FBiH još nema registar pedofila, slučaj iz Sarajeva potresao javnost

Dok se ne stišavaju reakcije na slučaj vraćanja nastavnika osuđenog pedofila u sarajevsku školu, postavlja se pitanje kako zakoni u BiH reguliraju ovakve slučajeve?

U jednom entitetu presuđeni pedofili mogu raditi s djecom, a u drugom su zakonski spriječeni. Zakon o registru pedofila u Republici Srpskoj usvojen je 2018. godine. U Federaciji Bosne i Hercegovine još nije, iako je 2019. godine upućen u parlamentarnu proceduru. Čeka se na ocjenu zakona Federalne vlade. U Udruzi ”Zemlja djece u BiH” pozivaju federalne političare da podnesu ostavke ako u narednih mjesec dana ne usvoje zakon.

U Republici Srpskoj postoji registar pedofila, ali su podaci tajni. Osim za ustanove koje rade s djecom. Njihova zakonska obaveza je da pri zapošljavanju provjere ima li ih u registru MUP-a. Prošle godine ih je bilo 196. Ombudsman za djecu Republike Srpske ističe da je pedofilima u registru zabranjeno posjećivati mjesta gdje djeca borave – igraonice, igrališta, školska dvorišta, vrtiće, školske priredbe i dječje manifestacije.

Svi koji su osuđeni po bilo kojem zakonu i bilo kad naći će se u tom registru, što je jako bitno ako se uzme u obzir činjenica da je više od 90 posto osoba recidivista povratnika, a to znači da su takva djela učinili više puta. Podaci koji se upišu, osobe koje budu u registru ostaju u njemu trajno – ne brišu se, ističe za BHRT ombudsman za djecu Republike Srpske Gordana Rajić.

Najnoviji slučaj vraćanja nastavnika, koji je proglašen krivim zbog pedofilije, u školu Grbavica u Sarajevu, alarm je nadležnima da se ubrza donošenje zakona o registru pedofila i u Federaciji BiH, što će biti veliki iskorak u zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja.

Prilikom zapošljavanja u radni odnos institucija poslodavca tamo gdje se tiče kontakta s djecom moći će zatražiti od nadležnih za vođenje registra podatke o toj osobi ima li te osobe ili nema, kaže zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Kanela Zuko.

Sve razine vlasti trebaju sudjeloati u ovom da se vodi evidencija o pedofilima i svime time što se događa i što pravi primarno problem našoj djeci odnosno sigurnosti naše djece, ističe za BHRT Elma Dizdarević iz Vijeća roditelja Županije Sarajevo.

Psiholozi upozoravaju da su djeca izložena opasnosti, ne samo na javnim mjestima, nego i na društvenim mrežama. Zbog toga djeca ne trebaju nikome slati osobe podatke i fotografije. Bitno je, kažu, da roditelji razgovaraju s djecom o tome i da stvore odnos povjerenja da bi im prijavili svaku vrstu uznemiravanja.

Psihopate kao u filmovima, najmanje u njih sumnjamo, spremni su kamuflirati određene osobine. Uobičajeni su pristupi djeci ljubaznošću, ponudama, slatkišima, darovima, pokazuju slike, crteže, pojašnjava psiholog Aleksandar Milić.

Sugovornici državne televizije ističu da je zakon o registru pedofila mnogo ranije trebao biti donesen u oba entiteta i da su mnogi zakazali u tom lancu odgovornosti. Apeliraju na roditelje da obrate pozornost na promjenu ponašanja kod djece i da prijave policiji svaki slučaj uznemiravanja i zlostavljanja.

Nastavnik sporta i tjelesnog odgoja OŠ Grbavica 1 u Sarajevu Samir Alihodžić vraćen je na posao iako je osuđen na godinu dana zatvora zbog kaznenog djela bludnih radnji.

Nakon prvostupanjske presude, Tužiteljsto Županije Sarajevo nije predložilo nikakve mjere pa je mogao nesmetano raditi kao nastavnik čekajući drugostupanjsku presudu.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.