Konferencija u Neumu: Definirani koraci za smanjenje izbornih prijevara

U Neumu je završena dvodnevna konferencija u čijem fokusu je bila efikasnost odgovora kaznenog pravosuđa na ugrožavanje pravičnosti i integriteta izbornog procesa, a koju su zajednički organizirali Misija OSCE-a u BiH, EU u BiH i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće.

Konferencija je okupila predstavnike Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, tužilaštava, sudova i policijskih agencija iz cijele Bosne i Hercegovine sa ciljem da razgovaraju o stečenim iskustvima i izazovima tijekom provedbe izbora 2020. i 2022. godine koji se tiču efikasnosti rješavanja kaznenih djela vezanih za izbore, navedeno je u priopćenju OSCE-a.

Primarni cilj konferencije je bio da se procijeni trenutno stanje stvari u vezi sa procesuiranjem predmeta izbornih prijevara, izradi mapa puta koja bi vodila konkretnom unaprjeđenju u sprječavanju izbornih prijevara, osiguravanju djelotvornih istraga i promoviranju pravovremenog i transparentnog donošenja presuda u predmetima izbornih prijevara.

Ti napori su, kako je istaknuto, itekako od ključnog značaja u svjetlu stalno prisutnih navoda o nepravilnostima u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini i sve većeg nedostatka povjerenja javnosti u integritet izbora i u pravosudni sektor u cjelini.

Ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH, izjavio je kako i pravni okvir i provedba izbora pate od ozbiljnih slabosti koje zahtijevaju snažan i kategoričan institucionalni odgovor.

Izmjene i dopune Izbornog zakona kojima bi se riješili ti problemi su od ključne važnosti. Mapa puta je jasna, ali ostaje da se vidi koje stranke će biti voljne poći tim putem. Misija OSCE-a u BiH pozdravlja svaki napor kojim se unaprjeđuje integritet izbora i obnavlja povjerenje u izborni proces, kazao je Aggeler.

Elisabet Tomasinec, šefica Političkog odjela EU u BiH, istaknula je kako pred predstojeće lokalne izbore koji će se održati 2024. godine, Bosna i Hercegovina treba osigurati odlučnost pravosuđa i policijskih agencija koji će spriječiti i procesuirati različite oblike izbornih prijevara, što će, kako je kazala, voditi izricanju presuda.

Smanjenje broja prijevara počinjenih prilikom glasanja predstavlja neophodan korak u kratkoročnom periodu. Pored toga, država treba provesti širu izbornu i ustavnu reformu u skladu sa Mišljenjem Europske komisije, što omogućava Bosni i Hercegovini da se transformira u funkcionalnu, multietničku demokratsku državu, usklađenu sa europskim standardima, istakla je Tomasinec.

Konferencija je okončana usvajanjem niza sveobuhvatnih zaključaka, usmjerenih ka tužilaštvima, policijskim agencijama, sudovima i drugim nadležnim tijelima vlasti, kojima su naznačeni neophodni budući koraci sa ciljem daljnjeg poboljšanja izbornog procesa i smanjenja razina izbornih prijevara, priopćeno je iz OSCE-a.

(www.jabuka.tv | Foto: OSCE)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.