Kraljević o projektima, problemima i budućim planovima Grada Širokog Brijega

U četvrtak je u uredu gradonačelnika Širokog Brijega održana press konferencija kojom je ujedno počelo obilježavanja Dana Grada Širokog Brijega.

Na pressici su govorili gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević te predsjednik Gradskog vijeća Širokog Brijega Vinko Topić.

U uvodnom izlaganju gradonačelnik Kraljević govorio je o projektima koje je Grad završio te o projektima koji su u tijeku i o novim planovima gradske uprave.

Bilo je tu riječi o sustavu navodnjavanja, kolodvoru, ali pročištaču koji se uskoro planira izgraditi.

”Pročištač otpadnih voda bio je u planu izgradnje uz potporu Kraljevine Španjolske, no dogovor je na koncu otpao te su u tijeku nova planiranja kako bi s realizacijom mogli krenuti sljedeće godine,” izjavio je Kraljević.

Kraljević: Nećemo prodati duhansku stanicu

Kraljević se dotaknuo i duhanske stanice te lokalnih cesta. Istaknuo je kako se prostor duhanske stanice neće prodati privatnicima jer se tu planiraju sadržaji od javnog interesa, a u prvi plan je stavio srednju školu. Osim toga, planira se i izgradnja gradskog muzeja, a ostali sadržaji znat će se nakon provedenih konzultacija sa stručnjacima.

”Najviše koliko bi mogli ići po pitanju duhanske stanice je opcija u kojoj bi nam bilo ponuđeno privatno-javno partnerstvo,” dodao je Kraljević.

Što se tiče lokalnih cesta, čije je stanje u pojedinim mjestima katastrofalno, gradonačelnik Kraljević je rekao da će Grad sve učiniti kako bi se iznašla financijska sredstva za njihovu sanaciju. Shodno ovoj temi bilo je riječi i o neravnomjernoj raspodjeli novca unutar Federacije BiH odnosno manjeg povrata novca u gradski proračun.

Nikad više zaposlenih, ali i nezaposlenih

Široki Brijeg je u vrijeme bivše Jugoslavije spadao u jedne od najnerazvijenijih općina, dok u posljednjih desetak godina slovi kao jedna od najrazvijenijih u Bosni i Hercegovini. Problem s nezaposlenošću postoji u Širokom Brijegu, kao i u ostatku države, no zasada nije toliko alarmantno.

”U Širokom Brijegu zaposlenost nikada nije bila viša, ali i nezaposlenost. Prema podacima Službe za zapošljavanje, u Širokom Brijegu je trenutno nezaposleno oko 4.000 stanovnika, ali ja u te brojke ne vjerujem. Smatram da je taj broj mnogo manji jer, nažalost, dosta ljudi radi ”na crno”,” rekao je Kraljević.

”U gradu ima dosta stabilnih i jakih tvrtki što dodatno stabilizira naše gospodarstvo, a istaknuo bih tvrtku Feal kao najbolji primjer privatizacije u BiH,” dodao je Kraljević.

Status quo: Rasvjeta u Grabovini, uređenje trgova, derutne kuće…

Na novinarska pitanja o rasvjeti u Grabovini, uređenju trgova i središta grada u koji spadaju i derutne kuće koje nisu baš lijepa slika i prilika, Kraljević je rekao da se već duže vrijeme planira postaviti javna rasvjeta uz Grabovinu, no kada će doći do realizacije, ni sam nije mogao dati točan datum.

Po pitanju uređenja Trga širokobrijeških žrtava te Trga Ante Starčevića, kao i male šetnice na kojoj je donedavno bio spomenik antifašističkim borcima ”Ruža”, gradonačelnik Kraljević je rekao da je u ovom slučaju najveći problem novac kojeg manjka u gradskoj blagajni.

”Znamo da financijska situacija trenutno nije baš idealna te se proračun jedva zaključi. Kada izmognemo financijska sredstva, uredit ćemo dodatno središnji gradski trg, kao i onaj Ante Starčevića te šetnicu koja ih spaja. Možemo mi i sada ugrubo uraditi neke stvari, ali ne želimo to samo površno odraditi. Kada se već radi, uradit ćemo to kvalitetno jer želimo da naši građani sutra nekada mogu uživati u komforu i ljepoti svoga grada,” rekao je gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević .

