Kraljica Elizabeta podržala želju svog unuka

Sandringhamu, gdje kraljica Elizabeta provodi vrijeme od Božića do sredine veljače, jučer su se s njom sastali njezin sin Charles i unuci Harry i William.

Na sastanku se raspravljalo o budućnosti princa Harryja i njegove supruge Meghan unutar kraljevske obitelji te kakvu im obveze i dužnosti ostaju nakon njihove odluke o odstupanju s kraljevskih dužnosti.

Prva informacija koju donosi BBC je da je kraljica prihvatila želju svog unuka da sa suprugom Meghan i sinom Archiejem žive na relaciji Velika Britanija – Sjeverna Amerika.

U izjavi je rekla da “u potpunosti podržava” njihovu želju za novom ulogom, ali “preferirala bi da ostanu stalno zaposleni članovi kraljevske obitelji”. Napisala je u izjavi kako su vodili jako konstruktivan razgovor i naglasila kako cijela njezina obitelj podržava princa Harrya i Meghan da stvaraju svoj život kao mlada obitelj.

Harry i Meghan su odlučili da ne žele ovisiti o javnom financiranju svojih novih života. Stoga je dogovoren period tranzicije u kojem će oni dio vremena provoditi u Kanadi, a dio u Ujedinjenom Kraljevstvu, istaknula je kraljica Elizabeta i dodala kako na “složenim stvarima” treba još raditi, ali očekuje da će konačne odluke biti donesene u narednim danima, rekla je.

Jedno od važnijih pitanja su financije, a kraljica želi da se dogovore oko poslova koje će vojvoda i vojvotkinja od Sussexa obavljati u budućnosti jer joj je važno da svojim poslovnim potezima ne štete ugledu kraljevske obitelji, koji je dosta srozan u posljednjih nekoliko mjeseci.

Harry, Meghan i njihov sin Archie proveli su Božić u Kanadi, a bivša američka glumica vratila se tamo ovog tjedna. Otišli su tamo na produženi odmor nakon što su iskazali svoju nelagodu zbog snažne kritike britanskih tabloida koji kritiziraju navodne ćudljivosti Meghan Markle i njezin luksuzni načina života. Odluka princa Harryja i njegove supruge Meghan da se distanciraju od monarhije u Britaniji je izazvala buru. Tisak ih je žestoko optužio za licemjerje.

Times smatra da postupak Harryja i Meghan “ima sva obilježja sebičnosti i naglosti po kojoj je Harry zloglasno poznat”. Mediji iznad svega kao veliko licemjerje kritiziraju njihovu želju da budu financijski neovisni. Kraljevska apanaža, koje se žele odreći, samo je pet posto njihovih službenih troškova. Ostalo im plaća Harryjev otac, princ Charles, od prihoda sa svojih privatnih imanja.

Istodobno će troškovi njihova osiguranja, budu li živjeli na dva kontinenta, iznimno porasti. A to plaćaju porezni obveznici. Baš kao što su platili 2,4 milijuna funti za nedavnu obnovu njihove rezidencije, prenosi Večernji.hr.

Harry (35) i Meghan (38) vjenčali su se u svibnju 2018. na raskošnoj svečanosti u dvorcu Windsor zapadno od Londona i Meghan je prošle godine rodila njihovo prvo djete, Archieja Harrisona Mountbatten-Windsora za kojeg Harry nije želio kraljevsku titulu.

Par je posljednjih mjeseci govorio o tome da im teško pada medijski pritisak povezan s njihovom funkcijom.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.