Krišto: Nije dobro da Visoki predstavnik nameće bilo što; Grlić-Radman: Hrvatska podržava Inzkovu odluku

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) je, komentirajući odluku visokog predstavnika Valentina Inzka koji je nametnuo dopune Kaznenog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, kazala da se ne ulazeći apsolutno u sadržaj, pita šta se to dogodilo u odnosu na posljednje vrijeme.

Inače, navela je ona, za Bosnu i Hercegovinu nije dobro da visoki predstavnik nameće bilo kakve odluke.

Mislim da je to stvar nas koji smo trebali raditi, a iskreno sam iznenađena i nakon proteka određenog vremena kada već govorimo o nekakvom zatvaranju OHR-a, preuzimanju odgovornosti, pogledu na budućnost i odgovornost političkih predstavnika koji kreiraju i koji imaju odgovornost u BiH da to rade. Mislim da sve skupa, takve odluke i potezi nisu dobri za BiH, napose u ovim trenucima, bez obzira i na sadržaj i na bilo što. Nisu dobri po BiH, po njen put, po njenu sigurnost političku i stabilnost, kazala je Krišto, prenosi Fena.

Dodala je da je ovo njeno osobno promišljanje u kontekstu rada na razini i u institucijama zakonodavne vlasti u BiH.

Upitana je li BiH potreban ovakav zakon, odgovorila je da o tome ne bi govorila, te da bi to bio redovan postupak koji bi se znao kako se donosi legislativa, na koji način.

Kao diplomirani pravnik uvijek prilazim odlukama određenih sudova na način da ih poštujem, ali ima svatko kazati, kao politička osoba, svoj stav koji je nikakav drugačiji nego politički. Ali u svakom slučaju, sve odluke, i svima trebamo prilaziti na taj način da su one, na neki način, obvezujuće, da ih treba poštivati itd. A o drugim stvarima se također nekim drugim zakonom i legislativno treba urediti, navela je Krišto.

Stoga, dodala je ona, “ako je BiH država, treba biti tri konstitutivna naroda, oni se u njoj moraju odrediti o njenoj budućnosti, o njenoj stabilnosti”.

Mislim da ovo sve skupa ne vodi nečemu što je dobro i što je interes BiH, smatra Krišto.

Grlić-Radman: Pozdravljamo svaku odluku koja doprinosi stabilnosti BiH

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman podržao je današnju odluku Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka, kojom se, između ostalog, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Kako prenose hrvatski mediji, Grlić-Radman kaže da Hrvatska podupire “svaku odluku koja doprinosi miru, stabilnosti i suživotu u BiH“.

Ako odluka Valentina Inzka koji dosad nije koristio Bonnske ovlasti na koje ima pravo, ide u smjeru suradnje, traženja onog rješenja koje će zadovoljiti sve potrebe koje se očekuju od Visokog predstavnika, a to je stabilna, funkcionalna i prosperitetna BiH, onda mi pozdravljamo svaku odluku koja doprinosi miru, stabilnosti i suživotu tri konstitutivna naroda i ostalih građana BiH, priopćio je Grlić-Radman.

Dodik: Spreman sam proglasiti samostalnost već idući tjedan

Inzko donio Zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, propisana i kazna zatvora

(www.jabuka.tv)
11 komentara

  • Grlicu nemjesaj se ti Hrvatima u Bih nista nisi dao, pokusavas obstruirat Milanovica koji nam je najvise pomogao, tako da podrzavam i Kristo.. uvezi ovog.

  • Ovom je bolje da ne progovara. Jesu li Srbi napravili genocid najvecih namjera.Jesun Jesu li muslimani napravili genocid iz Bosnesve otislo jer su nas klali i Srbi i muslimani. JESU. Jesu li Hr ati naoravili genocid u Ahmicima. JESU. I koga bi ovaj progladio genocidnim. SRBE I HRVATE. A svaki dan izlaze kosturi ubijene djece u Vitezu,ubijeni u Bugojnu, ubijeni u Buhinim kucama, ubijeni ostali po Srednjoj Bosni. Nije se Incko i ovom slucaju sigurno zalozio za Hrvate a kosturi Hrvata izlaze iz zemlje, 400 tisuc Hrvata odselilo bojeci se ponovnog klanja. Muslimani ne bježe jos nam prijete da ce nam birati predstavnike na nizim nivoima, pa da smo i nacionalna manjina bilo bi previše. Koliko vidim, Radmane, nije se Incko izborio za to, niti ijedan bivsi muljator svjetski, samo skudaju nase politicare ako im se ne daju pogaziti. RADMANE UKLJUCI MALO MOZAK.

  • Nad hrvatima je napravljen najveci zlocin u BiH. 50 posto hrvata je protjerano, iza rata su ubijani povratnici, policajci hrvati, min Jozo Leutar, pobijena je obitelj Andelic na Bozic u Konjicu itd. Tko je odgovarao za te zlocine, bugojanski hrvati su ubijeni i za kosti im se ne zna. Nalogodavci su danas ministri Sigurnosti itd. Je li to pravda. I Bakir izade na TV i kaze HVO je zlocinacka organizacija, RH je agresor na BiH, kaze da ce vecinski bosnjacki narod razbiti okove koje drze sakica hrvata, kaze da je jedino Komsic bio u pravoj vojsci, na pravoj strani misleci na Armiji BiH. Znaci prava strana je ona koja je ubijala i progonila hrvate. I to nitko ne vidi, ne cuje, ne osuduje itd. Ako je to pravda i drzava svih varaju se… Zlocin je svaki za osudu a ne selektivno osudivati.

  • Borka pusti visokoga predstavnika. Borka ti si institucija za one stolačke seoske bare što sada ordiniraju po HDZ-u, a dobro ih je ponijelo. Jedina dobra stvar je to sto su Miljanju beknule.Nego rastjeraj to dok vam glave nisu došle!

  • Mi Hrvati se moramo drzati zajedno bez odstupanja do pobjede. Jedino smo mi prepolovljeni, jedino nasi leze u Hagu po 25 godina. Tko je još toliko osuden. Oni zele sa ubiju nasu zelju za osamostaljenjem i zato su nase osudili toliko. Varaju se jer su nakon drugog svjetskog dopustili pokolj stotina tisuca Hrvata i opet smo se odrzali. Nas Bog pomaže a njih sotona.

  • Nasi su osudeni sto su prodati od HDZ RH i HDZ BiH. Oni vole sto su nasi osudeni njima lakse devriti i krasti. Neka ova gospoda kaze kao i Baresa Colak sto su to oni ucinili u ovih 20 godza hrvatski narod a vazda su na visokim drzavnim funkcijama i to najcesce bez glasova biraca. Bogom dati zaministarska mjesta, vjecno podobni….

  • Nije mi jasno zašto drug Doobročinitelj još drži u stranci ovu švraku. Za Jelku znamo, ona zna previše o procjeni vrijednosti i privatizaciji SOKO-la. Možda dobro duvani.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.