Kožul: Odluka SIP-a je u skladu sa Izbornim zakonom, ali ne i sa presudom “Ljubić”

Zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Peredrag Kožul izjavio je novinarima kako današnja odluka SIP-a BiH nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, ali da je u skladu s postojećim Izbornim zakonom.

Kožul smatra da je takva odluka bila i jedina moguća ako se imaju u vidu odredbe Izbornog zakona BiH koje nalažu kriterij posljednjeg popisa stanovništva u BiH.

Stranke oklupljene oko Hrvatskog narodnog sabora tražit će izmjene Izbornog zakona koje bi bile sasvim u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu “Ljubić”, kazao je Kožul.

Hoće li njegova politička opcija biti među onima iz kojih je već tijekom ovog dana najavljeno da će se obratiti Ustavnom sudu povodom današnje odluke SIP-a, Kožul nije želio odgovoriti.

Iz njegove izjave novinarima proizilazi da je odluka SIP-a toliko “svježa” da bi bilo nezahvalno očitovati se o tome prije nego HNS podrobnije sagleda ovo pitanje.

SIP je danas odlučivao o kriterijima za kadrovsku popunu Doma naroda Federalnog parlamenta.

Opredijelili su se da kriterij za to bude popis stanovništva u BiH proveden 2013. godine, odnosno princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

SDA se buni: Odluka SIP-a je neustavna

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • JDZ- ci sve pase samo da oni ostanu na vlasti… Sto je vec ste zaboravili presudu Ustavnog suda. I u ovom vidite dpvoljno prostora za ostanak na druavnim jaslama i vama dovoljno.. Vo zadovoljni i hrvatski narod opet 4 god neka cuti i miruje. Ostanak ovih uhljeba u vlasti znaci i kraj laune borbe za ravnopravnost hrvata..To je hrvatska politika i zato i jesmo tu gdje smo…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.