Nedostatak radnika: Autobuse u Zagrebu vozit će umirovljenici?

Zagrebačkom javnom prijevozniku ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača autobusa, pa su uz povećanje plaće i koeficijenata uveli i novu dodatnu mjeru.

Radi se o nastavku radnog odnosa i nakon navršenih 65 godina te zapošljavanje umirovljenika koji ispunjavaju sve preduvjete, na 20 sati tjedno.

Svi gradovi u Hrvatskoj se jako muče da zadrže vozače s obzirom na to da ih stalno vrbuju drugi gradovi u susjednim zemljama, prvenstveno u Austriji, ali isto tako i u Njemačkoj s većim plaćama.

Mi smo zato povećavali i plaće u ZET-u i povećavali smo koeficijente za vozače kojih je deficitaran broj da bi mogli uopće održavati vozni red, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Kaže da su se u tom smislu odlučili za mjeru da onim vozačima koji inače imaju beneficirani radni staž, umjesto da odu u mirovinu kad mogu, da ostanu raditi ukoliko to žele, a za one koji su već otišli u mirovinu da iskoriste mogućnost da mogu raditi na četiri sata dnevno, odnosno pola radnog vremena bez obzira što su u mirovini, naravno ukoliko zadovoljavaju druge uvjete da mogu voziti ZET-ov autobus ili tramvaj.

Hrvatska: Nepalci prestigli broj radnika iz BiH

Tomašević kaže da je za sada dobar interes te misli da će to biti dobra mjera da u Zagrebu očuvaju vozni red ZET-a.

I glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba kaže kako je činjenica da vozača autobusa nedostaje na tržištu rada te je svim javnim gradskim prijevoznicima organizacijski izazovno realizirati prijevoznu uslugu u predviđenom obimu.

Sukladno odgovornoj upravljačkoj politici, ZET poduzima sve raspoložive mjere kako bi se teškoće premostile, a prema trenutnim pokazateljima nedostaje 100 do 150 vozača autobusa, rekao je Zeba Hini.

Stoga su, kaže, već drugi put u godinu dana, u suradnji s Gradom Zagrebom i reprezentativnim sindikatima, dogovorena povećanja materijalnih prava radnika, a povećani su i koeficijenti za operativne radnike koji čine 89 posto strukture ZET-a. Cilj toga je uslijed opće inflacije dodatno stimulirati zaposlenike ZET-a i smanjiti njihov eventualni odljev, te motivirati nove kandidate da se jave na aktivne javne pozive.

Poduzetnici u ŽZH nastoje zadržati radnike da ih ne bi uvozili

Zeba kaže kako je dodatna nova mjera zapošljavanje korisnika mirovine na 20 sati tjedno, a koji ispunjavaju sve uobičajene preduvjete sukladno javnom pozivu, pa tako i zdravstvenu sposobnost za obavljanje poslova vozača autobusa.

Obaviješteni su i vozači ZET-a da im je otvorena mogućnost nastavka radnog odnosa i nakon navršenih 65 godina života. Na konačnu odluku ZET-a o zapošljavanju potencijalnih kandidata ili produljenju ugovora postojećim vozačima uzet će se u obzir i njihovo dosadašnje iskustvo, odnosno pristup prema poslu.

Znate li koji je grad prvi u Hrvatskoj uveo tramvaj?

(Hina | Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

15 komentara

 • I u nas voze i rade penzionerima jer mladi ne žele raditi. Ne žele, ima ih odmah hoće 3 tisuće km a ni kravatu ne znaju zavezati, ni otići na wc bez mobitela. Jedino što znaju je zugati a i to im ne ide normalno jer moraju uključiti automatski rječnik na mobitelu! Živi primjer je rad škole jučer. Nerad tzv hr pojedinih zastupnika takodjer…..i da svi vide druge kako ne rade a sebe ni da vide. Naravno sve ce to bit zlatno nakon svakog izbora bilo koga i bilo gdje….

 • Sofera ko mravi samo.platite.Iako su.umirovljenici iskus i njihove gidine i puno toga ne dozvoljavs mi da sjednem u taj bus koji.oni voze na duge relacije.Da budem iskrena ne bi.od Sirokog do.Mostara.Patite ljude …to je jako odgovoran posao .Sramota za koliko voze ovdje ,a koliko po svijetu!

 • Točno tako,neće da plate ljude a time ni poštivaju.
  Kad čovjek vidi stare ljude i od 60 ili 70 godina da voze autobus ne bih se vozio a pogotovo da voze djecu i u tko zna koliko lošim autobusima.
  Ne hvala.

 • Nek mi neko kaže da zna ijednu osobu koja ima C,D,E kategoriju a da je nezaposlen pišeš bezvezarije a istina je da fali radnika sviju struka!

 • ima tu svega pomalo , poslodavci vide radnu snagu iskljucivo kao trosak prema tome se tako ponasaju da zele minimirati trosak tojest placati stoje moguce manje plate. Opet ima radnika koji traze nerealne plate za pojedina zvanja i pogotovu traziti iste plate ko u nekim razvijenim zemljama je ludost jer se treba gledati produktivnost i zaradu tih zemalja koja omogucava takve vise plate. Na kraju drzava vrlo malo cini na tom polju da poboljsa uvjete stvaranja novih tvrtki tako da nastane veca konkurencija za potragom ogranicene radne snage sto bi automatski dovelo do toga da poslodavci moraju ponuditi vise za radnika da ga privuce sebi. Na kraju svi skupa stete drzavi i njanom pozitivnom razvoju.

 • Dobra i postena radnika u bilo kojem.poslu gazde ili firme trebaju cuvati kso ksp vode …dati mu placu koju zasluzuje pa nece biti ovakvih clanaka po.potalima i novinama. Ije niko.vise lud jet wvak tezi za bolje placenim.poslom.Da neko dzabe radi i odgovara za ljude …ej aloooo dista tlacenja

 • A da prvo ljudima plate obuku, neku pametnu strategiju smisle. Pa onda daju pristojne plaće. Zapošljavati starce da voze je van svake pameti.

 • Ima ko oće za 1500 KM (nekad za 600) ako ti nećeš! ! !

  Hahhahah kako se situacija promijeni, sada tražite Nepalce i Ruse da vam pilaju profile, motaju kablove, mješaju beton i dajete im po 1800 pa ih nemožete naći. Neka neka osveta uvijek dolazi na kraju i poprilično je slatka!

 • Zalost…svoje ljude gonite iz zemlje i.uvozite radnu snagu za badva iz cjelog svjeta .Zar je to Hrvatska za koju sam se borio …sram vas bilo!

 • Da to je Jrvatska kolega za koju smo ginuli.Lipo rece pjesma…drugo vrijeme ista sudbina! Svoga tjeraju u bili svit… ravo drugovo komunisti!👋👋

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.