Konačan popis imena zastupnika u državnom parlamentu

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine objavila je danas potvrđene rezultate općih izbora održanih u BiH 12. listopada prema kojima će najviše mandata za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imati Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Za ovu razinu vlasti dodjeljuje se 42 mandata i to 28 iz Federacije BiH, a 14 iz Republike Srpske, a predsjednik Povjerenstva Stjepan Mikić kazao je da je u izbornoj jedinici Federacija BiH najviše glasova osvojila SDA i to 274.097 glasova i ima pravo na devet mandata od čega sedam izravnih i dva kompenzacijska mandata.

Mandate su osvojili Šefik Džaferović, Šemsudin Mehmedović, Sefer Demirović, Amir Fazlić, Asim Sarajlić, Senad Šepić, Halid Genjac, Nermina Kapetanović i Salko Sokolović, dok je SDA pripao i jedan mandat iz Republike Srpske i to Sadiku Ahmetoviću jer je SDA u izbornoj jedini Republike Srpske osvojila 31.337 glasova.

Nakon SDA najviše mandata osvojila je Demokratska fronta (DF) 150.767 glasova i ima pravo na pet mandata od čega četiri izravna i jedan kompenzacijski, a mandate su osvojili Željko Komšić, Damir Bećirović, Mensura Beganović, Hanka Vajzović i Maja Gasal-Vražalica.

Treća stranka po broju osvojenih glasova je Savez za bolju budućnost (SBB) BiH koji je osvojio 142.003 glasa i ima pravo na četiri mandata od čega tri izravna i jedan kompenzacijski, a mandate su osvojili Fehim Škaljić, Mirsad Isaković, Mirsad Džonlagić i Damir Arnaut.

Koalicija HDZBiH, HSS, HKDU BiH, HSP dr. Ante Starčević, HSP Herceg-Bosne osvojila je 119.468 glasova ima pravo na četiri redovna mandata, a zastupnici u PSBiH iz ove koalicije bit će Borjana Krišto, Monika Tomić, Vjekoslav Bevanda i Nikola Lovrinović.

Mikić je kazao da je Socijaldemokratska partija (SDP) BiH osvojila 92.906 glasova i ima pravo na tri mandata i to dva izravna i jedan kompenzacijski. Zastupnici SDP-a bit će Saša Magazinović, Mirsad Mešić i Denis Bećirović.

HDZ 1990 osvojila je 40.113 glasova i ima pravo na jedan kompenzacijski mandat – Diana Zelenika, kao i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) koja ima osvojenih 35.866 glasova i jedan kompenzacijski mandat koji je pripao Zaimu Backoviću.

Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) osvojila je također jedan, ali izravni, s 22.088 glasova, mandat koji je pripao Jasminu Emriću.

Kada su u pitanju Republika Srpska dodijeljeno je 14 mandata i to devet redovnih mandata i pet kompenzacijskih dok najviše, šest mandata, ima SNSD koji je dobio 249.182 glasova i u državnom parlamentu predstavljat će ih Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Miroslav Milovanović, Milica Marković, Lazar Prodanović i Staša Košarac. Pet je redovnih mandata dok je jedan kompenzacijski.

Srpska demokratska stranka (SDS) osvojila je 211.562 glasa ima pravo na pet mandata od čega četiri izravna i jedan kompenzacijski, a mandate su osvojili Đorđo Krčmar, Borislav Bojić, Mladen Bosić, Nenad Lalić i Aleksandra Pandurević.

Mikić dodaje da je PDP-NDP osvojio 50.322 glas ima pravo na jedan mandat i to jedan kompenzacijski mandat, a mandat je osvojio Momčilo Novaković.

Demokratski narodni savez (NS-SNS) s osvojenih 37.072 glasa ima pravo na jedan kompenzacijski mandat i mandat je osvojio Jovan Vukovljak.

Mikić je naglasio da od sutra oni koji ne žele prihvatiti mandate potpisat će izjave o tome da bi se mandat mogao dodijeliti sljedećem na listi.

(Fena)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.