Krišto pozvala Vučića na Sajam gospodarstva u Mostaru

Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto boravi u Davosu na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma.

Uz rekordan broj poslovnih i vladinih lidera, na gospodarskom forumu razgovara se o globalnom gospodarskom stanju i mnogobrojnim izazovima, poput klimatskih promjena, energetske, socijalne i financijske krize.

Tom je prigodom Krišto održala bilateralne sastanke s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, koji joj je čestitao na potvrdi imenovanja.

Dužnosnici su razgovarali o gospodarskoj, ali i svim drugim temama suradnje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije te načinima kako suradnju dalje unaprijediti.

U cilju daljnjeg jačanja i razvoja, posebice gospodarskih odnosa i veza između dvije države, kao i u regiji, Krišto je uputila poziv Vučiću da nastavno na uspješno realizirano partnerstvo koje je Republika Srbija imala s mostarskim sajmom 2018. godine i ove godine bude gost 24. Međunarodnog sajma gospodarstva, koji će se početkom svibnja održati u Mostaru.

Tijekom susreta razgovaralo se i o pitanjima pridruživanja Europskoj uniji te nužnim koracima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom.

Novoimenovana predsjedateljica Krišto još je jednom istaknula važnost brze uspostave izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH, kao i potrebu jačanja funkcionalnosti institucija BiH, kako bi se posvetili ključnim reformama za europski put BiH.

Vučić naglasio je razumijevanje za jasno iznesene ciljeve za članstvo u Europskoj uniji, koji podrazumijevaju jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih u BiH, kako bi se pridonijelo osiguranju političke stabilnosti u BiH, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Krišto se sastala i s Plenkovićem

Krišto se nakon toga sastala i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, na kojem se razgovaralo o odnosima dviju zemalja i daljnjem nastavku suradnje institucija BiH i Republike Hrvatske.

Hrvatska je jedan od najvećih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, a razina investicija u raznim oblastima bilježi rast iz godine u godinu.

Sugovornici su zaključili da nastavak intenzivne suradnje u oblasti gospodarstva, infrastrukture, tehnologije i drugim sferama predstavlja zajednički interes i prioritet za obje zemlje podjednako.

Dvoje čelnika se složilo da je status kandidata BiH snažan motiv za jačanje svih ključnih segmenata i pripremu za proces pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

Potvrđena je vodeća uloga Republike Hrvatske u potpori BiH na njezinome europskome putu, a tom prilikom Krišto je zahvalila hrvatskom premijeru Plenkoviću na snažnom političkom angažmanu u korist europske budućnosti BiH.

Također, naglasila je i važnost ključnih reformi sukladno usvojenim smjernicama i načelima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za razdoblje 2022. – 2026. godine, što svakako podrazumijeva žurnu reformu Izbornoga zakona BiH, kao i jačanje vladavine prava, uz socioekonomske reforme kao ključ djelovanja u sljedeće četiri godine. Istaknuto je kako su stabilnost i funkcionalnost institucija BiH jamac europske Bosne i Hercegovine i snažnih regionalnih odnosa koji će doprinijeti integraciji zemalja Zapadnog Balkana.

Na koncu razgovora još jednom je potvrđeno kako će nakon potvrde novog saziva Vijeća ministara BiH svoj prvi službeni posjet novoimenovana predsjedateljica Borjana Krišto imati upravo u Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.