Komentar – rezultati lokalnih izbora u Grudama

Prošli su i peti po redu lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, izbori koji zbog prethodnih političkih zbivanja nisu bili samo lokalni. Ponajprije se ovdje misli na razloge preferencija političkih opcija od strane glasačkog tijela, ali i po korištenoj retorici na stranačkim skupovima i okupljanjima. Iako, po svojoj definiciji, loklani izbori bi se trebali osvajati ili gubiti na kvalitetno obrađenim poblemima i temama vezanim za lokalnu zajednicu, u većinski hrvatskim krajevima već se od prošlih državnih izbora i političkih zbivanja nakon istih znalo tko će biti glavni pobjednici, a tko gubitnici među hrvatskom političkom scenom u BiH.

Piše: Flaster / grude-online.info

Ti rezultati i očekivanja su se prelili i na lokalne izbore u Grudama gdje je HDZ BiH unatoč objektivno nesposobnom i osobnim interesom vođenim upravljanjem naše Općine u proteklih 20-ak godina, ni kriv ni dužan uvjerljivo osvojio mjesto načelnika, kao i većinu u Općinskom vijeću.

Pa krenimo redom:

HDZ BiH – mjesto načelnika, 14 vijećnika. Apsolutni pobjednik lokalnih izbora sa osvojenih 3084 glasova ili 53,3%. Ovako uvjerljivu pobjedu mogu ponajviše zahvaliti gosp. Ljubi Grizelju i Zlatku Lagumdžiji.

Prvo u pozitivnom smislu, zbog njegove percepcije u javnosti koja je pozitivnija nego kod ijednog političara dosada na našoj maloj političkoj sceni. Ta percepcija je rezultat dosadašnjeg političkog djelovanja navedenog kandidata (neokaljanost nikakvim aferama), stručnim kapacitetima (posjeduje prijeko potrebna znanja u financijskom pogledu – vjerojatni reprogram kredita i refinanciranje duga Općine). A osim ovih kompetencija, gosp. Grizelj je u političkim sučeljavanjima odskakao od ostale dvojice kandidata, kako s logičnim poznavanjem trenutne situacije u općinskim službama i financijama, tako i uvjerljivim političkim nastupom i retorikom.

U svakom slučaju očekivana pobjeda kandidata HDZ-a BiH, i što je jako bitno pobjeda je ostvarena na svim biračkim mjestima što znači kako smo dobili načelnika kojeg su izabrali mještani svakog mjesta, sela ili zaselka na području naše Općine.

Uloga drugog čovjeka se očituje kroz već pomalo i napornu priču, ali i neospornu činjenicu o nelegalno formiranoj vladi Federacije u kojoj su svoj kredibilitet među hrvatskim narodom izgubili i HSP i NSRZB. Pa možemo zaključiti kako je jedini kvalitetan potez Općinskog odbora HDZ-a Grude bilo isticanje baš ovog kandidata za mjesto načelnika, iako su to mjesto mogli osigurati i sa političkim fikusom koji bi slijepo slijedio naređenja iz stranke i vegetirao na mjestu načelnika ostavljajući Općinu na istoj onoj poziciji na kojoj ju je i preuzeo.

HDZ 1990 – 3 vijećnika. Bez obzira htjeli to priznati ili ne, jedan od gubitnika ovih lokalnih izbora. Kandidirajući gosp. Ćorluku kao nestranačkog kandidata pokušali su osvojiti simpatije i preoteti dio glasača HDZ-u BiH. Ali se pokazalo kako to samo po sebi nije dovoljan potez, a također se loš rad Općinskog odbora 90-tke očituje kroz nedovoljno kvalitetnu pripremu njihovog kandidata za medijske nastupe i neinformiranost o činjeničnom stanju u Općini. U svemu ovome, može se reći kako je HDZ 1990 ispao kolateralna žrtva percepcije HDZ-a BiH kao stožerne stranke Hrvata, dok se na lokalnoj razini nedovoljno kvalitetnim radom i raskolom unutar same stranke nisu uspjeli nametnuti kao kvalitetna oporba koja će dići glas protiv djelovanja HDZ-a BiH unatoč zajedničkom nastupu na višim razinama vlasti. Dobar primjer je djelovanje Gradskog odbora 90-tke grada Mostara na čelu sa gosp. Slavenom Ragužom čija je uloga toliko prepoznatljiva, da je navedeni u poziciji govoriti i protiv vlastitih stranačkih kolega iz vrha stranke.

