Kraljević za Jabuka.tv: U Sarajevu se događa nova fašizacija pod egidom antifašizma | Jabuka.tv

Kraljević za Jabuka.tv: U Sarajevu se događa nova fašizacija pod egidom antifašizma

U sarajevskoj katedrali u subotu se održala sveta misa za sve žrtve bleiburške tragedije u svibnju 1945. po završetku Drugog svjetskog rata.

Ova misa bila je danima glavna tema u većini bh. medija s čime je djelomično zasjenila aferu s nabavkom respiratora od strane Federalnog stožera civilne zaštite. U brojnim bh. medijima bila je prisutna prava hušlkačka atmosfera, a tome su značajan doprinos dali i pojedini bošnjački političari te nevladine organizacije koje dolaze iz glavnog grada BiH.

Bedem brojnih policijskih snaga koje su od ranoga jutra osiguravale sarajevsku katedralu i ograničavali kretanje užim područjem oko katoličke bogomolje, zbog održavanja mise za duše stradalih u bleiburškoj koloni smrti, tužna je slika Bosne i Hercegovine koja je ove subote odaslana u svijet.

Bosanskohercegovačka prijestolnica koju običavaju nazivati “europskim Jeruzalemom” propustila je priliku opravdati spomenutu etiketu i pokazati kako doista jest susretište kultura i civilizacija i metropola svih naroda i građana ove napaćene zemlje i brojnim rascjepima duboko podijeljene države.

Zaslijepljenost prošlošću

A da je tome tako slaže se i viši asistent na studiju politologije Filiozfskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivan Kraljević koji ističe kako smo kao društvo ostali zaslijepljeni tužnom prošlošću.

Po već viđenim scenarijima posljednjih dana vođena “antifašistička hajka” i razularena masa indoktriniranih titoista koja je marširala Sarajevom u nostalgičnom zanosu za komunističkim totalitarnim režimom, kao i bojovnici oslijepljeni ustaškim režimom koji ne vide krimena u marionetskoj državi u okviru osovinskog pokreta, dokaz su koliko smo kao društvo ostali zalijepljeni našom tužnom prošlošću. Iako su fašizam i komunizam dva istovremena ideološka zla, braća blizanci po zločinima i pokoljima političkih neistomišljenika, mi kao da želimo svojim primjerima pokazati kako nastavljamo voditi ratove koje je civilizirani svijet davno završio, kazao je ovaj politolog u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Sarajevo: “Miroljubljivi antifašist” nazivao kardinala svinjom i prijetio da će biti nešto za par dana

On smatra kako određena falanga protiv neistomišljenika kojoj svjedočimo posljednjih dana otkriva dva prevladavajuća diskursa u našem društvu koji nam se poput feniksa vraćaju u povodu obilježavanja svih tužnih obljetnica i crnih dana naše krvave prošlosti.

S jedne strane imamo demonizirajući diskurs s narativima koji, primjerice, cijeli hrvatski narod vide kao (nove) ustaše, hrvatski politički vrh kao predvodnike neke nove endehazije, a kardinala Puljića kao svinju kojoj se prijeti klanjem i slično, a s druge strane imamo i viktimizirajući diskurs čiji narativ jedne (uglavnom svoje) predstavlja žrtvama, potpuno nevine i bespomoćne u odnosu na one druge koji su činili hinjska zlodjela. I tako se vrtimo u krug. Predstavljajući samo sebe kao žrtve, kako objašnjava Pascal Bruckner poznat po britkim kritikama francuskog društva i kulture, na najneviniji način stvaramo podlogu za progon drugoga, kazao je Kraljević.

Hercegovina puna žrtava iz II Svjetskog rata

Napomenuo je kako u istom tonu se može tumačiti i demoniziranje spomen mise za žrtve komunističke odmazde nad desetcima tisuća Hrvata iz svibnja 1945. godine.

Obilježavanje Bleiburga tužna je obljetnica za brojne hercegovačke obitelji.

Gotovo da nema kuće na ovim prostorima bez stradalih u bespućima slovenskih i austrijskih polja zbog čega se Hercegovina desetljećima morala oporavljati, podvukao je Kraljević.

Poručio je kako ove svibanjske sarajevske subote nije se radilo o nikakvoj rehabilitaciji ustaštva i vapajem za tim vremenima, nego se htjela odati počast žrtvama komunističkih vlasti na koncu Drugog svjetskog rata.

I dok zločini iz tog razdoblja i poraća još od pada Željezne zavjese zaokupljaju interes europske javnosti i o njima se otvoreno i s prijezirom govori, na našem prostoru se o tome jezivo šuti. Naprotiv, događa nam se nova fašizacija pod egidom antifašizma u čemu prednjače patološki licemjeri, odnosno poltroni kojima nije smetala ustaška simbolika i koreografija kada su koketirali s jedinim i revnosnim njegovateljima endehazije prilikom stvaranja platformaške vlasti, kazao je na kraju komentara za portal Jabuka.tv Kraljević.

Mladić u snimci prijetio sjekirom kardinalu Puljiću: Trebalo vas je zapaliti u crkvi

(www.jabuka.tv | Mario Pinjuh)


11 komentara

 • Vratices ti k. …c, moli Boga da ne izgubimo i ovo malo sto nam ostalo. Pored ovog nasilja u Sarajevu nad Kardinalom i Katolickom Crkvom tko se oglasio iz RH- ke, Vatikana, politicara iz BiH. Skoro nitko. Ako je netko i stao u zastitu , to je bilo blago, mlako i onako jadno. Dok sa druge strane samozvani antifasisti su koristili sve metode i rijecnik pravih fasista. A da ne spominjemo kprona zakon, pravila o okupljanju koja u crkvi vrijede a na ulici ne vrijede… Policija ona bosnjacka to tolerira, djelatnici CK- za uzvikuju , psuju, urlicu i daju podrsku u napadu na kardinala i crkvu…

  • Profesor bi trebao znati da Jedan lud čovjek čije ponašanje niko normalan ne opravdava i taj bolesni ne prestavlja sve one druge antifašiste
   A profesor bi trebao biti zaista profesor i siriti razumjevanje i ljudskost medju narodima i studentima a ne huckati na druge i drugačije.
   Ako nezna bolje nek posluša Papu Franju koji uvijek apeluje na mir u svijetu bez obzira na vjeru. I naravno svak normalan tog čovjeka postuje bez obzira koje je vjere.

 • Jednaki si idiot kao ovaj idiot sa sjekirom, a taj idiot je vec teski bolesnik, pa eto, zapitaj se gdje si ti na skali. Jebala te NDH i treci Reich glupani glupi zatupljeni.

 • Debilu i retardu s tri c -još ti fali i četvro c, pa bi bio pravi crveni retard , odnosno crveni antifašist, kako sebi od mila tepaju ti crveni retardirani bilmezi ,odnosno bosanski ili srbijanski fašisti.Pozdrav….

Komentiraj: