Korona zadala snažan udarac drvnoj industriji u BiH – Jabuka.tv

Korona zadala snažan udarac drvnoj industriji u BiH

Situacija izazvana koronavirusom zadala je snažan udarac i drvnoj industriji u BiH, što pokazuje podatak da joj je izvoz za devet mjeseci ove godine pao za oko 62,5 milijuna KM u odnosu na isto razdoblje 2019.

Najveći udar, sudeći prema podacima Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, pretrpjeli su proizvođači parketa i ostalog profiliranog drveta, čiji izvoz je srezan za 17,3 milijuna KM (sa 41,4 milijuna na 24,1 milijun).

Opao je i izvoz ploča i furnira, s 57,7 milijuna, na 50,1 milijun KM. Jedini porast, kada govorimo o izvozu, zabilježen je u sektoru građevinske stolarije (sa 70,1 milijun na 78 milijuna KM) te montažnih drvenih kuća, koji je povećan za više od tri milijuna KM (sa 11,4 milijuna na 14,5 milijuna KM).

Inače, BiH, od svih ovih skupina proizvoda, najviše izvozi namještaj.

Udio izvoza namještaja bilo je 43,2 posto, a ostalih proizvoda drvne industrije 56,8 posto. Najviše se izvozio namještaj za spavaće sobe, dnevne sobe i blagovaonice te ostali drveni namještaj i sjedala, rekli su Nezavisnim novinama iz VTK BiH.

Kriza se, kažu sindikalci, nije odrazila samo na kompanije, već i na radnike.

Pojavom koronavirusa, oko 2.500 radnika u BiH u drvnoj industriji ostalo je bez posla, s tim što ne možemo reći da se radi o prekidu ugovora, već o isteku, jer radnici u ovom sektoru većinom rade na određeno vrijeme, kazala je za Nezavisne novine Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

Dodala je da se situacija u drvopreradi popravila te je veći broj radnika vraćen na posao, ali da je problem što kod određenih poslodavaca kasne plaće.

Inače, osim na izvoz, kriza se još više odrazila na uvoz ovih proizvoda u BiH.

Za devet mjeseci 2020. godine ukupan uvoz drvnog sektora iznosio je 270.692.780 KM ili 17 posto manje nego u istom periodu prošle godine, rekli su iz VTK BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.