HSP – 3 vijećnika. Nakon političke prostitucije na razini Federacije očekivano slab rezultat ove stranke u skoro svim hrvatskim općinama, pa tako i u Grudama. Jedina šansa grudskog HSP-a je bilo u potpunom ograđivanju od politike vrha stranke koji je javno podržao kandidata za načelnika NSRZB-a kao dio političkog deal-a ove dvije stranke. Reakcije OO HSP-a Grude na ovaj potez dr. Jurišića je bila spora i jalova čime su dodatno srozali svoju ionaku uzdrmanu poziciju na grudskoj političkoj sceni. U svakom slučaju, preduvjet opstanka i ponovnog rasta ove stranke je priznavanje pogreške od strane samog vrha stranke i povlačenje iz Platforme, a uloga lokalnih HSP-ovaca u svemu tome je zanemariva, te im ne preostaje ništa drugo već čekati rasplet na višim razinama vlasti.

NSRZB – 3 vijećnika. Njihovo političko djelovanje i izborni rezultat nije vrijedno ni komentirati. Nakon što su u izbornu kampanju uložili 680.000 naših konvertibilnih maraka kroz akciju ‘Kupujmo domaće, kupujmo srcem’ i još tko zna koliko novca iz federalnog proračuna kroz prevare sa poljoprivrednim poticajima, ne preostaje ništa već se zapitati tko iz međunarodne zajednice štiti i prešutno odobrava rad ove političke stranke jer njihovo djelovanje predstavlja udar na same temelje demokratskog sustava u BiH. Načinjena šteta je veća iz dana u dan kroz pustošenje javnih poduzeća, prvenstveno EP HZHB gdje još uvijek traje stranačko zapošljavanje bez ikakvih kompetencija i stručnih referenci novopridošlih zaposlenika.

SDP – 2 vijećnika. U normalnim političkim okolnostima ulazak dvoje mladih obrazovanih ljudi u OV bi bilo za svaku pohvalu. No, u Grudama je ta činjenica u drugom planu zbog uloge ove političke opcije u gaženju jednog od osnovnih ljudskih prava hrvatskog naroda u BiH – prava biranja svojih predstavnika u organe vlasti. Ovoj stranci koja za sebe tvrdi da je multinacionalna prijeko su potrebni vijećnici u većinski hrvatskim mjestima. Ulazak navedenog dvojca u OV Gruda kao etnički najčistije Općine u Federaciji daje jak argument vrhu stranke za nastavak provođenja dosadašnje politike. To potvrđuje i jedna od prvih postizbornih izjava Zlatka Lagumdžije koji se pohvalio s osvojenim vijećničkim mjestima u Grudama i ostalim gradovima gdje dosad nisu imali vijećnike. Može se očekivati kako će SDP biti glasna oporba ponajviše zbog određenog političkog potencijala koji je nositelj liste Ivan Boban pokazao u predizbornim sučeljavanjima. No ipak, teško je vjerovati da će ova politička opcija ikada biti značajan politički faktor u našoj općini sve dok vrh stranke provodi postojeću politiku zanemarivanja političke volje jednog konstitutivnog naroda u BiH.

Na kraju se može zaključiti kako je HDZ BiH ostvario veliku pobjedu, ali i dobio veliku obvezu i odgovornost pokazati kako su u stanju izvršiti ono što je njihov kandidat za načelnika obećao u predizbornoj kampanji. Većina u OV i osvojeno mjesto načelnika pretpostavlja kako se neće ponavljati situacija iz prošlog saziva Vijeća i nepotrebna prepucavanja između različitih razina vlasti, ali se isto tako nameće pitanje kontrole rada i tijeka novca. Ovdje svoju ulogu treba odigrati kvalitetna oporba u Općinskom vijeću, sa jasno artikuliranim stavovima i ukazivanjem na nepravilnosti. Transparentnost rada se nameće kao ključan čimbenik u budućem djelovanju vlasti i zato bi pametan politički potez bio otvaranje sjednica vijeća za javnost kroz program radio Gruda ili snimke sjednica na Grude Online.

Za kraj, pozivaju se svi politički subjekti da uklone predizborne plakate te pokažu svoju odgovornost i poštovanje prema zajednici u kojoj djeluju.

grude-online.info

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.