Kožul zatražio od Zvizdića informaciju o kašnjenju popisa stanovništva

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Predrag Kožul zatražio je odgovor od predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića o kašnjenju službene objave rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine.

”Tražim detaljnu informaciju o trenutnom stanju vezanom za obradu rezultata popisa, mjerama koje se poduzimaju da bi se obrada okončala i objavili rezultati” pojasnio je Kožul.

Naglašavajući značaj popisa stanovništva za daljnje privredne, političke, financijske te razvojne aktivnosti države, pitanje je uputio Zvizdiću posebno zbog pitanja upravljanjem državom, ali i zbog pitanja upravljanjem prihoda za lokalne zajednice.

Predsjedavajući Zvizdić složio se s Kožulom ocijenivši da popis stanovništva treba promatrati kao jedan od temeljnih dokumenata i instrumenata za izradu politika i strategija u oblasti ekonomskog, društvenog i socijalnog razvoja BiH.

”Popis se ne bi trebao svoditi na pitanje nacionalnog izjašnjavanja, ali ovaj drugi segment je postao dominantan u suštinskom dokumentu na kojem, u svakoj razvijenoj zemlji, počivaju planovi za društveno-ekonomski razvoj” ocijenio je Zvizdić.

Dodao je da postoje problemi u dvije stvari i to u definiranju statusa rezidenta i u definiranju ukupnog stanovništva, odnosno metodologije načina obrade i konačnih rezultata u te dvije oblasti.

Stav Zvizdića je da se cijeli proces treba okončati u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima te stavovima monitoring tima, ali i na način da rezultati koji se dobiju budu usporedivi s rezultatima zemalja regije i Europske unije.

Najavio je da će se pitanje popisa stanovništva naći na sjednici Vijeća ministara kada se dobiju pisane preporuke od EUROSTAT-a i činjenice monitoring tima te će se inzistirati da se popis okonča u najskorije vrijeme.

Sve to kako bi BiH dobila dokument na osnovu kojeg će moći ozbiljno planirati ekonomski, društveni i socijalni razvoj posebno jer će se najdalje nakon godinu dana od objave rezultata popisa krenuti u popis u oblasti poljoprivrede da bi se svi planovi mogli bazirati na relevantnim činjenicama.

(Fena)

20 komentara

Komentiraj: