Korištenje ekrana osjetljivih na dodir kod djece može izazvati problem sa spavanjem

Ako vaše dijete ima problema sa spavanjem, možda je to zbog uporabe ekrana osjetljivih na dodir. Prema novoj studiji, što više vremena djeca provode koristeći uređaje osjetljive na dodir, to je veća vjerojatnost da će imati problema sa spavanjem.

Istraživači sa Birkbeck-a i King’s College-a u Londonu ispitali su više od 700 roditelja o svakodnevnoj uporabi touchscreen ekrana i načinu spavanja. Otkrili su da mališani koji su više vremena provodili koristeći zaslon osjetljiv na dodir manje spavaju noću, piše Parents.

Spavanje je važno za kognitivni razvoj, posebno tijekom prvih nekoliko godina života. Ipak, 75 posto mališana (između 6 mjeseci i 3 godine) koristilo je zaslon osjetljiv na dodir svakodnevno, a za svaki dodatni sat uporabe ekrana osjetljivog na dodir tijekom dana, djeca su spavala gotovo 16 minuta manje svaki dan.

Ovi rezultati ukazuju na to da su popularnost i pristupačnost touchscreena dovela do visoke razine uporabe od strane djece, a to je povezano sa smanjenim spavanjem, objasnio je autor studije dr. Tim Smith.

Zanimljivo je da dr. Smith kaže da su ranije studije pokazale da je povećana aktivna upotreba ekrana osjetljivog na dodir – pomicanje, umjesto pasivnog gledanja videozapisa – zapravo povezana s ranijim postignućima u finim motoričkim prekretnicama kod beba.

Prije nego što u potpunosti ograničimo upotrebu ekrana osjetljivog na dodir, što bi moglo imati potencijalnih koristi, objasnio je da, moramo detaljno razumjeti kako se koristi ova moderna tehnologija na način koji maksimizira koristi i minimizira sve negativne posljedice za malu djecu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.