Kovač: Ne znamo koliko ima optužnica protiv hrvatskih branitelja u BiH

Hrvatska ne zna koliki je broj optužnica protiv hrvatskih branitelja u Bosni i Hercegovini, rekao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Miro Kovač i poručio da će vlada štititi njihove interese te interese hrvatskih građana i proračuna od bankovnih tužbi, a za tužbu Slovenije protiv Hrvatske zbog Ljubljanske banke treba tek vidjeti je li dopuštena.

“Ne znamo koliko ih ima”, rekao je ministar Kovač u središnjem dnevniku Nove TV upitan o stotinama optužnica protiv hrvatskih branitelja.

Ranije u četvrtak umirovljeni general Pavao Miljavac rekao je da u BiH postoji 900 optužnica protiv hrvatskih branitelja, prenosi Hina.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) u kontaktu je sa sudbenom vlašću u BiH i “mi ćemo učiniti sve kako bismo svoje građane zaštitili, svoje hrvatske branitelje”, rekao je Kovač.

Hrvatska ne prihvaća kvalifikacije o takozvanom, navodnom zločinačkom pokretu, rekao je i naglasio “mi to ne prihvaćamo, to smo rekli i Haškom sudu”.

“Vi znate jako dobro da je hrvatski narod spasio BiH, organizirao se, samostalno zaustavio agresiju koju je potaknuo bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević”.

Hrvatskim braniteljima ipak je poručio da se prije putovanja u BiH informiraju u ministarstvu branitelja i ministarstvu pravosuđa jesu li njihova imena na popisu.

Srbija i BiH imat će obavezu surađivati u tom pitanju, rekao je.

Dodao je kako je su u resornom ministarstvu u tehničkoj vladi, ministri pravosuđa, financija i vanjskih poslova održali sastanak s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom o tužbi banke UniCredit Centru za rješavanje ulagačkih sporova radi pokretanja arbitraže zbog konverzije kredita u švicarskim francima.

“Mi ćemo štititi interese hrvatskih građana, mi ćemo štititi interese i (državnog) proračuna, učiniti sve kako bismo prošli što bezbolnije kada je riječ o tim sporovima”, rekao je Kovač koji smatra da je “moguće” naći kompromis.

Prvu tužbu zbog konverzije kredita iz švicarskih franaka u eure podnijela je talijanska grupa UniCredit, u čijem je vlasništvu Zagrebačka banka, jedna od osam koje su na hrvatskom tržištu nudile kredite vezane uz švicarski franak.

O slovenskoj tužbi protiv Hrvatske zbog navodnog kršenja prava bivše Ljubljanske banke na naplatu dugova hrvatskih tvrtki ministar je rekao da tek treba vidjeti je li tužba dopuštena na Europskom sudu za ljudska prava.

Za sada postoje samo za sada informacije iz tiska, rekao je.

“Tek kada Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu dobije informaciju i ocijeni da je tužba dopuštena, tek tada se može postupati”, rekao je Kovač i dodao da cijeli proces može dugo trajati.

(Fena)


5 komentara

  • Boli vas političare neka stvar za branitelje i optužnice. Da ste ozbiljnije pristupili tome problemu nebi danas po Srbiji i BiH-ni hrvatski bojovnici i časnici bili progonjeni tko zvjeri. Koliko je RH-ka abolirala četnika koji su napadali i razarali RH-ku i ubijali nedužne civile.Sada takvi rade u Mupu RH-ke i državnim institucijama RH-ke. Pupovac ima veći uticaj u RH-oj nego bilo koji hrvatski ministar i političar.O BiH-ni da i ne pričamo ovamo su nas naši političari prodali tko stoku na tržnici ili pijaci.

  • Neka ministar pita pupija on sve zna ,namjerno mala slova .
    Povili ste glave ko suncokreti , narod ljutite i zalostite ,bolje vam je neka ne diraju nase heroje koji su branili Domovinu .

  • Plenković je lik koji sigurno neće štititi branitelje niti ga ta populacija zanima.Za njega je podobniji sagovornik Milorad Pupovac,jer je to bolji prolaz kod E.Unije. Za njega su branitelji ekstremna desnica,teret sa kojim se on ne želi baviti i nositi,a on je uglađeni proeuropski parlamentarac koji cjeni i preferira druge vrijednosti. Branitelji neka vam je Bog na pomoći. Stvorili ste državu ali su je preuzeli oni koji to ne znaju cijeniti i koji vas neće zaštititi od progona.,,NAŽALOST,,…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.