Konferencija o budućnosti BiH u Širokom Brijegu: Sarajlijama je bliži Sydney od Širokog

U Širokom Brijegu je u petak održana konferencija “Društvena-politička realnost i budućnost BiH” u organizaciji portala Bild.ba i Udruge Hrvatski studentski politološki forum povodom 25. godišnjice od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Konferencija se održala u hotelu Park, a na njoj su sudjelovali političari i sveučilišni profesori.

Među sveučilišnim profesorima izlagači su bili Miloš Šolaja (Fakultet političkih nauka Banja Luka), Šaćir Filandra (Fakultet političkih nauka Sarajevo) i Dražen Barbarić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru).

Od bh. političara u drugom panelu izlagali su Srđan Mazalica (SNSD) i Zdenko Ćosić (HDZ), dok je svoj dolazak na dan konferencije zbog bolesti otkazao Fahrudin Radončić (SBB).

Profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Dražen Barbarić tvrdi da se BiH od potpisivanja Daytonskog sporazuma nalazi u permanentnoj krizi jer ne postoji minimalni konsenzus oko minimalne doze državnosti.

Voditelj stručnog tima IDPI-a Milan Sitarski koji je bio moderator, kaže da u BiH imamo centrifugalne i centripetalne vektore te onaj hrvatski koji balansira između ova dva i osigurava minimalnu državnost.

Pročelnik studija politologije u Mostaru (Barbarić) kaže da se u BiH sudaraju dva potpuno suprotstavljena koncepta države. Dominantno bošnjački, kako kaže, teži ka centralizaciji i unitarizaciji države, dok onaj dominantno srpski na BiH gleda s polazišta želje za separatizmom ili konfederalnim odnosom.

Bošnjaci, kaže, Dayton vide u privremenom rješenju i tendenciji centralizacije. Srbi ga pak vide kao polazište ka secesionizmu, dok ga Hrvati vide kao polazište ka federalizaciji države.

Kad vidimo zahtjeve Hrvata preko HNS-a to nije ništa drugo nego vraćanje ka originalnim postavkama Daytona, kazao je Barbarić.

Dražen Barbarić

Doc. dr. Dražen Barbarić

Govoreći o trenutnom stanju u BiH, Šaćir Filandra, profesor na FPN UNSA, istaknuo je da nikakvi ad hoc dogovori nisu održivi bez klime povjerenja koje evidentno nema u našoj zemlji.

Ne vidim spremnost za uspostavu povjerenja, klima povjerenja se uspostavlja komunikacijom, a komunikacije između nas nema. Bošnjacima iz Sarajeva je bliži Sidney nego Široki Brijeg, a ovima iz Širokog Brijega da ni ne pominjem što im je Živinice. Nedostatak komunikacije je vrlo prisutan i nju je moguće uspostaviti na simboličkoj razini prvenstveno. Nikad nisam čuo da je bošnjački član Predsjedništva otišao u Grude ili posjetio Violetu, ni obratno – nikad nisam čuo da je hrvatski član Predsjedništva došao u Kakanj. To je veliki problem i to odražava nedostatak povjerenja, smatra Filandra.

Šaćir Filandra

Također je izrazio sumnju da današnje političke elite neće uspjeti to da dogovor. Na političkoj sceni slijedi smjena generacija, kaže Filandra, a nove političke elite će izvući određene pouke iz postojećeg stanja i on vjeruje da će one biti uspješnije.

Miloš Šolaja, profesor s FPN Banjaluka, istaknuo je da je Dayton održao mir, a da je sve drugo stanje hibridnog ili asimetričnog rata.

Mi danas imamo konstitutivnu formulu u kojoj su temeljni konstituenti narodi, a temeljni konstituenti političkog sustava entiteti i mi se vrtimo oko toga. Ustav je naziv koji je teško spojiv s Aneksom 4 Daytona jer on ne održava volju naroda koji žive u BiH. Hoće li BiH imati snage da riješi svoj ustav? Mi se danas ne slažemo oko mnogo toga, jedino oko čega se slažemo su plaće predstavnika u zajedničkim institucijama. Da smo bili spremni složiti se, složili bismo se u travnju 2006, izjavio je Šolaja.