Što se tiče derutnih kuća u središtu Širokog Brijega, Kraljević ističe da postoji volja Grada da se to riješi, no da je najveći problem zakonska mogućnost Grada. Većina kuća ima velik broj vlasnika te se ni oni sami ne mogu međusobno dogovorit.

”Osim što ne izgledaju lijepo, najveći problem je sigurnost prolaznika, a Grad Široki Brijeg će učiniti sve koliko mu zakon dopušta kako bi zaštitili naše građane”, naglasio je Kraljević.

Također, spomenut je problem i smeća u gradu, pogotovo u Borku gdje neodgovorni građani smeće odlažu uz rijeku Lišticu, dužem cijele šetnice te na području dječjeg parka.

Kraljević je rekao da će Grad uskoro ukloniti kamene kante koje su postavili aktivisti jedne širokobriješke udruge jer su nefunkcionalne te će ih zamijeniti boljim i funkcionalnijim.

Zahvalio se ovim putem i medijima koji izvještavaju o ovakvim i sličnim problemima u gradu te ih je zamolio da i dalje tako nastave kako bi mediji i Grad zajedno vršili pritisak na neodgovorne građane. ”Stvar je kulture i kućnog odgoja. Svi uredimo svoja dvorišta, a preko zida smeće – najlakše je tako,” dodao je Kraljević.

Zašto Zdravku Mamiću javno priznanje?

Već dva dana u javnosti i medijima se vodi rasprava o tome je li Zdravko Mamić zaslužio javno priznanje Zlatna plaketa ‘Grb Grada Širokog Brijega’ koju mu je prije dva dana dodijelilo Gradsko vijeće na 28. sjednici.

”Vidim i čujem da se mnogo prašine podiglo oko dodjele priznanja Zdravku Mamiću. Prijedlog je došao iz Nogometnog kluba Široki Brijeg, a Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja ga je prihvatilo. Također, prijedlog je prošao skoro jednoglasno u Gradskom vijeću, dok je samo jedan gradski vijećnik bio suzdržan. Mamić je pomogao širokobriješkom sportu tako što je on kao izvršni predsjednik Dinama odlučio da će taj klub sljedećih deset godina Nogometnom klubu Široki Brijeg uplaćivati određeni novčani iznos te samim time pomagati mu u daljnjem radu,” rekao je Kraljević.

‘Za selo i umrit ako treba!’ 

O programu obilježavanja Dana grada i proslave blagdana Velike Gospe govorio je Vinko Topić predsjednik Gradskog vijeća istaknuvši: ”Ove godine po prvi puta obilježavamo Dan Grada Širokog Brijega nakon što je Široki Brijeg krajem prošle godine proglašen gradom. I ove godine na Svečanoj sjednici ćemo dodijeliti javna priznanja Zlatne plakete ”Grb grada Širokog Brijega” zaslužnim pojedincima i kolektivima. Priredili smo i prigodan kulturno-zabavni program nekoliko dana prije, kao i na sam Dan Grada i blagdan Velike Gospe koji smo uskladili s programom Devetnice Velikoj Gospi.

Topić je istaknuo odličnu suradnju s gradonačelnikom Kraljevićem, kao i gradskim vijećnicima. Također, posebno je istaknuta suradnja unutar samog Gradskog vijeća kada su u pitanju stvari od užeg lokalnog interesa.

”Zaista je pohvalno, kada se treba usvojiti neka važna odluka za Široki Brijeg, da su gradski vijećnici većinom jednoglasni te da svoju političku stranku i stranačke interese stave u drugi plan, a u prvi samo interes građana jer u konačnici bi tako trebalo i biti, a ne da se oko neke banalne stvari vode bespotrebne rasprave samo zbog političkih statova,” rekao je predsjednik Gradskog vijeća Široki Brijeg Vinko Topić.

Skromna proslava

Program obilježavanja Dana Grada Širokog Brijega je, napominju Kraljević i Topić, veoma skroman, te se prilikom planiranja gledalo da se satnice ne poklope s Devetnicom Velikoj Gospi.

Iz programa izdvajamo polaganje vijenaca na središnjem gradskom trgu u srijedu 12. kolovoza s početkom u 10.00 sati, a već u 10.15 sati održat će se svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će, između ostaloga, biti dodijeljenja javna priznanja. Istog dana u 21.00 sat na središnjem trgu bit će održana ‘Večer folklora i kulturne baštine’.

