Komšić se blamirao po Bruxellesu: Belgijsku konstitutivnost u BiH nitko ne bi prihvatio

Politički sustav kakav je u Belgiji nije primjenjiv u Bosni i Hercegovini, izjavio je u srijedu u Bruxellesu član predsjedništva BiH Željko Komšić.

Načelo konstitutivnosti koje vrijedi u Kraljevini Belgiji nitko u BiH ne bi prihvatio, jer je u Belgiji proporcionalan sustav, nije paritetan koji mi imamo u BiH, rekao je Komšić, koji je u srijedu zajedno s drugom dvojicom članova predsjedništva BiH bio u službenom posjetu Bruxellesu.

Hvalio se pravnim fakultetom

Naime, članovi Predsjedništva BiH posjetili su Bruxelles te ondje s visokim europskim dužnosnicima raspravljali o perspektivama BiH te rješavanju pitanja konstitutivnosti naroda te političkog sustava BiH. Tako su Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Komšić razgovarali s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, povjerenikom za proširenje Oliverom Varhelyem i predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem.

Znate, ja sam davno završio pravni fakultet. Morali smo izučavati razne političke sustave, to su bili malo bolji profesori, dometnuo je Komšić.

Dodik je rekao da se na sastancima u Bruxellesu nije razgovaralo o izbornom zakonodavstvu u BiH.

Ali, svi znaju da su to pitanja koja čekaju Bosnu i Hercegovinu, ali se i ukazuje na potrebu dobre atmosfere potrebne da bi se ta pitanja rješavala. Gospodin Komšić je već javno iznosio svoje stavove kako trebala izgledati Bosna i Hercegovina. Svi mi imamo svoje stavove, a što se nas tiče bez jasne konstitutivnosti onako kako je predvidio Daytonski sporazum nije moguće izgraditi novi politički sustav, rekao je Dodik.

BiH može očekivati status kandidata 2021. godine

Podsjetio je da je Alija Izetbegović tražio i dobio da se načelo konstitutivnosti proširi na cijelu Bosnu i Hercegovinu, što izvorno nije bilo predviđeno Daytonskim sporazumom. Komšić koji je član predsjedništva, izabran većinskim bošnjačkim glasovima na poziciju koja pripada Hrvatma, zauzima za ukidanje načela konstitutivnosti i uvođenje građanskog sustava. Isto traže sve bošnjačke stranke.

Šefik Džaferović kaže da je BiH utemeljena “na kombinaciji etničkog i građanskog načela, na skladu tih dvaju načela”. Istaknuo je da je spreman dati bjanko potpis za rješenje koje bi pripremila Venecijanska komisija Vijeća Europe i Europska unija za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Kakav je zapravo Belgijski model?

Prema toj presudi, zakon o izboru članova Predsjedništva BiH, koji izrijekom kaže da ga čine jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan Bošnjak u suprotnosti je s europskom konvencijom o ljudskim pravima jer onemogućava pripadnicima nacionalnih manjina da se kandidiraju za člana predsjedništva.

Hrvatska strana je tražila da se u okviru provedbe te presude formira druga izborna jedinica s hrvatskom većinom u Federaciji BiH, kako bi Hrvati sami mogli birati svoga predstavnika, neovisno o njegovoj nacionalnoj pripadnosti, ali to bošnjačka strana ne želi prihvatiti.

Belgija, koju je spominjao Komšić, ima federalni sustav. Sastoji se od tri teritorijalne jedinice – Flandrije, Valonije i regije glavnog grada Bruxellesa. Osim toga postoje i tri jezične zajednice, flamanska, francuska i njemačka, od kojih svaka ima svoj parlament i koje odlučuju o pitanju obrazovanja i kulture.

U Belgiji ne postoji izborna jedinica na razini cijele zemlje, nego se za izbore u federalni parlament zastupnici biraju u svojim federalnim jedinicama. Nakon izbora stranke se moraju dogovarati o koalicijskoj vladi jer je teoretski nemoguće da jedna stranka ima većinu. Prilikom sastavljanja vlade vodi se računa o paritetu, navodi Hina.

Uostalom, podjećamo kako je Komšić i ranije davao neznalačke, a možda i zlonamjerne izjave vezano uz politički sustav Belgije, podsjetite se kako u stvari njihov sustav izgleda.

Je li se Komšić malo zaletio? Evo kakvo je uistinu državno uređenje Belgije

(www.jabuka.tv)


14 komentara

 • Ovaj covik nist nekonta, kao oni sto ga biraju, zato imamo takvo stanje u BIH, veliki dio bosanaca pokaziva nisku inteligenciju, koga sve onda ovo cudi u drzavi.

 • Govno ,pijadura i kako može sebe nazivat hrvatom kad izdaje svoj narod,prodana duša,radi i govori što naredi Bakir,s ovakvim razmišljanjem nema boljitka i mira

 • Zamisli koji idiot trebas biti i uzurpirati hrvatima tako bitnu poziciju i raditi protiv tog naroda. Sve mrzitelje hrvata, bosnjake je okupio za svoje savjetnike i veleposlanike je slao i birao one koji su mrzitelji svega sto je sa predznakom hrvatskog. Znaci tu se ne radi samo o poziciji hrv. clana presjednistva koju ovaj mamlaz uzurpira nego se radi jos o stotinama radnih mjesta koje idu uz tu funkciju a on ih poklonio bosnjacima ili hrvatima koji promisljaju kako SDA i Bakir kazu. Tuzno i ogavno do boli…

 • Ptovesti svoj zivot radeci protiv naroda kojeg kao prestavljas a kojeg mrzis i cinis sve na njegovu stetu. Moras biti lud ili retardiran. A ovaj je izgleda sve to i jos je teski kroner. A bosnjaci izgleda ne vide da je upravo Komsic zabio zadnji cavao u lijes zvani BiH. Jer njegovim izborom, bosnjackim glasovima je pogazena volja jednog od tri konstitutivna naroda, pogazen je Dejtonski sporazum, Ustav BiH i ono najbitnije povjerenje dva naroda u Federaciji hrvata i bosnjaka. Slucaj Komsic je primjer kako vecina tlaci i ponizava manjinski narod i kako mu gazi sva prava koja mu pripadaju.. Ali Komsic svugdje u istupima i ne krije nego naprotiv i nastupa kao drugi bosnjacki clan presjednistva stim da ima radikalnije stavove spram hrvata od Dzafirovica.

 • Bakirov babo je izmislio naciju bošnjaci da uzurpira prava hrvata i srba, ne samo u bosni nego i u hercegovini. A oni nisu ništa drugo nego poturčeni hrvati i srbi, i to ne samo iz BiH nego i iz Hrvatsek, Sbije i Mađarske koji su protjerani u BiH nakon izgona Turaka iz tih država.

 • Pitaj naroda šta bih prihvatio šta ti odlučuje budaletino jedna.
  Što omalovažavaš današnje profesore otkud ti to pravo.
  Većinom su redovno završili fakultet , malo je onih što kupuju .

 • Suvisno je komentarisati postupke i istupe ovog idiota koji je na razini kafanske pjandure koja trabunja onako kako pase njegovim bosnjackim biracima. Bolje plasiti bosnjake hrvatima nego pricati o lopovluku i kriminalu u SDA i partijama koje Bakiru drze svijecu i cuvaju kao leda i drze ga na vlasti. A sve im se urusava polako ali sigurno

 • Vise mi je pun k…c ili kufer i Komsica i njegove konstituivnosti i njegovog pravnog fakulteta.Pa imate li ista napisati be njega.Covjek mentalno odletio,alkoholicar , uopste nije svjestan sta prica , udarna tema…Rijesite se vec jednom budale pisite o pametnim osobama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.