Spomenuo je problem koji se pojavljuje kada u posjet budu pozvani predstavnici političkih stranaka i podsjetio da su se također predstavnici političkih partija dogovarali i oko travanjskog paketa svojevremeno, a ne predstavnici institucija.

Miloš Šolaja

Prof. dr. Miloš Šolaja

I danas se sastaju predstavnici političkih stranaka. Onda gospodin Izetbegović kaže da se zovu institucije. A kako će se zvati institucije kad na mjestu hrvatskog predsjednika sjedi čovjek koji nema povjerenje hrvatskog naroda? S druge strane, imamo pritisak na građansko društvo. Ono ne nastaje ni kuknjavom ni apelima ni političkim prezentacijama ni deklaracijama ni odluka – ono nastaje prirodno ako se uspostavi građanski interes, smatra Šolaja.

Također je istaknuo da ne treba prepisivati greške iz raspada bivše Jugoslavije i da je suština u povjerenju. Dotaknuo se i uloge Visokog predstavnika u BiH.

Mi danas imamo situaciju da raspravljamo 25 godina nakon Daytona o poziciji visokog predstavnika. Da je on radio svoj posao kako treba, on više ne bi odavno postojao u BiH. nije problem u Daytonu nego u bonnskim ovlaštenjima. Mogu slobodno reći da je Visoki predstavnik pravio dar mar po BiH, uopće neću govoriti o kojim narodima je riječ, smatra Šolaja.

Šolaja također ističe da mi imamo samo iluziju da se neke međunarodne sile bave Bosnom i Hercegovinom.

Tko se danas bavi BiH? Mi i dalje na unutrašnjem planu doživljavamo sjećanja, pozitivna ili negativna. Dolazi Biden i mi mislimo da će nam on dati BiH kao državu na tanjuru. Nema od toga ništa. Kao što neće niko doći da nam ukine OHR. U međunarodnoj zajednici niko nije spreman da vrši nasilne promjene ustava jer bi to otvorilo bezbroj osjetljivih tema, ističe Šolaja.

Profesor Filandra smatra da se bošnjačka politička elita uljuljkala i da joj je fino s Visokim predstavnikom koji njoj čuva poziciju jednog zamrznutog konflikta i nedovršene države.

Bošnjačkoj eliti je s visokim predstavnikom lijepo, udobno i ušuškano. Da bi on otišao, mi moramo stvoriti pretpostavke za to, mladi treba da znaju da će nešto poput Visokog predstavnika još dugo postojati jer mi nismo izgradili nikakav kapacitet da odlučujemo sami o sebi, poručio je.

Ćosić: Daytonom nitko nije zadovoljan; Mazalica: Ne tretiraju se jednako zločini svih triju naroda

(www.jabuka.tv)

53 komentara

 • Kako stvati stoje BiH ce uskoro ( ako vec nije) biti zajednica članova različitih stranaka. Svi koji nisu članovi neke stranke odavna su vani a preostali ce pakirati kofere jer nemsju drugog izbora. Svi iznose dojagnoze stanja u BiH a pomaka u ozdravljenju nigdje. Političari i njihovi gosti ce poslije na janjetinu jer su dobro odglumili brigu za sve nas pa do slijedece prigode ….

 • I mjesec je njima blizi od Sirokog! Cudi me da nije dosao clan predsjednistva koji “zastupa” Hrvate, jeron je jako omilje dolje medju “svome” narodu.

  • Hrvati Herceg – Bosne (ne čudite se, Herceg – Bosna ustari postoji i funkcionira, bez obzira koliko cvilili fašističko-islamistički multietnićari iz Sarajeva). Dok se to ne oslužbeni, neće biti napretka ni suživota u ovoj tzv. državi. Ovi u Sarajevu (pardon Teheranu) po svaku cijenu hoće stvoriti Muslimaniju, najprije u Federaciji, a zatim u cijeloj BiH. Šanse da uspiju gotovo ne postoje, ali lojavi su zavrli kao june u rivinu. Mogu i u prkno zadrti, uzalud im.

