Kordić ukinuo kolektivni godišnji odmor za mostarske službenike

Vijećnik vladajuće većine u Gradskome vijeću Mostara Marko Novak “pohvalio” se na svom Facebook profilu kako je gradonačelnik Mario Kordić, kao jednu od prvih odluka nakon preuzimanja mandata, izmijenio praksu da Gradska uprava ima praktički gotovo jednomjesečni “ferragosto”, zbog čega je bilo otežano ostvarivanje određenih usluga.

Rekoh, a ne porekoh. Ukinut je kolektivni godišnji odmor Gradske uprave!, napisao je Novak uz objavu videozapisa iz kampanje u kojoj je javno kritizirao postojanje ovakve prakse, prenosi Večernji list BiH.

Obećanje u kampanji

Ne možemo dopustiti da Gradska uprava Mostara ima “ferragosto”. To očito pokazuje da mi ne razumijemo naše majke, strine, tetke koje rade u trgovinama i koje ne mogu izaći s posla kada im padne na pamet. Treba pokazati sentiment prema našim građanima jer smo servis, a ne izolirani od njih, rekao je Novak.

Reagirao je mostarski gradonačelnik donoseći odluku o posve drukčijoj organizaciji godišnjih odmora, počevši od ove godine. Naime, sada je uređeno da će službenici i namještenici Gradske uprave Grada Mostara koristiti prvi dio godišnjeg odmora za 2021. godinu u razdoblju od 1. srpnja do kraja kolovoza u trajanju od najmanje 15 radnih dana.

Pri tome se u prvih 15 radnih dana prvog dijela godišnjeg odmora za 2021. godinu neće uračunati dani plaćenog dopusta za zadovoljavanje vjerskih i tradicijskih potreba zaposlenicima koji su se na početku godine izjasnili za korištenje plaćenog dopusta za navedenu namjenu.

Drugi dio godišnjeg odmora službenici i namještenici koristit će u dogovoru s neposrednim rukovoditeljem do 30. lipnja 2022. godine. Postoje i iznimke od ovoga pravila, a to je Profesionalna vatrogasna postrojba budući da je upravo u ljetnom razdoblju i najveći broj intervencija gasitelja te se godišnji odmor mora prilagoditi toj činjenici.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe godišnji odmor za 2021. godinu koristit će po posebnom rasporedu koji će utvrditi zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe, navodi se u ovoj odluci. S kolektivnim godišnjim odmorom, što je sustav koji je poznat u Italiji kao ferragosto, Mostar je bio jedinstven u Bosni i Hercegovini.

Naime, nijedna druga jedinica lokalne uprave, bilo da je u pitanju općina ili grad, nije imala ovako uređen sustav godišnjih odmora za svoje zaposlenike ili pak angažirane državne službenike. Prošle godine zaposlenici i službenici posljednji su put, barem kada je u pitanju mandat gradonačelnika Kordića, koji je preuzeo ove godine, imali kolektivni godišnji odmor od 20. srpnja do 14. kolovoza. U takvome sustavu rada Grad Mostar organizirao je dežurstva, no gotovo mjesec dana građani nisu mogli u potpunosti dobiti odgovarajuću uslugu, bilo da se radi o Službi za komunalne poslove i zaštitu okoliša ili pak Službi za inspekcijske poslove.

Građanima su tada bili u točno određenom vremenu dostupni i dežurni stručni savjetnici za javni red, ali i urbanističko-građevinski inspektori ili pak komunalni inspektori. Dežurstva su bila organizirana i u sanitarnoj te tržišnoj inspekciji ili pak inspekciji zaštite okoliša te turističko–ugostiteljskoj inspekciji, koje se ipak počesto nije moglo dobiti na “dežurne telefone”.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Pobogu čuj kolektivni,svak ima odmor i neka ga koristi kako i kada hoće,a kolektivni je šupljak nad šupljacima i treba ga naravno ukinuti.
    Svaka čast gradonacelniče,već ste više uradili nego vaš predhodnik za 12 godina.
    Samo naprijed i Bog vam dao zdravlje i bio vam na pomoći.Sve se moze kad se hoce.

  • Kordicu nemoj molim te da nam vrijedas inteligenciju. Tko god prica o godisnjim odmorima, sluzbenome autu taj nece da se suoci sa pravim kriminalom. Pogledaj sta ti se radi u urbanizmu, koliko se uzima para u obliku reketa, Ljubo je uzimao torte, a Zdravko Čuljak, Marina Deronjic, Ivana Maric i njihovi reketasi kolace, dno ste kriminala. Po putu ste ko je gradio davali dozvole, gdje su se gradile zgrade tu ste za uzvrat uzimali stanove za sebe i svoje bližnje. Sve se zna. Kordicu nisi samo ti zavrsio fakultet, ima nas jos a nemas samo ti mozak imaju i drugi. Mjenjaj nesto da nebi ti nastavio kao i oni pa otisao u corku, a imao si nesto kada si usao u politiku. Dok navedeni su bili notorni kokuzi.

  • Sine Marko tembelino jedna i ozenio si se iz interesa isto kao drugi Marko ali Zovko samo je se zajebao nije mogao u Brekala trositi pare na koku i.provod, ti ljudi su zaradili radeci pare.Smjestio si guzicu u elektroprivredu i malo ti pa u gradske vjecnike jos i tu da uzmes. Vazda vam malo bio, a sto vi volite HDZ-e sve se vidi.

  • Marko sine, iz tebe bije nerad ti imas alergiju na rad. Ovo je mala sredina i dobro se zna tko je tko. Uvlaciguzu jedan, Mostarsko blato vam u pelimu. Šuti , jer gdje ste ti i takvi trava nenice, samo vas račun niče. Boga se potjerali sa ovih prostora. Samo se znate naslikavati i prebirati gdje mozete sta jos ukrasti, odnosno kao zaraditi , a svi ostali neka crknu. Krijete se iza stranke.FUJ!!! TI I TAKVI GDJE GOD ODETE GDJE TREBA RADITI PROPAST CETE, JER NECETE I NEZNATE NISTA RADITI.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.