Korupcija guta milijune: Što su nedostaci Zakona o javnim nabavama i u kojoj su fazi izmjene? – Jabuka.tv

Korupcija guta milijune: Što su nedostaci Zakona o javnim nabavama i u kojoj su fazi izmjene?

Javne nabave jedan su od prioritetnih zadataka koje Bosna i Hercegovina mora urediti u procesu europskih integracija.

Poanta direktive Europske komisije o ovom pitanju je puna transparentnost tijekom ciklusa javnih nabavi: plan – postupak – realizacija. To je oblast u kojoj se godišnje zbog korupcije gube milijuni maraka, podaci su nevladinog sektora u BiH.

Jedan od najeklatantnijih primjera netransparentnih javnih nabavi u BiH je nabava respiratora usljed pandemije koronavirusa, koji i dan danas stoje u skladištu jedne tvrtke. Dva puta propada natječaj za montiranje. Nitko neće baviti se respiratorima koji su predmet Tužiteljstva BiH. Izmjene Zakona o javnim nabavama su 7. obaveza od 14 prioriteta Europske komisije.

Ured za reviziju institucija BiH godinama uočava nedostatke i nepravilnosti u javnim nabavama: Revizori u 2019. primjećuju:

Nepravovremeno pokretanje procedura, produžavanje ugovora čime se narušava smisao javnih nabavi. Određeni dobavljači se dovode u povoljniji položaj. Neprecizna je izrada natječajne dokumentacije, uočena je stalna zastupljenost istih dobavljača. Ograničeni su kvalifikacijski kriteriji, nije uspostavljen sustav praćenja realizacije ugovora. Agencija je podnijela 25 kaznenih prijava, ured za razmatranje žalbi šest.

Unatoč svemu, političke volje da se Zakon izmijeni nema

Okupili smo sve sudionike koji su uključeni u donošenje zakona. Gdje nam je već tada rečeno da su prekršeni poslovnici i da mišljenje na nacrt zakona koje je agencija za javne nabave dostavila u roku kasni, kaže Selma Aščerić s Javnarasprava.ba.

Transparency International je sudjelovao u radu Radne grupe koju je Vijeća ministara formiralo 2017. o izmjeni Zakona, kao odgovor na direktivu Europske unije, s obzirom na stanje korupcije u BiH. Kreirali su kazneni dio u prijedlogu kao pomoć pravosuđu, koje, kako kažu, godinama ima izgovore da su javne nabave složene i da nemaju dovoljno kapaciteta boriti se s tim predmetima.

Aleksandra Martinović, Transparency International BiH, kaže kako su napravili taj model koji jasno opisuje šta je to kazneno djelo i kakve su sankcije, a one moraju biti stroge, rigorozne i moraju u niima postojati odnos odgovornosti javnog sektora s jedne strane i poslovnog odnosno privatnog sektora s druge strane.

Kriza tijekom pandemije koronavirusa je, dodaje, apostofirala sve manjkavosti sustava.

U Službenom glasniku BiH u istom danu objavljuju dvije potpuno različite odluke: novog direktora Agencije za javne nabavke pa imamo skoro paralelna proces izbora novih članova ureda za razmatranje žalbi koja je političkim strankama vrlo važna jer ona postaje neka posljedna vrta bastiona njihove obrane, političkog plijena koji stječu putem javnih nabavi, dodaje Martinović.

U parlamentarnoj proceduri je Zakon o javnim nabavama koji predlaže Klub DF-a. O njemu će zastupnici raspravljati na idućoj sjednici. S obzirom na njihove stavove o njemu s prošle sjednice, mali su izgledi da taj prijedlog dobije podršku.

I u najrazvijenijim zemljama na javne nabave se troši od 15 do 30 % BDP-a. Korupcija iznosi 20 posto. Onda je vrlo jasno kakva je situacija u BiH gdje su javne nabavke najpogodniji teren za plijen političkih stranaka, podsjećaju u Transparency Internatiuonalu.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Vidimo da su svi ti čimbenici odgovarali i kažnjeni za ono što su radili i zamisli izgube im se dokumente od jednog do drugog suđenja.Šta sad , ZNA se…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.