 • Da bi vama Hrvatima bilo dobro u BiH kao Bošnjacima, potrebno bi bilo da počmete voljeti i cijeniti svoju drzavu, da ne pljujete na svakom koraku ljiljane i mater balijsku, a da se okanete maćehe jer vas je maćeha i zeznula.
  Ako pljujete po BiH svaki čas i po Sarajevu svaku sekundu, zašto trazite svoja neka prava? Odselite se u Hrvatsku ili prihvatite kao Hrvat svoju drzavu BiH ili ako necete ne trazite prava koja vec imate kao Bosnjaci.
  Nemate svoga predsjednika, točno, ali bio je prije 5 god čović, ne vidim da ste i onda prestali kukati.
  Malo vas je a imate sve kao Bošnjaci, tri svoje zupanije cak i srednju Bosnu cak.
  Ili BiH ili se seli.
  Amen
  Hrvat iz sirokog.

   • Široki ,a kad se slavi dan državnosti jebeš sarajevo asad komentarišeš Australiju do kad ikad češ svatiti gdje živiš glupko

   • Zasto mrš pajdo. Sta suštinski nije istina u tomu da nam je za sve, ama bas za sve krivo Sarajevo. Nas politicar spremi svog vozaca da sluzbenim autom ode u Zagreb da mu donese rođendanski poklon za zenu i sutra neko to samo spomene ovsj odmah zagalami kakonjecto balijska podvala. Sarajevo nam nije prijatelj ali smo mi sebi najveci neprijatelji ali lako je nasim politicarima dok ima ovakvoh loji kazu mrš

  • Cuj napise svaki cas pa oce da uvjeri da je hrvat 🤣
   Da ne psuju oni prvi, moglo bi ti to proci. Brojniji su narod. Neka dobrom voljom promijene bar Izborni pa da vidimo a ne izivljavati se. I kako se to voli Bosna i Hercegovina ako govore da je ostavljena u amanet Turcima?!
   I da naravno da ce tesko uspjeti kada je danasnja nastala u granicama koje su komunjare nacrtale, nikada kao dobrovoljna zajednica tri razlicita naroda

  • Dan drzavnosti je Avnojevsko smeće i ne vidim nista zasto bi ga slavili. Za ovakvo stanje najzasluzniji ti je Alija koji je povukao svaki potpis s mirovnog sporazuma prije Daytona, a svi su bili bolji za narode tada, ni rata ne bi bilo. Tako da idi na Klix i pricaj te gluposti

  • Ti si karina iz Stoca ili Zenice..a ne Hrvat iz Širokog..Seronjo starije je moje krme koje je neki dan skoncalo od tvoje nacije.Vrlo dobro znaš o cemu govorim supcino.

 • BiH nikada nije bila dobrovoljna zajednica tri naroda. Nikad! Uvijek su drugi crtali tu granice i određivali zbog svojih interesa. Nemamo zajednicku kulturu, nista! Ovo samo silom ide

 • Problem u BiH je da muslimani još vode nekakav nevidljivi rat protiv druga dva naroda. Nisu zadovoljni ako nije sve “njihovo”.

 • Ljudi Bošnjaci su ugasili aluminij, opljackali eronet i divnu nam elektroprivredu i poštu , gdje radi Rašo a ja imam fax i nosam piće.
  Jesu vam bosnjaci krivi?
  Idioti zatucani

  • Imamo mi prava (ti sigur radis preko hdz negdje).
   Mozemo mi izabrati tvoga covica da svi izidemo na izbore.
   Nisi mi odgovorio na tvrdnju da smo imali predsjednika covica prije 5 god?
   Odgovori mi sta je tad bio problem?

   • Bio je problem sto je Izborni i dalje ostao isti, pustila SDA da se izabere Dragan da dobiju 4 godine vlasti. I knda navlacili 4 godine. Zato sad nema federalne vlasti. Taj mandat je trebao biti mandat reforme ali zahvaljujuci opet najbrojnijem narodu i njihovom glupom Bakiru sto place od srece kad su turski izbori, nije se nista dogodilo i evo sad.
    I cuj mozemo izabrati Covica po ovom zakonu, ali mi moramo izaći u stopostotnom odazivu, i moramo se opredijeliti za jednu opciju, a da ovih manje od pola. Znas ti to sve, znaju to svi koji misle o tome, samo glup i/ili pokvaren moze to sto ti pises napisati.
    Past ce BiH! Svaka zajednica gdje su silom ljudi skupa pada!

 • Argumenti su ti gore. Nikada nije voljom naroda bila zajednica 3 razlicita naroda. Od svih mirovnih sporazuma Dayton je najgori bio, bilo je boljih prije koje je Alija povukao . Ne znam baš za sve da je Sarajevo krivo ali ono osnovno da kao Hrvat u državi u kojoj živim i kojoj smo konstitutivan narod, ne mogu biti ravnopravan i imati osnovna prava poput Izbornog zakona, da za to mi je definitivno krivo Sarajevo i njihovi Turci

 • Želim miran i pristojan život , ma kako god se država zvala u kojoj ću živjeti od rada svojih ruku . Misliti svojom glavom ( kao što i činim ) i ne biti u društvu i okruženju onih koji svakoga ko ne misli kao on zove malo- umnicima . Bio u ratu čista obraza ,mirno spavam , nikad marku tražio nisam od države .

 • Bravo za organizatora ovog skupa ,samo je dijalog lijek za sve ! Šahovnica je hrvatska ,ljiljan je muslimanska a 4s srpska obilježja oni skupa čine BiH! Respekt !💪

 • Najbolji komentar je ovaj iznad. Šahovnica je naša. Držimo se toga i držimo se zajedno. Vidite li kako muslimanski komentari pokušavaju skrenuti sa teme. Samo želimo biti svoji u Herceg Bosni i da svi narodi imaju svoja prava proporcionalno kao naši kod njih. To kakav je naš ovaj ili onaj političar ne brinite DOBROTVORI. Rješavajte vi svoje. Taman da ćemo mi sami izabrati Komšića nećete nam ga vi birati. Okanite se komentara , mi bolje znamo nego vi iz Sarajeva. Da su naši lopovi kako pričate već bi vi njih strpali u Zenicu ali nemate dokaza. Neki naši maloumnici padaju na vaše AIDovske podvale. Neće vam uspjeti. Mostar je glavni grad Herceg Bosne bilo vam pravo ili krivo. U Sarajevo vam nitko ne dira. Probali ste nerede izazvati u Stocu. Niste uspjeli. Pokušavate kupovati nekretnine po trostruko većim cijenama u Neumu. Neće vam uspjeti. Prisilili ste Hrvatsku da pravi most čudovište, to vam je uspjelo ali više ne damo. Hrvati ovo je zadnji obračun. Držimo se zajedno više nego ikad. Mostar je naš glavni grad imajte na umu, uzimaju dio po dio dok nas zloba izjeda a ruku na srce nikada se nije bolje živjelo. Naši tržni centri puni kao u Parizu,Londonu, Beču. Kad je tako loše odakle toliki novci. Odakle toliki auti na prometnicama ako je loše. Odakle rođendani od 50 ljudi, svatovi 400, krizme po 100. Odakle sve to ako su vas tako pokrali. Pa samo za balone rođendanske platite 50 KM, za svatovski cvijeće po 500, svatovske zakuske 2000. Odakle sve to. Moda ko na modnoj pisti. Želite vi biti najbogatiji, najljepši,najpametniji,..ali to ne ide. Svi smo različiti bili i ostali. U svom tom jalu, zlobi,..ne vidite da vam je predobro, da nikad niste bolje živjeli. Budite pošteni pa priznaje. I ne napadaje me, nisam ugljen, radim u privatnoj firmi.

 • Okanite se Boga i izrugivanja Bogu
  Niste normalni
  Radite nesto u zivotu sprciki vas komentari
  Vi ste niko i nista i nrmate se pravo nazivati ni hrvatima ni katolicima
  Ni bosnjacima ni balijama
  Svi ste isti vi komentatori
  Izrodiiii
  😘

 • A šta je sa naučnom srbadijom? Samo balidžanija i katolici preziđaši argumentiraju politološki i akademski. Uopšte to nije realno ni konferencijski.

 • Ali moraju nešto uciniti politicari i Srba i Hrvata i Muslimana ali ne zele svi zato i je ovako kako je. Vjecito nadmudrivanje lo u bivsoj državi. Nije ovo duga vijeka. Oni koji su je stvorili silom to znaju ali je njihovi mešetari drže na okupu iz zko zna kojih razloga. Muslimani nam se keze u lice, Izetbehgovic kaze ako se budemo bunili da ce nam slucaj budaletine Komsica napraviti i na nizim razinama. Ovo je hod po tankoj žici. Tko ce biti boljih živaca vidjet ćemo. Kad kazete politicari dogovorite se… , što ako jedna strana ne želi dogovor, iscrpljuje nas vec 30 godina, te joj medunarodni hostapleri pomažu uvijek na našu stetu. Mozemo moliti Boga za Srbe, s kojima smo isto ratovali ali su više protjerali Muslimani, inače bi vec Hrvati klanjali po Bascarsiji i turcima bili sluge kao prije stotinu godina. Zato cuvajte svoje pa makar bili najgori. Tuđin će biti gori sto puta, dobro upamtite to.

 • Čovjek koji ima oči i razum sve vidi netreba puno odvjetnika.Sva trojica najbogatiji,iselili obitelji,zaposlili po članskom iskaznicama,opljačkali do 7 koljena,mirovine 370km,hhhaaaalllo,pa nismo glupi,ako nemožemo reći svoje mišljenje,igraju se ko sa djecom,obit će vam se na nebu o glavu.Poslušnici međunarodne zaje.i produžene ruke prljavi poslova.Fuj fuj….sve ima početak i kraj,narodi ne mrzimo se nismo krivi što moramo živjeti skupa,moramo se pazit i pomagati,pustimo političare,a dokaz je na našoj strani ne izlaziti na izbore dok gamadi ne odu!!!

 • nacjonalne stranke ukinut sisajunam krv trideset godina jemoim pas mater.samo pijačkaju.tuje Bakir Čović dodik.svesu upropastili štasemore upropastit.napravili od naroda bjedu

 • Za Čovjek i Bolji život….kugoslovencine prave, samo neka ima pojist ,popit, oli ti ga use, nase i podase. Takvi su nas kostali dok su turci sjekli glave i pravili ćele kulu, djecu odvodili u janjicare pa ih vracali da ratuju protiv svojih obitelji, silovali naše cure. Mulci jedni priglupi dok su vasi djedovi vjerojatno za komad zemlje prodali svoju vjeru i narod. Poznato je da ste po danu bili muslimani a po noći jadni katolici. Dok su vecine nas djedovi bili gladni i zedni ali svoju čast nisu prodali. Tako isto u prvoj i drugoj kugoslaviji moji su najviše stradali zbog susjeda bez časti i morala koji su prokazivali za jednu krivu riječ. Razbjezali se po bijelom svijetu i tako prezivjeli. Pomagali devedesetih svoje mozda i susjede neprijatelje bivše samo da bude sloga da bude mir među Hrvatima. Naljutili ste me ali opet zbog interesa ukupnog hrvatskog naroda vam ne bih naudila i da mogu. Ne budemo li se drzali zajedno nece nas biti. Vec sada nas ima vise po svijetu nego ovdje a prije nije bilo HDZ kako tvrdite da vas je osiromasio a lazete jer nikad više narod nije imao ,toliko kuca,auta,mode,proslava.. Deseterostruko ljudi je odlazilo prije rata nego sada. Iz moje firme odlaze ljudi dosta puta iz obijesti zato sto im je netko rekao kako je tamo med i mlijeko pa su se neki htjeli vratiti kad su vidjeli sve ali ih nisu primili natrag. Pameti skupa ti si.

 • Ke pameti dkupa li si u 9,15,ako je tebi dobro nije umirovljenicima koji imaju 380 KM mirovinu a odradili 40 godina i radnicima koji rade za 600-700 KM i svece, praznike i nedjelje.A di su nezaposleni i desecima godina na birou bez nade da zarade i ostvare kakvu takvu mirovinu. Samo devendaj.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.