Na Dan Grada Širokog Brijega i blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, na Trgu širokobrijeških žrtava u 21.00 sat bit će održan koncert Željka Bebeka.

Detaljan program proslave Dana Grada Širokog Brijega možete pročitati OVDJE.

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

66 komentara

  • POČNITE RADIT NEŠTO ZA BORAK,ŠALJITE JEBENU POLICIJU GORE…ONI SU U SLUŽBI GRADA A NE DA ŽVAČU BUREKE I ČUVAJU OVE KRETENE ŠTO VOZE CISTERNE DA BI DŽABA DOBILI TURU, DOK SE SVAKU VEČER BACA SMEĆE I RAZBIJAJU BOCE… RIJEŠITE SMEĆE I STAKLO OKO RIJEKE I U BORKU… NIŠTA VIŠE NE TREBATE, NEMOJTE GOVORIT DA ZA TO NEMA FINANCIJA…

 • Zašto niste podržali ovogodišnji WHF??? Kad već možete po selu skupove, pa valjda možete malo i nešto kulturno…

  • Tako je,zato jer im je onaj cvarak fra stojic naredio,hdz-ov pijun,a kako u nasem gradu ide sve politikom onda me i ne cudi,bitno da se financiraju seoske manifestacije i derneci,seoska liga u klancu idr.Miro nije bitno ni rasvjeta u grabovini,ni kante za smece koju u gradu doslovce nemozes naci,nije Miro bitan ni park za djecu(idealno mjesto kraj bocalista u borku),nije miro bitno sto djeca iduci kuci iz “male” skole prema oklajima idu po cesti jer nisi/ste sposoban/i napravit 100m plocnika da mala djeca do 4razreda ne idu po cesti.Nek je bitno financiranje preko zeljke lige mjesnih zajednica,kojekakvih turnira po crncu,trnu idr

 • Šta je sa novim grobljem davno se govorilo da će se pravit ispod oklaja , puringaj je velik svi su se tada pisali nekad prije rata. je li to u planu.

 • Opet samo obecanja obecanja nista korektno da uradite godine prolaze a nas grad lagano prelazi u obicnu kasabu…a niste vi krivi nego mi sto vas i dalje trpimo.

  • Ajde ne seri, siti se kako je grad izgleda prije 15 godina i onda pogledaj kako sad izgleda. Probaj nekad nabrojat sta je sve urađeno zadnjih godina, a ne bit supak pa gledat sta sa oskudnim proracunom nije urađeno. Idi u SA pa se gori zali. Ukinite seoske KUD-ove i razne braniteljske udruge koje samo uzimaju pare iz proracuna, a ne koriste nicemu, pa ce bit sredstava za sve sta zazelite. Vazda nezadovoljna stoka. Bas bi volio tebe vidit na mistu gradonacelnika.

   • Slazem se u potpunosti s tobom,ali ne i pravopisom,sta je to misto,siti??Ukinite Kud-ove,lige mjesnih zajednica i ove turnire koji se igraju za 10000km,bar da ih nasi uzimaju vec se dovede iz srbije i bosne.

 • čuj Uzarići nemaju igralište,što će im kad su rat i posljeratnu situaciju dobro iskoristili pa 10 privatnika imaju svoja igrališta,teniske,bazene itd.U našeg brke plan i projekti svake godine isti,ali se samo jedan ispuni.U godini dana on i njegova ekipa pojadu 200 janjaca na račun grada Širokog Brijega.Ne sumnjamo da i u ovoj godini taj zacrtani plan neće biti ispunjen,čak i prebačen.Brko jedite i djeli te zemlju grada Š.Brijega dok imate još što podjeliti. Samo talovi,pogodovanja istim pojedincima iz god.u godinu.

 • Glupošću.čuj Mamić pere pare preko našega ponosa našega NK širokog.našega kluba našega sporta.Mamić je razbojnik.krkan.budala.sve u svemu krkan…..bravo brko.e sada počinje pravi problem.a di su te pare od te pomoći Mamića.di su socijalni razvoji društva u cjelini.di su grantovi za ostale segmente društva…. Uostalom brko gdje si ostvario vojni rok…vojni staž u HVO.gdje ti je stan u Zagrebu što ti ga miskici kupise parama uzeti od roditelja što placaju prijevoz najjadnijih buseva na svijetu.gdje brko ti ustvari živiš možda na Marsu a mi u širokome ili ćemo svi iseliti u njemačku.kao nekad trbuhom za kruvom ili radi politike…..brko Sisak brkove i smrsaj malo i jedi i ti malo piletine kao mi ostali…..nisi više interesantan….ciao do narednih izbora…..i nisam boljitkovac.da se zna…..

