Krišto zakazala hitnu sjednicu Parlamenta BiH, tema migranti i stanje u bh. pravosuđu | Jabuka.tv

Krišto zakazala hitnu sjednicu Parlamenta BiH, tema migranti i stanje u bh. pravosuđu

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto zakazala je, na zahtjev osam parlamentarnih stranaka, hitnu sjednicu državnog organa zakonodavne vlasti.

Sjednica na kojoj bi trebalo biti govora o migrantskoj krizi i aktualnom stanju u bosanskohercegovačkom pravosuđu zakazana je za petak (14. lipanj 2019. godine) i to na zahtjev zastupnika iz osam političkih stranaka koje imaju svoje parlamentarce u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice uputili su zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA).

Predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto, s obzirom na to da je prikupljen dovoljan broj potpisa, imala je obavezu da u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma PSBiH zakaže sjednicu u roku od tri dana.

U zahtjevu za održavanje izvanredne sjednice između ostalog je navedeno da je stanje u bh. pravosuđu u posljednje vrijeme poprimilo i pažnju međunarodne zajednice te da postoji potpuno odsustvo povjerenja građana u pravosudni sustav BiH. Jedan od razloga za sazivanje sjednice je i afera “Potkivanje” u koju je uključen predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija.

Što se tiče migrantske krize, zastupnici su naveli da se naša zemlja i dalje suočava s trendom povećanog priliva migranata, što je posebno vidljivo u prvim mjesecima ove godine, s tendencijom izrazitog povećanja u narednom periodu.

Zahtjev za sazivanje sjednice uputili su zastupnici Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Branislav Borenović, Dragan Mektić, Jasmin Emrić, Nada Mladina, Damir Arnaut, Predrag Kojović, Edita Đapo, Enver Bijedić, Mira Pekić, Mirsad Kukić, Aida Baručija i Mirjana Marinković-Lepić.

Još uvijek nije poznato hoće li ova sjednica uopće biti održana ako se uzme u obzir da je Zastupnički dom PSBiH pokušao i 11. travnja 2019. godine na hitnoj sjednici raspravljati o informaciji o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu s osvrtom na aktualnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanske županije.

Ova sjednica nije održana zbog nedolaska zastupnika iz bosanskohercegovačkog entiteta RS, a Krišto je ubrzo nakon početka sjednice otkazala zasjedanje zbog nedostatka kvoruma, piše Klix.ba.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH još uvijek nije održao nijednu sjednicu. Državni organ zakonodavne vlasti od decembra se nalazi u potpunoj blokadi jer zastupnici SNSD-a odbijaju sudjelovati u radu sve dok Predsjedništvo BiH ne predloži Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: