Konaković: Ušli smo u završnu fazu pregovora

Predsjednik stranke Narod i pravda, Elmedin Konaković, izjavio je u subotu u Sarajevu da sa sigurnošću može reći da su pregovori stranaka koji se vode o ustavnoj i izbornoj reformi u završnoj fazi i da su međunarodni predstavnici “iskristalizirali” dokument koji je sublimacija svih dosadašnjih pregovora i pokušaj kompromisa.

Po meni su zaista bili vrlo objektivni, puno je zahtjeva s različitih strana i to je dokument koji vjerojatno tek treba otići u središte stranaka i dobiti finalni oblik i o tome zauzeti finalne stavove. Mislim da to neće dugo trajati, stav je Konakovića.

Ističe da se sve svodi na odnos dva ključna politička aktera, SDA i HDZ, te da dogovor zapravo zavisi od njihovog odnosa. Konaković smatra da to nije dobro, s obzirom da “povijest njihovih odnosa ne garantira optimizam”.

Nije želio govoriti o ponuđenim rješenjima, ali kaže da se može napraviti bolan kompromis koji ne zadovoljava sve zahtjeve, ili s druge strane, odbaciti dogovor i ostaviti status quo u trenutku kada prvi put postoje precizni i jasni stavove međunarodne zajednice o BiH.

Kroz prizmu Ukrajine shvaćate koliko je važno kako se međunarodni faktori odnose prema državi BiH i hoćemo li sada svima njima reći “ne” i inzistirati na idealističkim zahtjevima koji mogu biti smetnja boljem rješenju, rekao je Konaković, prenosi Fena.

Razgovori političkih stranaka o reformi Ustava i Izbornog zakona BiH nastavljeni su u subotu u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, u prisutnosti predstavnika EU i SAD-a, a neki od aktera u petak navečer su po okončanju drugog dana pregovora izrazili optimizam kada je riječ o postizanju dogovora.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

7 komentara

  • Dogovora nece biti nikada, jer ovu tvorevinu nevoli 70% njenih gradjana, upravo zbog onih koji uz pomoc politickih zamki zele dominirati drugim narodima.

  • Djeluješ mi kao razuman i normalan lik Konakoviću….podrzite vise tooo i da zavrsimo s tim jer mi Hrvati samo tražimo svoje i vama ne otimamo ništa.Bakir je lik koji stalno gura priču da Hrvati i Srbi ruše BIH…Nije točno,nakgori i najveci rusitelj je Bakir.

  • De popustite nas sa pametovanjem idioti i laznim dogovirima … nek svaka kuca ima svoj entitet ako hoce samo nas vi prestanite krasti i narodu ce biti fino

  • Ameri su preuzeli stvar u svoje ruke. Nema vise zezanja… Komsicu i Bakirovoj politici blizi se kraj. Procitani su vec odavno…

  • Ti u 20.02
    A jesi našao ko ce sredit stvar..Ameri
    Jadan si ako mislis da ce postupit ispravno i da ce biti fer.Oni ce sa svoj interes prodat Boga kamoli nece nas šaku..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.