Znate li koji je grad prvi u Hrvatskoj uveo tramvaj?

Osječki je konjski tramvaj vozio, kako pjesma kaže, “umne, bogate i male”, a onaj električni čak i kraljevsku obitelj.

Ponos se mogao osjetiti u zraku. Bio je to prvorazredan događaj za grad i njegove građane – tog 10. rujna davne 1884. godine, Osijekom je počeo prometovati konjski tramvaj.

Osijek je toga dana dobio najsuvremeniji javni prijevoz, i to prvi u Hrvatskoj, ali i cijeloj jugoistočnoj Europi.

Četiri desetljeća kasnije, konkretno 12. prosinca 1926., konjsku je vuču zamijenila struja. U nedjeljno jutro, osječkim se ulicama otisnuo električni tramvaj.

Ramkinja Željka Jeličić je majka osmero djece i vozačica tramvaja

Neće se on zaustaviti ni 1991. godine, kada na grad na Dravi budu padale granate, njegovi će kotači prkositi agresiji, simbolizirajući život koji ni kiša metaka ne može zaustaviti, piše Večernji list. Podnijet će, stoga, i žrtve. Vozeći tramvaj u jutarnjim satima, u kolovozu 1991., u topničkom napadu iz Tenje, na području Donjeg grada, poginula je vozačica Nezida Tojčić.

Prvi put u svojoj gotovo 140 godina dugoj povijesti, tramvajske tračnice u Osijeku opustjele su pod pritiskom jednog virusa. Pandemija Covida-19 i prvi “lockdown”, otjerali su tramvaje u garažu na mjesec dana. Tramvaji trenutno ponovno ne voze osječkim ulicama, njihov je promet obustavljen 3. srpnja, a putnike prevoze autobusi i ostat će tako sve do jeseni ove godine. Razlog je ovoga puta, pak, veliki projekt modernizacije tramvajske infrastrukture.

Samo Zagreb i Osijek u Hrvatskoj imaju organiziran tramvajski promet, s tim da je Osijek jedan od najmanjih gradova u svijetu čiji građani imaju privilegiju svakodnevno koristiti ovaj iznimno ekološki prihvatljiv oblik javnog prijevoza.

Nakon 40 godina Sarajevom voze novi tramvaji

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Europski gradovi poznati po tramvajima, sban, uban, parkovima, setnicama, avenijama, a siroki poznat po rusevinama i smradu kanalizacije

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.