Koronavirus: SKB Mostar može izdržati 7 dana, zakazan sastanak svih razina vlasti

U slučaju pojave koronavirusa u Mostaru spreman je Odjel za izolaciju oboljelih osoba, kazao je direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić.

On tvrdi kako za sada nema zabilježenih slučajeva oboljelih osoba od koronavirusa u HNŽ, ali dodaje kako je bolnica spremna odgovoriti na takve izazove

Ističe kako je svjestan da je javnost dobro upoznata sa širenjem koronavirusa i da postoji zabrinutost i strah među građanima, ali poručuje kako nema potrebe za panikom.

Nemamo još ni jednog pacijenta zaraženog koronavirusom i vjerujem da neće virus doći do nas, ali i ako dođe mi smo spremni i zato nema potrebe za panikom, kaže Kvesić za Klix.ba.

Ističe kako Krizni stožer HNŽ pod kontrolom drži nadzor nad koronavirusom i ako se uoči, uvjeren je da će se reagirati najbrže i najbolje moguće. O praćenju problematike koja zabrinjava cijeli svijet, kako ističe uključeni su vrhunski stručnjaci.

SKB Mostar spreman dočekuje koronavirus

Ja sam maloprije obišao prostore koje su opremljene za ne daj Bože i ako se dogodi mi smo zaista spremni odgovoriti izazovima. U zgradi bivše kirurgije smo jedan čitav blok izolirali i napravili po strogim pravilima i standardima. Tu je 8 kreveta u potpunoj izolaciji, sa još 12 mogućih kreveta, pojasnio je Kvesić.

Uz spremnost izolacijskog prostora, kako naglašava, liječnici sa zaraznog odjela, su članovi kriznog stožera i na najvišoj su razini što se tiče stručnosti

Pripremili smo se kao da je ratno stanje, spremni smo i ljudi koji rade zaista znaju svoj posao. Imamo antibiotike i sve što je potrebno, tvrdi Kvesić.

No jedino je problem, kako ističe, što nema dovoljno testova i zaštitnih odjela za nabaviti, kako i u čitavoj državi, ali dodaje kako je za prvu ruku dovoljno ono s čime trenutno raspolažu.

Ako se ne daj Bože dogodi zaraza, s punim kapacitetima mogli bi izdržati sedam dana, kaže Kvesić za Klix.ba. To je po njegovim riječima za sada sasvim dovoljno, jer u slučaju pojave virusa, krizno se djeluje i nabavlja sve što je potrebno za dalje.

Panika zbog koronavirusa: Nestalo medicinskih maski u Hercegovini!

U slučaju pojave zaraze, nove rezerve bi se nabavljale po hitnom postupku, ustvrdio je Kvestić napominjući kako Krizni stožer HNŽ okuplja najbolje stručnjake koji prate cijelu situaciju i koji su spremni u slučaju krize odmah i pravovaljano djelovati.

Vlada HNŽ donirala 200.000 KM za opremanje izolacijskih soba u SKB Mostar

Na današnjoj, 119. sjednici Vlada HNŽ-a je, nastavljajući aktivno poduzimati odgovarajuće mjere za zaštitu građana od zaraznih bolesti, osigurala 200.000 KM za sufinanciranje adaptiranja i opremanja izolacijskih soba u SKB Mostar za prijam i liječenje eventualno oboljelih od koronavirusa.

Također, usvojene su Izmjene i dopune Odluke o obujmu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koji se mogu propisivati u sklopu obveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim osobama u HNŽ, priopćeno je u utorak iz Vlade HNŽ-a.

Na poseban način istaknuto je kako su, uz ostala, sada osigurana i pomagala za dijabetičare odnosno senzor za mjerenja šećera u krvi i odašiljač za senzor za djecu do 18 godina, te stanovite kategorije starijih dijabetičara. Nastavljajući redovitu potporu, Vlada je i ove godine osigurala ukupno 7 milijuna KM, te na današnjoj sjednici donijela Odluku kojom je utvrdila mjerila, način financiranja, raspored i odobravanje novčanih sredstava za bolničke zdravstvene ustanove čiji je osnivač ili suosnivač.

Međugorje: Hodočasnici iz Italije otkazuju rezervacije, otkazana i duhovna obnova

Temeljem donesenih mjerila, sredstva iz Proračuna HNŽ su raspoređena, i to: za Sveučilišnu kliničku bolnicu 4.112.500 KM, Kantonalnu bolnicu dr. Safet Mujić 1.869.000 KM i Opću bolnicu Konjic 1.018.500 KM. Vlada je, također, razmotrila Informaciju Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i dala suglasnost za istraživanje zdravstvenog sektora koje će Svjetska banka provoditi u zdravstvenim ustanovama u HNŽ.

Cilj je, navode, identificiranje mogućih problema funkcioniranja zdravstvenog sustava kako bi se, temeljem prikupljenih informacija, unaprijedila područja poput upravljanja, financijske stabilnosti i poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga.

U Doboju sastanak svih razina vlasti

Federalni premijer Fadil Novalić održao je u utorak u sjedištvu Vlade Zeničko-dobojske županije redovit sastanak s premijerom Mirzom Ganićem i njegovim suradnicima, s kojima je razgovarao o aktualnim temama.

Sastanku je nazočio i federalni ministar pravde Mato Jozić, a tema sastanka u ZDŽ, napomenuo je Novalić, bila je i borba protiv koronavirusa o čemu će sutra biti održan i sastanak predstavnika svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini. Sastanak bi trebao biti održan u Doboju.

Sarajevo: Hospitalizirana tri Kineza, učenici koji su bili u Italiji imaju povišenu temperaturu

Sutra imamo sastanak sa svim ministrima zdravstva i drugim faktorima koji trebaju braniti društvo od te pošasti. Danas smo željeli vidjeti što u tom pogledu radi Zenica, kazao je Novalić, koji je dodao kako još nisu registrirani oboljeli od tog virusa u BiH.

Navodi, međutim, da kineski građani na Pelješcu (Hrvatska) grade most, kao i neke projekte u BiH, dok dodatnu opasnost predstavlja saznanje da se taj virus proširio i na Italiju, “s kojom imamo jaku komunikaciju“.

Opasnost se globalizira i to je znak da se moramo udružiti i početi rješavati. Ne samo na županijskoj razini, jer manja je korist ukoliko samo to rješava Zenica ili Sarajevo. Može biti da je bolje rješenje da mi, na federalnoj razini, također pronađemo neku izoliranu vojarnu kako bismo od nje napravili izolatorij (karantenu) – po ugledu na rješavanje migrantskih kriza, nego da svaka županija pravi izolatorij. To je skupo i nepraktično, smatra Novalić, prenose mediji.

Potvrđen koronavirus u Hrvatskoj

Mostarska liječnica otkrila što se događa s koronavirusom u Italiji

(www.jabuka.tv)


17 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.