Komšić razgovarao s britanskim i američkim veleposlanikom, teme NATO i ANP

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas se u svom uredu sastao s  veleposlanikom Ericom Nelsonom i veleposlanikom Velike Britanije Matthewom Fieldom.

Nakon sastanka nije bilo službenog priopćenja, a kako doznaje Klix.ba, situacija je u vezi s dvjema sjednicama Predsjedništva planiranim za utorak ostala nepromijenjena.

U Predsjedništvu BiH je neslužbeno potvrđeno da će sutra po planu biti održane dvije sjednice Predsjedništva. Redovna koju je sazvao Komšić a na kojoj bi se trebalo glasati o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO, te izvanredna koju je tražio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik o odluci o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Lider SDA Bakir Izetbegović koji je danas nakon susreta Fielda, Nelsona i Komšića također bio u zgradi Predsjedništva BiH izjavio je prethodno za Agenciju Anadolija da neće biti imenovanja mandatara Vijeća ministara BiH sve dok se ne riješi ANP.

S druge strane još je nepoznanica hoće se u utorak pristupiti glasovanju za ANP na redovnoj sjednici. Naime, u tom slučaju Komšić i Džaferović bi preglasali Dodika, no on bi onda, po svemu sudeći, tražio zakazivanje sjednice NSRS-a na kojoj bi se, kao i u vezi s pitanjem Pelješkog mosta, povukao vitalni nacionalni interes. Tako bi se blokiralo slanje ANP-a u Bruxelles.

Ovaj njegov potez bi, s druge strane, automatski doprinio da se na izvanrednoj sjednici, ukoliko bi bila održana, ne izglasa mandatar za sastav Vijeća ministara BiH, zbog vjerojatna dva glasa protiv, Komšićevog i Džaferovićevog.

Iz Predsjedništva BiH je nakon ovog sastanka poslano priopćenje za javnost u kojem se navodi da je tijekom sastanka razgovarano o putu Bosne i Hercegovine prema NATO -u i Europskoj uniji, koji su komplementarni procesi, te o nužnosti usvajanja potrebnih reformi.

Predsjedavajući Komšić zahvalio se na bilateralnoj podršci Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini. Sugovornici su razmijenili mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(www.jabuka.tv)6 komentara

    • Anonimno , prije ce se sastati sa ovom budalom nego sa pametnim.Oni su ga postavili i podrzavaju.Sa njim mogu manipulisati , a sa pametim ne mogu.Ne kaze da li je ukinuo konstitutivnost?

  • Hrvatski clan presjednistva sa Amerima i britancima. Jesmo mocni. Dobro su se htjeli sa njim sastati a on javno poziva na krsenje Ustava BiH a i Dejtona.

  • Eto imali smo ove 30 godina sve su satrali na redu je elektroprivreda i pošta vidit će mo šta će ovaj lik napraviti gore ne može biti nego što su Hdzeovci do sad u radili a poznato je da su pijanci dobri i emocijalni ljudi pa vidit će mo ako krene nabolje okrenut će mo se svi po piću

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.