Hrvatska: Nepalci prestigli broj radnika iz BiH

Zbog velike potrebe poslodavaca i nedostatka radne snage na domaćem tržištu, u Hrvatskoj je iz dana u dan sve veći broj stranih radnika i dok su u prošlog godini bili najbrojniji oni iz BiH i Srbije, od početka ove godine su to radnici iz Nepala.

Prema podacima MUP-a RH, u prva dva mjeseca ove godine u Hrvatskoj je izdano 32.725 dozvola za boravak i rad, od kojih najviše u graditeljstvu (12.792), zatim u turizmu i ugostiteljstvu (8.088), industriji (4.430), prometu i vezama (2.442) i trgovini (1.183).

Najveći broj dozvola za boravak i rad do 29. veljače ove godine izdan je državljanima Nepala -7.038, iza kojih slijede oni iz BiH – 6.039, Indije – 3.469, Srbije – 3.317, Filipina – 2.936, Bangladeša – 2.272 te Sjeverne Makedonije, Kosova, Turske i Uzbekistana.

Hrvatska: Do 2030. godine četvrtina zaposlenih mogli bi biti stranci

S obzirom na to da su u prošloj godini najbrojniji strani radnici u Hrvatskoj bili oni iz BiH, a zatim Srbije, Nepala i Indije, da se primijetiti da su od početka ove godine Nepalci pretekli radnike iz BiH, a da su Indijci nadmašili Srbe.

Kada su u pitanju djelatnosti, i u prošloj kao i na početku ove godine, najviše dozvola za boravak i rad izdano je u graditeljstvu te u turizmu i ugostiteljstvu.

Dok bh. radnici odlaze na rad u Njemačku, Hrvatsku, Sloveniju i druge zemlje, manjak radne snage na tržištu BiH primorao je poslodavce na druge načine pronalaska radnika i uvoz radne snage. Za sada se to najviše odnosi na sektore građevine i proizvodnje.

Kronični nedostatak radnika u BiH, restorani počeli uvoditi robote

Prema informacijama s kojima raspolažu agencije za zapošljavanje iz BiH i u razgovorima s poslodavcima, najčešće su potrebni profili građevinskih radnika, a zemlje iz kojih najčešće dolaze su Turska, Bangladeš, Indija i Filipini.

Jedan od primjera je i mostarska dvorana koju većinom grade strani radnici. Trenutno na radovima u ovoj fazi izgradnje svakodnevno radi više od 30 radnika, a među njima je skoro polovica iz Nepala i Bangladeša.

Također, Neum kao jedini bh. grad na moru, uz veliki broj hotela i ugostiteljskih objekata, s nekoliko tisuća stanovnika ne može zadovoljiti potrebe svih objekata. Do prije par godina tu je radio veliki broj radnika iz ostatka BiH, no većina ih je uz hrvatske radne dozvole i bolje uslove, otišla dalje. Stoga su se posljednjih godina odlučili na dovođenje radne snage iz Nepala.

Ipak, poslodavci se nadaju kako će i domaći ljudi biti zadovoljni uvjetima koji im se nude i da će imati manji dotok strane radne snage.

Načelnik Neuma: Ne bi trebali posezati za stranom radnom snagom

(Fena | Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

6 komentara

  • Ništa novo. Pa opće je poznato da Hrvata živi vise vani nego u Hrvatskoj i bih. Došlo je do zamjene stanovništva.

    Usput ako nećeš ti ko hoće. Pozdrav hdz rak hrvatskoga naroda, također srdačan pozdrav uhljebima koji u crkvi kleče i Mole Boga u ime mafije koja radi protiv Hrvata. Koja licemjernost bar ne idite u crkvu kada ste u tim organizacijama jer to sto radite je veliki grijeh i licemjernost!!! Djeca i unacad će vam morati nositi vas grijehe!

    Pozdrav

  • Jedva 6000 iz BiH u Hrvatsku, ako znamo da je tu dosta pogranicnog i sezonskog rada sto znaci da dosta njih i nije otisao skroz iz BiH ovo i nije velik podatak premda je susjedna drzava u pitanju, ovo samo pokazuje da odlaska iz BiH masivno stagnira od vrijeme corone.

  • Ovo je samo uvertira u zlocinacki plan koji ce im na kraju podijeliti drzavljanstva a tko ima drzavljanstvo ima i pravo glasa … Na kraju nas ceka isti scenarij kao u Njemackoj , Austriji , Francuskoj pa na kraju i u SADu … zasto se nekontrolirano meksikanci pustaju preko granice … sve je jasno

  • Milijune Hrvata vanka, vec generacije rodene i umrle. A petokraka-elita uvozi strance, da ostane dozivotno na vlasti. Jugobanda.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.