 • kolodvor, duhanska stanica , igrališta, plakete , kante za smeće , muzej
  POLA OPĆINE TI NEMA VODU
  A ŠTO ĆE IM VODA NEKA PIJU PIVU

 • Ne moze Miro od sebe…
  Obecanja obecanja i vrti u krug svake godine ista prica!
  KONKRETNO NISTA.. ocistit okolis-kazni onoga tko baca smece po okolisu,tko cupa stabla,tko razbija rasvjetu..
  Ti ljudi zive tu oko nas i nitko im nista za ucinjena “djela”
  Budi jednom GRADONACELNIK NA DJELU

 • Tako ste vi gore pisali i za skolu na lisama,gradsku mrtvacnicu, kanalizaciju, vodovode u drugim selima,kruzni u klancu, kolodvor. Nesto je zavrseno nesto se radi. A da vas je tolika masa ne bicovjek dobivao 3 puta zaredom izbore uz onoliku koknkurenciju, i to vise i od stranke,znaci glasaju za nj i oni koji nisu za hdz. Isto ko za bandica, citajuci portale rekao bi covjek zagreb ga mrzi a sve izbore dobiva cak i nakon sto je izbacen iz sdpa. Tako to bude neko zivi i radi a neko prica

 • Ako je istina da je iz NK Sirokog potekla incijativa da se mamicu da priznanje i grb grada moja noga vise nece krocit na pecaru dok je ova uprava gore,jebo vam on mater vi njemu,jos jedan razlog sto je pecara prazna je pakt svragom.

  • Ana ti se uvati alata…mirina.
   Najbolje stavite Josipa Kozula za gradonacelnika na sljedecim izborima,jos to nije bijo,koji ste vi opovi mater vam jebem.najpoznatiji u svjetu.pa samo sirtinju gulite,netriba vam nista placat,ni vodu,struju itd..
   Ovo nema nigdi vidi ljudi u Viku I Lijan sta je radio sve godine.jadni ljudi.Kuravo glupa Miro ga stitio I takvi.

 • Daj lako je radit , a ne placat. Jadni oni koji tade za opcinu. Prije ce izvodjaci radova dobit na lotu , nego ce opcina platit. Vlasnici koji izvode radove u kreditima da plate radnike, a oni bahati. . . Sponzori prvi, uvijek za sve.

 • kako jadno,isprazno i suhoparno..on priča a i sam u to ne vjeruje,nego neko ga gurnuo laktom i rekao,ajde debeli,sad će gospojina,moraš štogod reći.istvarno jadni ti smo do bola s ovakvima a na vlasti su.Pa.jeli te stid više glede Kočerina i vode.Nije jer nemaš trunke morala.

 • Kolodvor, stare zgrade u centru, drugi kružni u klancu i ponovit asfalt od škole na pecari do ulaza u grad na početku zaobilaznice, negdje do culine od prilike (postojeći asfalt na toj dionici je sramota…),spojit trotoar od novog kružnog do policije i suda (izmedju dva mosta ostala šupljina,samo mi nije jasno kako se ono moglo ostaviti,s obzirom da se radi od metar i pol trotoara,samo da se kompletno sve poveže…). Ovo se može odraditi… Duhanska je već, veći projekt.. A ovih par stvari se mora napraviti.

 • e moj miro,kazes feal firma za
  primjer,kako mozes tako rec jadan ne bio,feal izbacio zenu sa posla cim je rodila,SRAM IH BILOOOO,TO SU NEVJERNICIII TESKIII,GUBAAAA,FUJJJJJJJ

  • FEAL, za primjer pogotovo u ekologiji, neka blaćani uzmu našeg “velog”gradonačelnika i nek zajedno vide fekalije i otrov koji se taloži i koji im ugrovača svaku jesen donese u blato.Na zdravlje.

