Konačni pad Lijanovića: Jedna od najmoćnijih hercegovačkih obitelji i propali san

Vjerojatno u cijeloj Bosni i Hercegovini nema obitelji koja se toliko visoko dizala i nisko padala kao obitelj Ivankovića iz Širokog Brijega, svima poznatija kao Lijanovići.

U skoro 30 godina novije povijesti, od 90-ih, prošli su sve i svašta: pokretali su i gasili bezbrojne biznise, najavljivali milijunske investicije u svim mogućim valutama pa odustajali od njih, onda su bili uhićivani, osuđivani, zatvarani, oslobađani, i tako ukrug, sklapali su i razvrgavali politička i ina prijateljstva i savezništva, vjenčavali se, pa tako i razvodili pod svjetlima reflektora…

Sve je to do sada jedva stalo u dvije podeblje biografske knjige i jedan scenarij za nikada snimljeni film.

Najteža djela

Javnost i običan svijet toliko se naviknuo na njih da ih više malo što može iznenaditi. Pa i kad je riječ o posljednjoj presudi od ukupno 22 godine zatvora, koliko je Sud BiH “odrezao” dvojici od četvorice braće, Jerku (12) i Slavi (10), piše Slobodna Dalmacija.

Za utjehu im jedino može biti da je krivnje oslobođen brat Jozo Ivanković.

A teretilo ih se za najteža djela – za organizirani kriminal, pranje novca i poreznu utaju. Lijanovići su, prema onome što je potvrdio i sud, istina prvostupanjski, organizirali pravu kriminalnu organizaciju i u nju su uključili još osam osoba, te čitav niz poduzeća.

Sve je funkcioniralo na način da se osnivalo tvrtke s minimalnim osnivačkim ulogom od 2.000 konvertibilnih maraka te potom sastavljalo ugovore o zakupu prostorija, proizvodnih pogona i licencijama. Takve bi tvrtke djelovale određeno vrijeme bez plaćanja poreza, potom su zatvarane, a istovremeno su osnivane nove na koje su se prenosili imovina, sirovine i oprema, a država nikada nije mogla naplatiti dospjela dugovanja.

Tužiteljstvo BiH procijenilo je da je skupina s Lijanovićima na čelu na taj način oštetila proračun Federacije BiH za najmanje 13 milijuna KM, odnosno za oko 6,8 milijuna eura.

Sve se to događalo od 2007. do 2011. godine, odnosno prije nego što će Jerko Ivanković preuzeti funkciju ministra poljoprivrede i dopredsjednika federalne vlade u Sarajevu.

Iako bez ikakvoga izbornog legitimiteta i sa zanemarivim brojem osvojenih glasova među Hrvatima u BiH, ušli su preko svoje privatne stranke Narodne stranke radom za boljitak u vladu tzv. Platforme, koju su navrat-nanos i uz izdašno pokroviteljstvo međunarodne zajednice “sklepali” SDP i Zlatko Lagumdžija.

“Muljanje” s poticajima

Međutim, ni to razdoblje nije ostalo bez krim-repova, jer je protiv Jerke pokrenut sudski postupak zbog muljanja poljoprivrednim poticajima. Ako su ih željeli dobiti, tamošnji su seljaci morali odmah nakon isplate ni manje ni više nego polovinu dobivenog novca vratiti u džep ministru i njegovim ljudima. Za ta nedjela Jerko Ivanković je prvo odležao osam mjeseci u pritvoru, da bi početkom ove godine na sudu u Tuzli dobio devet godina zatvora.

Od svega je Ivankovića možda najviše zabolio dio potonje presude prema kojoj se dvije godine neće moći baviti nikakvom ministarskom dužnošću. To ga ipak nije spriječilo da se na nedavnim općim izborima u susjednoj državi kandidira za hrvatskog člana kolektivnog Predsjedništva.

Od petorice kandidata dobio je uvjerljivo najmanji broj glasova, nekih 6.000 ili jedva iznad jedan posto. I dok bi za mnoge to bila blamaža, Jerko ne misli tako, jer dobro zna što je politika donijela njegovoj obitelji.

Stari Lijan, kako su zvali glavu obitelji – oca Stipu, 60-ih je godina prošlog stoljeća na hercegovačkoj škrtoj zemlji u svojem Docu znao da obitelj može prehraniti samo trgovinom, a jedini je izbor bio hoće li to biti voće, povrće, duhan ili meso.

I godinama je, kažu upućeni, tavorio na granici legalnosti dok nije pala odluka o – mesnici. Prva je bila 80-ih kod Širokog Brijega, pa u Mostaru, ali se otvorilo kad mu je politički moćnik tog doba Jole Musa omogućio posao s društvenom prehranom u gigantu “Aluminiju”, koji je na vrhuncu zapošljavao 3.500 ljudi.

Rat je tek nakratko prekinuo planove o pravoj industriji.

Vlast u Zagrebu preuzeli su zemljaci Gojko Šušak i Jozo Martinović, i uz njihov “amen” Lijanovići ulaze u poslove s HVO-om, ali i s HV-om. Isporučivalo se što je trebalo i što nije trebalo, naravno po cijenama daleko višima od realnih i primjerenima trenutku.

Vrhunac političke protekcije bio je kad je tijekom operacija u jugozapadnoj Bosni sva stoka koja je ostala nakon bijega Srba dekretom prebačena u Lijanovićeve klaonice.

Eksplozija pred kućom

Ljubav s HDZ-om trajala je do konca ’90-ih. Nakon smrti Šuška, a onda i Tuđmana, potražili su novoga političkoga zaštitnika. Našli su ga u liku Stjepana Mesića, koji se 2000. useljava na Pantovčak. Kažu da prijateljstvo s obitelji iz Širokog Brijega datira iz druge polovine ’80-ih, kad je Mesić svoje bližnje krstio u tamošnjoj crkvi.

Što pod Mesićevim mentorstvom, što američkog veleposlanstva u Sarajevu, Lijanovići su prvo osnovali stranku pa su se ubrzo našli u vladi tzv. Alijanse, još jednom propalom eksperimentu međunarodne zajednice kad je u pitanju BiH.

Dogovor među braćom bio je da će Jerko i Mladen u politiku, a Slavo i Jozo neka vode biznis. U prvom dijelu priče išlo je toliko dobro da se Jerko u jednom trenutku našao i u Bijeloj kući kao gost.

Da im neki iz HDZ-a BiH nisu oprostili izdaju, posvjedočio je trenutak kad je ispred obiteljske kuće u Širokom Brijegu jedne noći odjeknula eksplozija. Istini za volju, i Lijanovići su se kasnije osjetili toliko moćnima da su posegnuli za istim receptom pod vozilo jednog HDZ-ova vijećnika.

Da apsurd bude veći, Ivankovići su se, i to nakon što su odradili posao za međunarodne čimbenike, našli na optuženičkoj klupi s Draganom Čovićem zbog sumnji da im je on pomogao dok je bio ministar financija. Slučaj je nekoliko puta otvaran i zatvaran. Danas se opet gledaju preko političkog nišana i Lijanović svoju prvu političku ljubav krivi za dobar dio nevolja što su ih danas snašle.

Brojni vjerovnici

U međuvremenu je propao njihov najveći ponos, tvornica nadomak Širokog Brijega. Ugušili su je nagomilani krediti (najviše sveprisutnoj Hypo banci) i nepodmirene obveze prema vjerovnicima, kojima se ni ne zna točan broj.

Umro je prije dvije godine i Stari Lijan.

Nakon smrti, a pogotovo kad su mu sinove stigle nevolje, mnogi su znali citirati njegove riječi iz knjige “Lijanov san”:

U slučaju moje dice, ja san isto što i diverencijal u motora. Kad dođe uzbrig, zna se koji točkovi vuku naprid. A diverencijal ji pušće da sami povuku.

(Slobodna Dalmacija)

54 komentara

 • Oni su i dalje među najbogatijima u BiH, samo što su izgubili obraz i od prijatelja, susjeda, izdali rodbinu…Isplatite jadnici radnicima plaće….zbog toga mi se svi gadite, sva četvorica

 • Ljudi imaju milijune. Presude su prvostwpene i u konacnom postupku pravosnaznih presuda puno toga ce da se mjenja. Para vrti gdje burgija nece. Tko to lezi presuden od ovih i ovakvih tajkuna, ratni profitera na prostorima bivse Juge. Nitko, nece ni ovi lopovi.. Sanader, Vidosevic, Cobankovic, Pasalic , Bandic ,o svima sr pise a svi na slobodi.

 • Mesoc je bio dobar sa njima dok im je uzimo lovu za svoju kampanju i za sebe. Mislim da ih je vec zaboravio kao i imigraciju iz Kanade, Australije gdje je pjevao ustaske pjesme…

 • Sa Lijanima su bili dobri i HDZ- ci Jelavic, Covic i svi koji su tu bili do 2001 god. Pa oni su ih i stvorili. Onda ovi postali mocni lovom i stranci se umjesali i preko njih rusili HDZ- cu. Jedno vrijeme islo ali eto vremena se mjenjaju. Pa tko im je dao Obnovu, Farme, zemljista, Borak nije Mesic nego lokalne vlasti zupanije i opcine u Sirokom. Tu HDZ- ca vlada godinama. Znaci da su sa njima u talu…Da Bogdom nisu nikada usli u politiku a da su nastavili sa mesnom industrijom mozda bi danas na Visokoj Glavici radilo 500 radnika u modernim pogonima. Ovako nista pare ce se potrositi, ovi ce jedni u pritvor, jedni poluditi i nitko nema nista od toga. Zali Boze one firme i pogona gori… Budale…

  • sloba tomic izbjeglica iz bugojna po zanimanju SRBIN živi od para poreznih obveznika rata vidio nije.BUJRUM hrvati lištički

   • Nije se Dikobraz s lopovima sprijateljio zbog prijateljstva, nego zato što su mu davali i u lovi i u pršutima i u autima. Priznat će oni to jednoga dana javno. Ustvari. Slavo se jednom dobro nalio i pričao kakve su sve darove davali Dikobrazu. To ti je: Što trizan misli, pijan bleju.

 • Kako su propali staje vamapa mali Jozanov sto vodi Mercedes je prosla god dobio prestižnu nagradu menadžer godine a tomu nisu dali sto ga vole veceras sto ciovjek radi dobro

  • Sve vodeće bh hadezenjare, plus lokalne lištičke i zapadnohercegovačke, imala su lijepu korist (pinka) od ovih mafijaša.

 • Ovo su jadike koje su pokrale svoje radnike.To je smrtni grijeh,a o tom novine ne pisi kako ti radnici nemogu ostvriti mirovine jer im nisu uplacivali doprinose ostetili su ih na sbe moguce nacine.To su monstrumi nista u sebi ljudsko nemaju.
  .

  • Nisu oni samo radnike pokrali. Pokrali su oni i predratna širokobriješka poduzeća (uz pomoć ZNA SE koga). Pokrali su i županijsku blagajnu uz pomoć Jurišića, Karačića, Kvesića,Budimira, Krajina i drugih lopova. Pokrali su i federaciju i državu BiH uzimajući 50 posto od poticaja i uz pomoć Nikšića, Lagumdžije, Budimira (opet taj), Primorca… I svi odlično prošli.

 • da je ljihovu djecu natrati da gledaju kako ce kupit sendvic u skolu ili ljihovi roditelji kako ce kupiti lijek ili otici dokturu nebi se slikali i krali ali sve ce to dava odnit sto je stvoreno na tudoj muci

  • Jaka je marka taj Mesić, ja mislim da jače nema. Pokrao, lilao, švercao, špijao, lažno svjedočio, podmićivan je i korumpiran, pronevjerio i još svašta, šurovao s Gadafijem, Arapim, Đukanovićem, Srbima, Rusima, azijskim diktatorima, muslimanima s Baš čaršije. Minjaju se livi i desno, prolaze Bajići, Cvitani, Jelenići. Šeksi, Kosorice, Sanaderi, Milanovići, Plenkovići i još puno bandi. Dosta je lopova (lijevih i desnih bilo pod istragom, neki suđeni, neki nisu, neki završili iza brave. Samo Dikobraza nitko nije smio krivo pogledati. Udba Udbu ne dira, lopov lopova ne gleda. To vam je Stipe Mesić, pas mu mater banditsku, ustašku, partizansku i balijsku.

 • Uzeli su robnu kucu koju su napravili radnici otpea i deru zanju kirie mjesto da radnicim plate njihive dionice i udio robne kuce njihov zez pravi apartmane u pisku od kirije a jadni radnici cekaju kad ce pravda stici da dobiju svoje zalosno da ni opcina nista ne poduzima kirija je velika azsnima nas kome novci idi jer lijano ici nisu pravili robnu kucu ima li iko da povede racuna o tome mislim da ce se nac neko da ovo procita i pozabavi se ovim problemom imaju papiri gdje se vidi da su radnici deset godina izdvsjali deset posto osobnog dohotka za lzgradnju robne kuce takozvane OTP,LISTICA

 • Vratite robnu kucu gdje pripada lopovi lijanovica skupa sa zupanijom i opcinom ko ce uzivat u vasim lopovdkim kucama pogledajte bijedu. Koja zivi od350 do450km kakvi je naj vise

 • Čuj lijanovici propali pa ljudi moji o čemu pišete i pričate pa njihovi praunuci su materijalno zbrinuti a o generacijama prije da i nepričamo .

 • Đava su pare kad zamirišu.
  Nismo stvarali državu da u njoj bude blagostanje nego su mnogi vidili kako će po njoj harat i krast uz blagoslov štićenika politike koja i dan danas isto radi samo traži nekii nov način.
  Maste brkove, zato odreda lažu jer su uvidili da je demagogija prava strast i izazov ..
  Kad pogledaš kod nas trenutno sad reka bi čovik lipi i pametni ljudi a zapravo sami prevaranti i ima svoje pošasti i dobro znaju ishode.. A ova okolo potrčala koji bolje koji gore skupljaju informacije kako bi im ugodili nebi li izmuzli štogod pa ih zovu na neke privatne partije. Kako to smrdi na ološ koji se naveliko iskotijo. Pa kaže naš narod je se dobro snaša ….a ja jedva se ustajem od umora i radiš ko crv. Ma neću popustit rađe gladan nego sa sotonom imati posla. A dica samo gledaš narestu i odoše u bili svit, kako je to teško pored ove svete zemlje u kojoj samo lopovluk sve razori.. Tužno i ostaje jedno po mom da se uzdam u Boga i gen svoje dice da će jednom svanut Hrvatska zora !!!

 • Još kao derle jerko je naučio škopiti krmenja, otelit kravu, potkovat kopita od konja, zaklat kokoš, dresirat cuku, ukiselit 500kg kupusa… tako da presednik jerko može živjeti od svoga zanata.

 • Zašto im se ne sudi za kriminal u ŽZH. Tužiteljstvo izuzelo dokumentaciju 2011. Vjerojatno Predrag Kužul-Bake ima prste u tome da ne ide na sud

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.