Kukić: HDZ neće odustati od ekskluzivnog prava upravljanja javnim poduzećima

Uspostava vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji sasvim sigurno će se implementirati po uzoru na više razine, sami političari su kazali u više navrata, pa bi tako po prvi put nakon rata ova županija mogla dobiti vladu bez dosad nezaobilazne SDA.

O uspostavi vlasti u HNŽ-u i političkoj klimi za Klix.ba govorio je posuški akademik Slavo Kukić, sociolog i politički analitičar.

Očekujem da će Hercegovačko-neretvanska županija slijediti vertikalu uspostave vlasti koja je dogovorena između HDZ i stranaka Osmorke i siguran sam da će se to relativno brzo završiti. Ali, ne mislim da će se išta specijalno promijeniti, dapače, imat ćemo filozofiju koju smo imali i do sada, možda dotekne pameti, iako ja nisam optimist, kao ni u svemu ovome što slijedi, ali dabogda se prevario, kaže Kukić.

Smatra kako je moguće da se otvori prostor nade, ali to da se može dogoditi revolucija za četiri godine je prema njegovoj ocjeni, puno je manje vjerovatno.

Tim prije što ja ne pretpostavljam kada je u pitanju Hercegovačko-neretvanska županija i kada je u pitanju Federacija da će HDZ odustati od jednog detalja kojeg je ona do sada smatrala svojim nacionalnim ekskluzivitetom. Dakle, ja ne mislim da će ona odustati od toga da ima ekskluzivno pravo upravljanja i rukovođenja javnim poduzećima južno od Ivana.

Ne mislim da će odustati od logike da je u državnim agencijama i poduzećima važan samo element nacionalnih kvota, ne i angažiranje ljudi koji tamo mogu nešto učiniti i pokrenuti proces zapošljavanja, kaže Kukić za Klix.

Ne misli ni da će se išta posebno dogoditi po pitanju otopljavanja političke klime koja može biti pretpostavka snažnijeg dolaska i angažiranja stranog kapitala u BiH.

Ali, da se može za četiri godine promijeniti vokabular, da se mogu promijeniti poruke koje se šalju prosječnom čovjeku i na taj način stvoriti prostor nade, da bi moglo biti bolje, to je ono u što vjerujem, naravno ukoliko ne bude ponovnih nacionalnog talasanja i ukoliko Dodik ne bude prijetio secesijom. U tom slučaju zapravo može se napraviti pozitivan iskorak, koji bi nakon sljedećih parlamentarnih izbora mogao dati rezultata, zaključio je Kukić.

(www.jabuka.tv)

18 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.