 • Koliko znam na Kočerinu ima bušotina i pumpala se voda samo trebalo davat po par maraka mjesečno za struju što je pumpa je trošila,i sve se završilo tako da su iz elektre isključili struju pa i odnjeli kabal radi toga što vam je puno bilo davat 5km za vodu.Složni ste ko Židovi i Arapi

 • Kratki pregled napretka spomenutog grada u Hercegovini koji pokazuje najveću želju ka postizanju prosperiteta. Neće se rijetko čuti da je Široki Brijeg ”najbogatiji” grad u Hercegovini. Široki je prijestolnica mnogih jakih gospodarskih firmi, poznatog utjecajnog franjevačkog samostana. Pored gospodarstvenika i fratara, i gradonačelnik se koliko-toliko trudi poboljšanju života, razvijanju infrastrukture grada, izvlačenju novca iz raznih fondova za kojekakve projekte. Dosta žitelja spomenutog grada možda nije zadovoljno gradonačelnikom ali neosporno je da se u Širokom Brijegu uvijek nešto radi i ”kurla”. Ako ništa, gradonačelnik se ne skriva od naroda već se dosta druži s njime, daje podršku svim manifestacijama i javnim skupljanjima, polazeći od onih malih skupova – seoskih ka onima koji su regionalnog utjecaja a ne kao neki drugi utjecajniji političari sa adresom u Širokom koje narod toliko ”obožava” da se takvi ne usuđuju ni kavu popiti u centru grada.

  U zadnjih godinu godinu-dvije Široki je bio prekopavan na više lokacija, radilo se na sanaciji kanalizacijskih kolektora, gradnji škole na Lisama, pravljenju velike mrtvačnice, presvlačenju asfalta i nogostupa na najpotrebitijim lokacijama, napravio se jedan veliki kružni tok kojim prolazi dobar dio prometa i on postaje još jedna lijepa točka ovog grada, u planu je gradnja još jednog takvog kružnog toka u blizini već izgrađenog. Odmah pored ta 2 kružna toka nalazi se lokacija gdje će se graditi jedan suvremeni autobusni kolodvor, lokacija je na planski dobroj poziciji, odmah uz magistralnu cestu koja spaja Mostar sa Grudama, Posušjem, Duvnom… Nadalje, radi se na razvijanju industrijske zone u mjestu Trn koja bi trebala donijeti dosta radnih mjesta ovom gradu koji svakako slovi za grad u kojemu posla ne manjka. Rijetki Širokobriježani se odlučuju ići u inozemstvo, uglavnom oni koji ovdje nisu zadovoljni plaćom i žele više.

  Koliko je dobro Širokobriježanima pokazuje i činjenica da Široki Brijeg još od onog sistema ima najrazvijeniji sustav za navodnjavanje poljoprivrednih površina koji pokriva gotovo sva mjesta na kojima se obrađuje zemlja a do kojih se voda može dovesti, no ipak Široki Brijeg ima najveći postotak neobrađenih zemljišta u cijeloj Hercegovini, iz čega izvlačimo gore navedeni zaključak o ”blagostanju” Širokobriježana. Vjerojatno je to zbog velike zaposlenosti i manjka potrebe za bavljenjem poljoprivredom. No bez obzira što Širokobriježani uglavnom obrađuju zemlju za podizanje kvalitete svoje prehrane, vlast se potrudila da im to učini još lakšim pa je izvukla čak 5.5 milijuna KM iz fondova Svjetske Banke za rekonstrukciju velikog akvadukta i lokalnih kanala i kanalića koji dovode vodu u okolna sela. Ne samo da se poboljšao dotok vode proširivanjem i obnovom kanala – već je posao dan domaćoj tvrtki te je tako dio te velike investicije djelomično otišao i u džepove domaćih momaka koji su radili na tom projektu. Pored toga potrebno je spomenuti i vrijedne investicije u okolnim mjesnim zajednicama, kao što su uređenja cesta, gradnja igrališta za djecu u par sela i slično.

