Sarajevo: Hospitalizirana tri Kineza, učenici koji su bili u Italiji imaju povišenu temperaturu – Jabuka.tv

Sarajevo: Hospitalizirana tri Kineza, učenici koji su bili u Italiji imaju povišenu temperaturu

U Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas su dovezena tri pacijenta, turisti iz Kine.

Uzeti su im uzorci i do večeras se očekuju rezultati na eventualnu zaraženost koronavirusom, priopćila je na konferenciji za medije direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Izetbegović je navela da su navedene osobe u Bosnu i Hercegovinu i došle s određenim simptomima prehlade. Naglasila je da ne dolaze iz područja u Kini koje je zahvaćeno zarazom.

Ne radi se o dramatičnoj situaciji i nema razloga za paniku, rekla je Izetbegović, javlja BHRT.

Također je rekla kako je brine grupa djece iz jedne sarajevske osnovne škole, koji su se vratili s ekskurzije u Italiji i koji, prema navodima medija, imaju povišenu temperaturu.

Nemamo pouzdane podatke o zdravstvenom stanju ove djece, rekla je Izetbegović i dodala kako je čudno da su u ovakvoj situaciji djeca uopšte upućena na ekskurziju.

Izetbegović je objasnila da je KCUS pripremio prostor u Klinici na Podhrastovima, adekvatan za liječenje oboljelih od koronavirusa.

To su prostorije s “negativnim pritiskom”, koje pri otvaranju vrata usisavaju zrak tako da nema bojazni da bilo tko iznese virus van. Predviđen je i poseban ulaz za pacijente. Oformili smo specijalne timove, a komandnu odgovornost snosi Klinika za infektologiju, rekla je Izetbegović.

Na raspolaganju je 20 kreveta. Ako se pokaže potreba, navela je Izetbegović, KCUS će tražiti angažman svih zdravstvenih ustanova na području Kantona Sarajevo.

Osvrnula se na medijske navode o nepostojanju izolatorija, kazavši kako je to isključiva nadležnost Ministarstva zdravstva Sarajevske županije i Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.