Hrvatska: Do 2030. godine četvrtina zaposlenih mogli bi biti stranci

U Hrvatskoj će do 2030. godine uz pretpostavku stabilnog rasta BDP-a biti između 400 i 500 tisuća stranih radnika, pa bi svaki četvrti radnik u Hrvatskoj tada mogao biti stranac, navodi se u analitičkom prilogu Hrvatske udruge poslodavaca “Fokus tjedna”.

S obzirom na ubrzano pogoršanje demografskih trendova, snažan ekonomski rast i kontinuiranu napetost tržišta rada, procjenjujemo da bi ukupan broj stranih radnika do 2030. mogao dosegnuti 400-500 tisuća, uz pretpostavku rasta BDP-a od oko 2.5 posto kroz idućih sedam godina, kaže se u prilogu koji potpisuje glavni HUP-ov ekonomist Hrvoje Stojić.

Strani radnici tada bi činili četvrtinu ukupne radne snage u Hrvatskoj.

Poslodavci smatraju da Hrvatska uz imigraciju u sektore s najvećim deficitom radne snage treba ciljati na visokokvalificirane radnike za djelatnosti koje postižu brži realni rast produktivnosti u odnosu na EU-ov prosjek i mogu biti perjanice ekonomije poput ICT-ja, turizma, graditeljstva, poljoprivrede te dijelova prerađivačke industrije, npr. proizvodnje kapitalnih dobara, prenosi Index.hr.

U pogledu izmjena Zakona o strancima, HUP pak ističe potrebu jačanja korištenja EU Plave karte za ICT stručnjake i bez završenog visokog obrazovanja kao i jednostavnije procedure spajanja obitelji, što zauzvrat pomaže privlačenju talenata s trećih tržišta, integraciji stranaca i društvenoj stabilnosti.

U BiH odobreno duplo više radnih dozvola za strance u odnosu na prošlu godinu

(www.jabuka.tv)

10 komentara

  • Izdajnicka vlada provodi anti-hrvatske naredbe i agende, od 1945 do dana danasnjega. Zato je nas sve manje. Sami sebe mrze, pa onda vecinu koja dise Hrvatstvo.

  • jazavci šugavi..OVO JE RAT LJUDI..RAT…kome dicu ostavljamo šugavi kradeze je prodao sve što smo u ratu osvojili….RAT u kome nam ne gine istrebljenje (genocid)

  • Molim ove HDZovce da se nastave kikocat i cijepit, uskoro vam bude kao i nama u njemackoj, svake boje, sad ce svake vrste dolazit kuci, unucad ce bit crna, zuta hehe a neka nismo rasisti

  • Svakako Ce se za par godina izmjesati stanovništvo Europe pa i BiH ,meni to osobno nije normalno …momci ,cure nase se ne zene ,ne udaju pa Ce na kraju za mudžahedine otici ….narod pun traca, zavidnosti i muski i zenske umjetne vecinom ,partija HDZ pokrade svake izbore…UDBA i sad vlada i njihova rodbina, prijatelji..tuga …skolstvo degradirano,pravde zasad nema, zdravstvo zalosno,samo veze,veze ,interes …znaju se djeca od postenih roditelja koji nisu partijasi HDZ i skoja a znaju od ovih uhljeba partije ,kakvi roditelji takva i djeca,ne pada jabuka daleko od stabla!! Infrastruktura jos u ratnom vremenu ,kupuje se sve od diploma ,do obraza ,zna se koliko posten covjek moze imati u danasnje vrijeme krize ,stanove ,vile ,apartmane imaju vecinom uhljebi i lopovi ,nitko se od place nije obogatio ,kazem za ove normalne place do 2000KM, to je mizerija …zasta se borise nasi branitelji!!Sretan je svak koje otisao odavde vani ❣️❣️

  • Svakako Ce se za par godina izmjesati stanovništvo Europe pa i BiH ,meni to osobno nije normalno …momci ,cure nase se ne zene ,ne udaju pa Ce na kraju za mudžahedine otici ….narod pun traca, zavidnosti i muski i zenske umjetne vecinom ,partija HDZ pokrade svake izbore…UDBA i sad vlada i njihova rodbina, prijatelji..tuga …skolstvo degradirano,pravde zasad nema, zdravstvo zalosno,samo veze,veze ,interes …znaju se djeca od postenih roditelja koji nisu partijasi HDZ i skoja a znaju od ovih uhljeba partije ,kakvi roditelji takva i djeca,ne pada jabuka daleko od stabla!! Infrastruktura jos u ratnom vremenu ,kupuje se sve od diploma ,do obraza ,zna se koliko posten covjek moze imati u danasnje vrijeme krize ,stanove ,vile ,apartmane imaju vecinom uhljebi i lopovi ,nitko se od place nije obogatio ,kazem za ove normalne place do 2000KM, to je mizerija …zasta se borise nasi branitelji!!Sretan je svak koje otisao odavde vani ❣️❣️nije ni Hrvatska nista bolja i tamo ima svasta,ali opet EU pa je bolje,da ne govorim o raznim profiterima,laznim invalidskim mirovinama itd …ZDS ❣️❣️

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.