  Široki je grad koji se može pohvaliti građanima koji su svjesni svoje moći i svoga utjecaja u radu u grupama. Postoji dosta organizacija, kako navijačkih, tako i vjerskih, folklornih te nekih običnih udruga ali i susjeda ili prijatelja koji se mogu dičiti savjesnim ponašanjem te nije mali broj primjera takvih koji se odluče odvojiti jednu subotu za čišćenje, uređivanje ili pravljenje nečega novog u pojedinom dijelu grada ili općine, recimo čišćenje Borka, lijepog izvora rijeke Lištice, postavljanje klupica i kanti za odlaganje smeća, pravljenja igrališta za djecu, krečenja starih ograda, zajedničkog pomaganja u raznim elementarnim nepogodama koje su se događale ovom gradu i slično. Široki Brijeg je jako vjersko mjesto čiji građani redovito pune veliku crkvu na Brijegu te okolne u ostatku općine, isto kao što pune crkvu svojim dolascima, pune i crkveni proračun, kako na misama prilikom davanja ”lemuzine” tako i ”redovinama” na kraju godine te prigodnim darovima pojedinaca i poduzetnika, o čemu se može i čuti na kraju mise. Sve to govori o privrženosti Širokobriježana Bogu i crkvi, te povjerenju u fratre. I fratri se trude da održe crkvu na Brijegu zaštitnim te prepoznatljivim znakom Širokog Brijega tako što ulažu u ljepotu same crkve koja je postala nacionalni spomenik kulture. U zadnjih par godina redovito se radi na uređenju crkve izvana, te dvorišta, grobnice pobijenih fratara i u najnovije vrijeme – gradnji ogromnog parkinga na ”Bakamuši”. Crkva se trudi usmjeriti sve građane na dobar put već od malih nogu, postoje mnoge sekcije koje vode fratri i časne na Brijegu, poput ministranata, zborova – malih i velikih te raznih sekcija Frame i franjevačkog reda koje se trude duhovno uzdići a koje i organiziraju razne radne akcije te akcije humanitarnog karaktera, kao npr. za pomoć onim najpotrebnijima.

  Široki glasi i kao ‘grad poduzetnika’, svi su poduzetni na neki način, možete vidjeti dosta pokušaja mladih ljudi na otvaranju neke vrste obrta ili raznih poslova, festivala i sličnih stvari, kako glazbenih, filmskih te likovnih, tako i sportskih, folklornih te onih kojima se možda i ne zna prava svrha ali budu posjećeni zbog dobre pečene janjetine, hladne pive ili samo zato jer su takvi derneci humanitarnog karaktera a Širokobriježanu kao i svakom drugom Hercegovcu nije baš žao odvojiti za pomoć potrebitima, što potvrđuju dosadašnji veliki iznosi prikupljeni za takve svrhe u raznim prilikama predviđenima za to.

  Široki možda ima dosta loših i negativnih strana te može bolje napredovati i ostvarivati pozitivne pomake u svakom aspektu. No, o tome slušate svaki dan i sigurno vam ne uljepšava trenutak dok čitate. Ovo je stranica koja većinom prikazuje i one dobre te pozitivne strane i tako nastoji nastaviti.

 • sta koji kura.c vise kukate,pa mi u sirkom imamo najvise zaposlenih,a nezz di je placa ispod 1000km? i vi se tuzite,dodjite u okolna sela tipa grude,ljubuski,posusje pa cete vidit kako je radit…nas miro uvik neke projekte zabave organizira,imamo najjaci klub nogometni kosarkaski,uvik neke feste,otvara radna mjesta a vi serete po njem,kako vas nije stid :/ miroo nedaj se,oni bi 2000km a ne rade nista

 • Pa jebo ga miš onaj nam se novi kružni tok već raspada.Najbolji za pobit se onim granitnim kockama..nema mu dva miseca a već sj.ban.Onima koji su ono radili nikada nemojte platiti jer ono nisu postavili ni približno kako treba.Kako se ono radi pitajte Mirka Lasića -Miška s Uzarića..Ovi poredali kocku po izlivenom betonu a da nisu na to stavili dobar sloj suhog betona..utvrdili to.Za godinu dana će ga trebat kompletno radit opet ko i Gedžinu stranu iza onih Solda.

 • to, to i opet to,ma bravo.Industrijsak zona Trn….bravo,bravo, i jo jednom hip, hip, hura,za industrijsku zonu Trn. Ma nosi je ti zajedno s tim svojim fealom na Dužice ili u Rasno di joj već i je misto. Možda čak i dole u Smikinje, dole bi bilo idealno misto za tu industrijsku zonu,samo napravite pristupnu cestu.Neće vas puno koštat,mislin na cestu. Čuj industrijska zona Trn ,da imamo ijednu pametnu glavu, ćelavu ili ne ćelavu , sijedu ili bujnokosnu ,ne bi joj to palo napamet. Na Trnu kuća na kući i baš se tu mamjerili na uindustrijsku zonu. Da čovik ne poviruje. Naparavite nam još par feala, i svi će mo bit zamorci ko u Černobilu.Usput tako će se rješit i problem nezaposlenosti i mirna Bosna. Vidi, nije sve baš tako ni crno kako se čini, jer smrt dobro riješava probleme nezaposlenosti,samo treba znat koju i kakvu tvornicu prigradskim seljanima uvaliti.

