“Naših 120”: Tri nacionalna kulturna društva organiziraju zajednički koncert u Mostaru

Tri kulturna društva ”Prosvjeta”, ”Napredak” i ”Preporod”  u ponedjeljak, 26. lipnja organiziraju zajednički koncert pod motom ”Naših 120”.

Koncert na kojem će nastupiti svjetski virtuoz na harmonici Dušan Sekulić i bend počinje u 20:30 sati ispred Centra za kulturu Mostar.

Predsjednik HKD ”Napredak” Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka kazao je na današnjoj konferenciji za novinare kako nije bilo dvoumljenja za ovaj zajednički projekt.

Ove poruke iz Mostara uvijek bolje zvuče nego poruke iz nekih drugih sredina. Mi smo i ranije surađivali i ovo je nastavak suradnje.

Pozivam sve da nam se pridruže i da zajedno pošaljemo jednu poruku uvažavanja i poštivanja naših različitosti i zajedništva, jer je puno toga više što nas spaja nego što nas razdvaja, rekao je Landeka.

Landeka je istaknuo da kulturna nacionalna društva imaju posebnu ulogu i misiju i da je važno da surađuju i zajedno rade.

Predsjednica SPKD Prosvjeta GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da će kroz glazbeno–scenski spektakl “Accordion fantasy” publika  moći uživati u klasicima, rok i pop obradama, te narodnim melodijama.

Koncert se održava pod motom ”Naših 120”, jer sva tri društva u 2022. i 2023. godini obilježavaju 120 godina postojanja, kao i dugogodišnju suradnju. ‘Prosvjeta’ je ovaj veliki jubilej proslavila nizom događaja, a želja nam je bila da organiziramo ovaj zajednički događaj sa druga dva kulturna nacionalna društva kako bi proslavili našu dugogodišnju suradnju u Mostaru, rekla je Bjelica Šagovnović.

Istaknula je da je ovo lijepa i pozitivna priča iz Mostara sa porukom da kultura u Mostaru treba biti integrativni faktor i da će u budućnosti biti još kvalitetnih zajedničkih događaja, te da tri nacionalna kulturna društva svakodnevno nastoje da rade na normalizaciji odnosa.

Predsjednik BZK ”Preporod” –Regionalno društvo Hercegovina Harun Hasanagić kaže da ovaj koncert raduje i da podsjeća na suradnju iz prošlosti, ali i obavezuje na suradnju u budućnosti.

On je kazao da je u cijeloj priči važno istaknuti da je ova suradnja prirodna i da se dešava.

Nije ovo slučajno i nije pro forme. Imamo jasan cilj i jasno opredjeljenje. Ne može se ovo raditi na silu. Suradnja je bila i bit će i to je vrijednost koja se veže za naša tri nacionalna društva, rekao je Hasanagić.

Projekt menadžer BZK „Preporod“ Amir Kadribegović kaže da Mostar nije slučajno izabran za ovakav koncert.

Mostar je najizražajniji sinonim zajedničkog života u svim društvenim segmentima, a istovremeno je i centar Hercegovine. Imamo interni dogovor da učinimo sve da se u narednom periodu organizira barem jedan ovako značajan događaj godišnje.

Mi ovim želimo da damo svoj doprinos unaprjeđenju kvalitete života u prostoru u kojem zajedno živimo, rekao je Kadribegović dodavši kako tri društva surađuju dugo vremena i svakim događajem želimo poslati pozitivnu vibraciju.

Mi trebamo živjeti zajedno i sve naše aktivnosti šalju tu poruku, zaključio je Kadribegović.

Koncert je podržan od strane CRS-a (Catholic Relief Services).

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.