imaju svjedočenja najmanje 400 osoba iz FBiH i materijalne dokaze, kao što su rješenja o isplatama, kontrole, upute o glasanju i slično. Prijava je proslijeđena Županijskom tužilaštvu Sarajevske županije.

Prema navodima iz policijskog izvješća, Lijanović je pred Opće izbore 2010. organizirao stranačke kolege i aktiviste, davši im upute za skupljanje glasova. Kao protuuslugu obećao im je radna mjesta u institucijama i novčane naknade po 20 KM za svakog birača kojeg nagovore na glasanje.

Aktivisti su lobirali građane slabog imovnog stanja. Obećavali su im po 100 KM za glas koji će dati kandidatima NSRZB-a, a nekima i dodatnih 20 KM za svaku osobu koju nagovore na glasanje. Umirovljenica Stajka Aukst iz Zavidovića je pristala na to, ne razmišljajući o posljedicama.

jere_plakat_ilustracija

“Ja sam tad razmišljala kako da nama svima bude bolje“, kaže ona u razgovoru za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN). Kaže da je glasala za članove NSRZB-a i Jerku Lijanovića te da je pridobila oko 45 glasača za ovu stranku.

NSRZB je na Općim izborima 2010. bila šesta stranka po uspješnosti u FBiH i osvojila pet mandata u Federalnom parlamentu. Dopredsjednik Stranke Jerko Ivanković Lijanović je dobio 45.397 glasova za poziciju člana Predsjedništva BiH. Taj mandat nije osvojio, ali je nakon izbora ušao u Federalnu vladu na poziciju dopremijera i ministra.

Cijeli članak na stranicama Centra za istraživačko novinarstvo.

(Bljesak.info | Jabuka.tv | CIN.ba)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.