 • Produbili kanale a vode nema AUSTROUGARSKA PROKOPALA KANALE ZA ONOLIKO KOLIKO JE BILO VIŠKA U VRILU POGLEDAJTE SADA KOLIKO IMA, ZA PLAĆU PITAJTE PROFESORE KOLIKA JE

 • jasno je nama da si ti placen za politički marketing, al ovdje nije rijec o drugima nego o nacelniku jer nas ne brigaju drugi nacelnik je placen da bude sef ove kasabe.dakle to sto se poplocava bakamusa ne uzimaj kao nacelnikovu sposobnost jer to je zasluga pratara.nadalje pogledaj srediste di mu se urusavaju penavice kuce i di neko more poginit, jer kamenje leti priko ograde. ulaz u siroki s lose odrzavanim cvijecem katastrofa …vise od dvi tisuce ljudi na birou i vi se falite necim cime…a ovi gori jedan sta pise da svi imaju po 1000 marak palacu ,,mozda ima on i njegova rodbina te jadne zene rade po trgovinam za 500-600 km i vi pricate o nekom blagostanju,,,ali tako nam i triba, birajte ga i dogodine i onda se cudite sto samo hoda po dernecima i zdere i za 3 mandata nije naucio slozit slozenu recenicufuj

 • Miro dragi,
  zatraj boru z. iz urbanizma daj maloj galicki priliku i da ko strucna,kulturna osoba krene u preoekt idejnog i izvedbenog plana S.B,Nama tribaju pametni a ne podobni,nama gradanima s,b, tribaju ulice,parking zone kanalizacija,gradski bazeni i naravno pjesackaa zoona?
  Rjesavaj to miro jer ode ti biracko tjelo u EU.Kad planirati most na zoricevini,sta ce te sa vracama,pobogu miro ljudi nemaju gdje parkirat auta a poreski obveznici postaju neobveznici sve ce stat????

 • Jada komentara. Otkad je jabuke ovako samo pisu da nece bit ovo nece ono a napravila se i skola i mrtvacnica kanalizacija se radi , u borku radovi,vise sela ima vodovod nego prije 10 godina sta sve jos nije. Da se more vise to i nacelnik govori. Prodjite kroz cijelu bih vidjet cete da se kod nas koliko toliko bolje zivi. Da je drzava uređenija bilo bi jos vise novca i sve bi brze islo. Kazete narod samo hdz bira a pogledajte rezultate izbora otprije. Covjek je poceo s 30 i nesto posto glasova u prvom mandatu a prosle je pobijedio sa 60. Stranka mu dobila manje nego on. Ali internet nekima sluzi kao knjiga zalbe i prostor za kenjazu. Budale koje se kriju i tracajju. Vjerojatno propalitet iz kladionica i seoskih kavana. Zloba i zavist izjedaju dusu i tijelo pa kako god bilo vama nece valjati

 • Za Janka Bobetka ( Dragu Martinovića)!! Slušaj dečko Bakamušu financiraju pratri, školu na lisama najvećim djelom federalno ministarstvo, kružne tokove ceste federacije, kanal svjetska banka, uspjesi privatnih poduzetnika itd. daj navedi šta napravi načelnik sva mu javna poduzeća u turcu. Ima ono i dobrih poteza samo ne mogu se trenutno sitit.

  • Zašto se sekirate za Široki kad vidite koliko je pameti ovdje,svi bi mogli biti gradonačelnici… Hrpa kretena s internetom. Sreća vaša da ste nitko i ništa a to ćete i ostati pa vas se nema za što prozivati.Koliki je proračun Širokog naspram nekih drugih općina? Naravno da su poduzetnici zaslužni,gdje si još čuo da grad pravi tvornicu,to ni Zagreb nema,već se pomaže poduzetnicima a naši uvijek zahvale gradonačelniku za suradnju.Škola na Lisama je najvećim dijelom iz gradskog proračuna i iz županijskog,kao i mrtvačnica. zašto federacija nije taj novac dala nekom drugom gradu za kružne ili nešto drugo ili ih sačuvala (svakako malo imaju) ,svjetska banka samo čeka da baca pare kome god je li?javna poduzeća loše,a gdje u ovoj državi nisu,da ih privatizira onda bi ovdje žugali na privatizaciju. Da je samo sredstvima iz vlastitog proračuna radio koliko ovoga bi se moglo uraditi,i opet bi se ovdje kenjalo kako svi drugi dobivaju pomoć od svjetske banke,federacije samo naši troše vlastite pare.Nego trebalo je uvjeriti i svjetsku banku i federaciju,i Španjolsku da vrijedi taj novac Širokom poslati.A za svaki od ovih projekata vi ovdje ste govorili da od toga ništa neće biti,eto kao uzet će vlast pare i otputovati na Mjesec a opet se dosta toga izgradilo pa zato ko VAS j…

