Urušio se dio derutne kuće u strogom središtu Širokog Brijega

Strogo središte Širokog Brijega dugi niz godina ”krasi” napuštena i derutna kuća koja se nalazi u Ulici dr. Jure Grubišića tik uz Trg širokobrijeških žrtava.

Kako nam je ispričao jedan prolaznik, s kuće već godinama u manjim količanama otpadaju dijelovi krova pa i kamen od same kuće te time opasno ugrožavaju sigurnost pješaka. Otprije je poznato da postoji velik broj vlasnika ove kuće te se imovinsko-pravni odnosi već godinama ne uspijevaju rješiti.

Veće urušavanje dijela krova te same konstrukcije kuće dogodilo se u nedjelju navečer kada su na lice mjesta izašli pripadnici PU Široki Brijeg koji su trakom ogradili prostor do dolaska nadležne inspekcije.

”Inspektor je naložio da se poduzmu mjere zaštite kako ne bi došlo ozljeđivanja prolaznika te samim time ugrožavana njihove sigurnosti. U dogovoru s jednom tvrtkom, prostor će se tijekom utorka ograditi zaštitnom ogradom,” izjavio je za portal Jabuka.tv pomoćnik gradonačelnika Grada Širokog Brijega Borislav Zovko iz Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Širokog Brijega.

Nakon dugog niza godina prostor oko derutne kuće napokon će biti osiguran te će prolaznici bez imalo straha moći šetati ionako frekventim prolazom u samom središtu Širokog Brijega. A kakvo smo stanje zatekli u utorak prijepodne, pogledajte u našoj galeriji fotografija.

(www.jabuka.tv)

38 komentara

 • HM-ZAŠTITITI,a ne riješiti.Ja sam vlasnica jednog malog djelića te kuće.Ima li iko,da pokrene proces,tako da se ja odreknem tog dijela koji pripada meni u korist općine ili nekog od vlasnika,a onda taj vlasnik tu nekretninu mora dovest u ispravno stanje,a ne da bude ruglo Širokog.Mislim da bi mnogi ,koji su vlasnici učinili isto kao.Moje vlasništvo je 1/54,

 • grad je duzan izdati dekret da se sve derutabilne kuce u uzoj jezgri obnove ili se oduzima vlasnistvo nad objektima. treba tuzit grad sto od rata nije napravljen nikakav korak da se saniraju kuce. kad se nesto desi svi ce skidat odgovornost sa sebe. u ovih 25 godina da nisu u stanju bar tablu stavit da je objekat nesiguran i da se tuda nebi smijelo hodati.

 • Ako ima puno vlasnika, zar je to razlog da ruglo stoji desetljećima dok se ne uruši? Nego: natječaj za kupnju zemljišta, ko ponudi najviše novca njemu zemljište, a taj novac podijeliti podjednako svim vlasnicima. Riješen problem. Ne pitati vlasnike na pristanak. Da im je stalo do toga onda bi uložili u to.

 • R..Kao ruglo.Ovo nagrđuje grad ali još više govori o strukturama koje su nadležne za ovo ali isto ne rješavaju.Ne želim prihvatiti njihov alibi..blaa,blaaa..to se”nemere rešit”.Mora postojat način da se rješe ovakve stvari ,jer rješit će se samo kad neko pogine ispod.Šta znači ona traka razigranoj djeci ili pubertetlijama.ništa..Dajte postavite ogradu koja se ne može preskočit i osigurajte to mjesto.

 • Cije god da je, ne moze necije privatno vlasnistvo ugrozavati opce dobro. Srusiti i naknadu rijesiti s vlasnicima kad se isti jave, ovako nema smisla.

 • Kakvo rušenje, neznalice?! Vi bi rušili ovu prekrasnu kamenu kuću koja je slika Širokoga kakav je nekad bio, bolje da poruše sve one kuće, sa fasadama u svim nijansama duginih boja, nasuprot ovoj kući.

  • prekrasna? možda da je u napuštenom selu daleko od grada, ovdje se radi o samom centru grada, to nije prostor za muzejske primjerke građevina, bar ne ovakve, i što se tiče raznih boja fasada pa to je prekrasno, unosi bar malo vedrine u sivilo opće situacije u državi…

 • treba se riješit par tih starih zgrada u samom centru, ova i još dvije tri od paba prema robnoj kući, to je njih 4 do 5, jer onuda se seta, prolazi, kruže auta, javna okupljanja, koncerti, i sl. to je centar grada, nek nadležni u općini nadju neko rješenje. nemoze to tako stajat.. nije to neka sljepa ulica npr. kao zgrada cipsa (stari mup) ili da je to u nekom od sela, ili nešto slično, to je sami centar grada.

 • Tu opcina treba reagirati i rijesiti to… U par tih starih zgrada nitko i ne zivi mislim, a stvarno su ruglo, pocele se i urusavati, tko zna koliko tu ima vlasnika i jesu li zivi.. da se njima to i rijesava, sredili bi oni to, centar grada, za poslovne prostore idealno. Nego tko zna koliko je vlasnika pa na im se neda heklat, a mozda i neki nisu zivi. Opcina to treba uzet u svoje ruke i rijesit pitanje starih zgrada u centru.. kako se mostar pomalo dotjerava, sramota sami je to centar grada.

  • Prekrsti se momak. Što se tebe tiče očito je da se može Crkva srušit. Al ima ljudi koji mole, za razliku od tebe

 • Moraju se rijesiti te stare zgrade, stvarno su sramota.Eno onih par što je stavljena fasada, odmah drugacije. Ako se nece vlasnici, onda opcina, jer se radi o centru grada. Nemoze se to dopustiti da se urusava.

 • Štaće Miškiću ima on dosta što mu je dao gradonačelnik Miro,nezna štaće ni sa onim veda cmilje sadit (a nemoze to u centru).

 • svi vi koji tu žugate na penaviće morate shvatiti, da su to najuglednija obitelj širokog bila… gaženi su, protjerivani i gonjeni kao robovi srbima…evo vam zapis iz doba mučeništva (jerko Karačić) —
  Zbijena se sela vraćaju svojim kućama. Teror u tom smislu popušta. Prigodom povratka fratara na Široki Brijeg po noći su na sve strane pucali dinamiti. To su po prilici šenlučili radnici koji rade u rudniku boksita Crne Lokve. Udba traga za svima koji su pokrali dinamite iz rudnika i tako slavili povratak svećenika u svoje župe. Stanje se već normalizira. Seljaci se vratili k svojim kućama iz »progonstva«, Nije više kretanje zabranjeno. Sve se manje vojske viđa po selu. Dvije najuglednije obitelji s Lištice: Penavići i Sopte još se nisu vratili. Članovi tih dviju obitelji su internirani u pravoslavna sela Popova polja u istočnoj Hercegovini.

 • Za Pecaru i još neke- Ka Vlasništva se okanite mnogi su se obogatili na brzinu i dočepali se tuđe dedovine za sitne novce i dobili “čiste” papire.Bravo svima koji su umješani u te rabote.

 • A “čiste” papire ne može dobiti nijedan od vlasnika zato i je 1/54 a netko sve to obriše i novi vlasnik dobije novi z.k. uložak idobije čiste papire 1/1.,a i stari vlasnik se i dalje vodi vlasnikom u svom z.k. papir trpi svašta al dedovina ode.??????

 • Sve ce kuce ovakve bit ,gdje se nemogu dogovorit kao obitelj.
  Ova kuca makar ovako izgleda sada ,to je kamen ljepse moze izgledat i izdrzat i potres nego novo sagradene.

Komentiraj: