Je li se Komšić malo zaletio? Evo kakvo je uistinu državno uređenje Belgije

Željko Komšić je nedavno izjavio “Ja da sam Izetbegović odmah bih potpisao belgijski model uređenja države“, a prije toga je isticao kako je u toj zemlji mogućno formirati Saveznu vladu bez sudjelovanja stranaka za koje je glasovala većina Flamanaca ili većina Valonaca.

No očito je da da bi aktualni član Predsjedništva BiH trebao otići malo na poduku o federativnom uređenju ove europske države.

Jer je pri svojoj konstataciji potpuno zanemario činjenicu da su prava obiju tih belgijskih zajednica, uključujući i pravo na legitimno predstavljanje, u cijelosti zajamčena na nižim razinama vlasti – u teritorijalno definiranim regijama i neteritorijalno definiranim zajednicama.

Zbog kontroverzi koje je Komšić svojim izjavama izazvao u javnosti, Milan Sitarski, član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, dostavio je za Dnevnik.ba sažeti opis belgijskog kompleksnog ustroja.

Taj model je kako on ističe uspio pomiriti ranije oštre sukobe dviju zajednica u toj zemlji u kojoj se nalaze sjedišta EU-a i NATO-a.

Etnička karta Belgije

Opis belgijskog ustroja prenosimo u cijelosti u idućem dokumentu.

Preuzmite belgijski model državnog uređenja

Sociolog Ivan Vukoja, također član Instituta za društveno-politička istraživanja je dan ranije u izjavi za Dnevnik.ba istaknuo da ako bi Hrvati u BiH imali teritorijalnu jedinicu u kojoj bi činili većinu stanovništva, ravnopravnu po ovlastima s jedinicama u kojima su većina stanovništva Bošnjaci i Srbi, te kad bi imali i neteritorijalno utemeljenu strukturu analognu belgijskim zajednicama, koja bi se starala o potrebama Hrvata koji žive izvan teritorijalne jedinice s hrvatskom većinom (dakle – na cijelom državnom teritoriju), onda im ne bi bio nepremostiv problem prihvatiti model izbora izvršne vlasti na razini države u kojem bi bili zastupljeni sukladno svom brojčanom udjelu u stanovništvu što je posebno isticao Komšić u svome nastupu.

To bi, dakle, mogli prihvatiti samo ako bi na nižim razinama, i na teritorijalnoj i na neteritorijalnoj osnovi, imali osiguran i legitimitet predstavljanja i institucionalnu zaštitu svojih prava i interesa kao što u Belgiji imaju Flamanci i Valonci. Dakle, i Valonci i Flamanci u  Belgiji imaju bolje i jače zaštićena svoja konstitutivna prava nego bilo koji konstitutivni narod u BiH, izjavio je  Vukoja.

U ovom kontekstu, veli, iznimno je važno spomenuti da su upravo u Belgiji sjedišta i EU i NATO-a. 

Ivan Vukoja: “Neka Komšić uvjeri Izetbegovića da je belgijski model optimalan za BiH, Hrvati će mu sve oprostiti”

Stoga je belgijski model ne samo poželjan nego i optimalan model uređenja za BiH, model koji je u potpunosti kompatibilan s EU i NATO putom BiH, zaključio je Vukoja uz napomenu da će Komšiću Hrvati oprostiti to što je u tri navrata bio sredstvo majorizacije naroda kojem i sam pripada ako uvjeri Izetbegovića da je belgijski model društveno-političkog uređenja optimalan za BiH.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • Opet nisu prikazali kakvo je unutrašnje uređenje Belgije, samo bi mape da crtaju. U Belgiji, recimo, Senat (ugrubo ekvivalent Domu naroda PFBiH) nema paritetne moći drugom domu. Ogromna razlika. Nadalje, koje su ovlasti federalne vlasti, a koje su ovlasti regija/jezičkih zajednica? Tu je razlika još veća. Svaki kanton ima veće ovlasti od belgijskih jedinica, a federalna vlada je daleko snažnija. Tu je, naravno, i princip proporcionalnost, a ne pariteta, u Senatu.

  • Da ne razglabamo puno: Sejdo Komšić je volina, idiot, pijandura, pripadnik ZLOČINAČKE “armije bih”, islamski komunjara, četnički potomak, hrvatski isprdak i otpadnik, Titino prljavo krmče, Alijin guzičar i Bakirov potrčko, kojega će Bakir šutnuti kad mu više ne bude potreba,

  • Harise, nemoj sve nešto okolo kao što vi poturice imate običaj raditi. Recite otvoreno ono što činite tajno: Hoćemo BiH samo za sebe. Mi smo protiv konstitutivnosti Srba i Hrvata. Hoćemo Džamahiriju. Želimo asimilirati Hrvate i Srbe. Hoćemo da se svi poturčite. Hoćemo da vas nema i da samo muslimana ima.

   • Ah, naravno, odmah prijeđi na vrijeđanje. Dečko, svega toga, od “poturica” do “vi hoćete džamahiriju” sam se ja naslušao još ’93. Kao što je to tada bila propaganda kako bi se Hrvatima ogadila Bosna i Bošnjaci, tako je to i danas. Mislim, 25 godina kasnije, ja i dalje moram da slušam guslanje o “skrivenim namjerama”. Čović i Kovač otvoreno o trećem entitetu, Dodik o raspadu Bosne, ali, eto, jedino valjda Bošnjaci ne smiju da obznane svoje stvarne namjere *kolutanje očima* Iskustvo me naučilo da takve izjave daju ljudi koji upravo takve stvari i žele da ostvare. Tema je ustavno uređenje Belgije. Jasno je meni da je tebi lakše razbacivati se “poturicama”, ali, come on… Ja vjerujem u tebe, možeš ti i bolje!

 • Posto je Belgija kraljevina, prvo bismo se trebali proglasiti kraljevinom, pa predlazem Milu Dodika za kralja.

  • anonimno, kada nema argumenata onda se pribjegava vrijeđanju, manipulacijama i lažima. Za tebe je Želja, karakterno neupuredivo bolji čovjek i za to ti smatraš da je to utopija za šta se on zalaže jer tvoj je mozak kvarn (izmanpuliran predođbama i lažima) i nemože da shvati realnost i poštenje

 • Belgijski model nije prihvatljiva ni realna opcija za BiH i osobito za Hrvate BiH. Vukoja ti si politički amater

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.