   • Hahaha kralju opisao si većinu građana širokog a sve komentatore. Ne smiješ ni reći da je bolje nego prije. Ove niškoristi ovdje ni u kući vjerojatno ne slušaju pa prosipaju žuč ovdje.

  • Kaže brko daj potez godine dodjela povelje sta li već Zdravku krkanu Mamiću…. Vidiš da ima pozitivnog. Točan naziv ovdje svih ovih projekata ne krije se u jednoj osobi tipa brko ili njemu slicnitzv janjičari….već u sustavu koji prije svega voli klimatore glavurdama i hapatore rukama nogama. Neka grad u potpunosti objave ako treba sve iznose novčanih primitaka od 1986 do 2015 i neka isto objave za izdatke.ali ne radi marketinga.već radi uredne statistike pa da vam mi analiziramo sve.a u skladu sa EU standardima.od iznosa do onih koji su primili te iznose.sve objaviti pa makar morao čitati do kraja života…….znaju oni o čemu pišemo sada iznad gore o ovome.vidjet će mse gdje je curilo gdje kapilo a gdje je bila bujica a tko je dao puno a tko najvise….ma sve ili da citiram ranija izdanja raznih projekata što obecavate svi odreda…što su izlazila u novinama ili dr.medijima.itd itd

 • Braća Grim su mala maca za tebe. Po utopijskom idealiziranju i načinu mazanja očiju i sposobnošću šupljiranja se vidi da si ili komunjara ili potomak istog. A možda samo ulizica koja brani svoj status u društvu, i one koji ti omogućavaju isti?…

 • Eto ljudi te razotkriše, iako ne znam ni tko si. A po svom drugom komentaru se vidi kako brzo budeš izbačen iz kolosijeka, na kritiku odgovaraš psovkom,a govoriš o vjeri i Svevišnjemu…Drago, Drago, izgleda da si ti samo jedan sa hrpe kretena sa internetom. I to na gradskom proračunu. Razotkrio si se sam. A što se tiče našega Širokog Brijega, nije da se ništa ne radi, ima dosta pozitivnoga. Ali svaki dan mi u oči upada mnoštvo stvari koje se mogu riješiti sa relativno malo novca i truda. Dajte priliku mlađima, ovo gradsko vijeće je očito predugo na funkciji. Učmalo se foteljama, ubiđalo i zadrijemalo…

 • Šta je s djecjim vrtićem kojem je blokiran račun, Miro? Što je sa zenama koje odgajaju nasu djecu, a nemaju plaće? Treba li se vrtić ugasiti da netko povoljno uzme lokaciju u centru grada?

 • Miro nebi trebao funkciju obnasat koju ima otvorit ured za nekretnine s prijateljima koji su do sada.
  Jedna obicna pametna zena iz nekog od sela bolje bi odradila posao koji on treba i jos posteno.Nebi ni kostala narod nista .jadni narode jadan ti si .

 • Za stoku- Je najniža plaća u š. brijegu je 1000 KM u poreznoj na papiru ( jer drugačije ne može) a u mirovinskom minimalace se uplaćčuje 200 KM ako se uopće uplati, i u privatnom i u društvenom sektoru.

 • Vlast je nekima rudnik zlata ,rade ondje gdje je profit dobar ,zemljista i nekretnine nekom uzmi drugom podaj ,naravno ne svoje .uvjek neko place za svojom djedovinom jer je zuljevitim rukama ostavljena svojim sinovima i unucima.jao onima tko je uprljao ruke na papiru ,
  Nemora biti nekom vrijedna moja djedovina ,meni je i volim je neka je !

Komentiraj: