Komemoracija u povodu 72. godišnjice Bleiburške tragedije – Jabuka.tv

Komemoracija u povodu 72. godišnjice Bleiburške tragedije

U komemoraciji na Bleiburškom polju, u povodu 72. godišnjice Bleiburške tragedije, okupilo se 10.000 Hrvata iz Hrvatske, BiH i zapadne Europe. Organizator Komemoracije pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora je Počasni bleiburški vod, a liturgije, u ime HBK-a i BK-a BiH, Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate.

Komemoracija je počela molitvom na groblju Unterloibach, odakle je krenula procesija prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju. Središnje misno slavlje predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

U ime Hrvatskog sabora komemoraciji nazoči izaslanstvo koje vodi predsjednik Gordan Jandroković, a nazočni su i potpredsjednik Milijan Brkić, te zastupnici Miro Kovač, Ivica Mišić, Josip Đakić, Ivan Šipić i Zlatko Hasanbegović.

Prethodno, izaslanstvo će prije komemoracije položilo vijence kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora.

Izaslanstvo koje je vodio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nazočilo je molitvi i potom položilo vijenac kod spomenika na kojem piše “Mrtvima spomen – živima opomena / Pobijenima nakon 9.5.1945. / Maribor 1990.”

Jandroković je rekao da se na tom groblju nalazi veliki broj žrtava i da je dug svih da ih se sjećaju i da se utvrdi istina. Jer, dodao je, bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, ona ih vrlo često i ponovi.

Prema napisu na ploči, u svibnju 1945. jugoslavenske oružane snage u Tezenskoj šumi kod Maribora pobile su između 15 i 20 tisuća pripadnika oružanih snaga nekadašnje NDH i civila, većinom hrvatske narodnosti, koji su zarobljeni pri pokušaju bjega u Austriju.

Pokopani su bili u 3,5 km dugom protutenkovskom rovu, koji je bio iskopan kroz šumu između Drave i i ceste Celje – Maribor. Pri gradnji autoceste u travnju 1999. na dijelu nakadašnjeg protutenkovskog rova u dužini od 70 metara, iskopani su ostaci 1179 žrtava, koji su u srpnju 1999. položeni u kosturnicu na novom mariborskom groblju u Dobrovi.

U neposrednoj blizini kosturnice pokopanu prošlog listopada ostaci oko 800 žrtava Hude jame kod Laškog.

Izaslanstvo je nastavilo put prema Bleiburškom polju u Austriji, gdje će se pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora održati Središnja komemoracija Bleiburške tragedije.

Predstavnik organizatora, Počasnog bleiburškog voda, rekao je ranije da se komemoracija održava svake godine od 1953., a u posljednjih 25 godina, od samostalnosti Hrvatske, za vrijeme SDP-ove većine, vlast je polagala cvijeće, ali je bila povukla pokroviteljstvo Hrvatskog sabora.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

 • Teletekst FTV, na str.122, objavio je kako se u Bleiburgu danas održava komemoracija ustaškoj vojsci.Kasnije je tekst promjenjen i spominje se komemoracija u spomen na stradanje pripadnika poraženih snaga i civila.

 • Na teletekstu tkzv htv,ista stranica-114-sada pod naslovom *Komemoracija na Blajburškom polju*.Znači,UDBAŠIJA*radi* i na htv SLAVI!!!???Pupi i Markovina slave,svaka čast-dragi moji rvati.

 • A što ćemo sa HDZ žrtvama zbog pljačke u Agrokoru to jest bankomatu hdz rigotina? Mamu im hdz-ku lopovsku jebem! Dosta više sranja o ratu ajmo lopove hvatat i vraćati pokradeno. AJMO ŠATORAŠI OGLASITE SE! Zašto podmuklu šutite što ne prozivate vaše velike hdz prijatelje?? AKO VOLITE HRVATSKU ŠATORAŠI IZ SAVSKE ..

 • Na Blajbuskom polju i jamama su bez suda ubijani i pobacani nevini i bez suda .
  Majke su isplakale sve suze za sinovima nevinim.
  Pokoj dusama njihovim i nek u miru pocivaju.

 • A sa onima što su ubijali Ustaše od 1941.-45. JELI ZA NEČIJIM SINO MAJKA ZAPLAKALA U JASENOVCU NOVOJ GRADISKI I OSTALIM LOGORIMA HA? Kako ste neki od vas jako pokvareni. Plačete zbog ustaša koje su platile ceh, a lako zaboravjate tko je prvi počeo.. Fašistička govna vaši ustaški učitelji 1922. I nacistički bolesnici od 1933. To zaboravjate jeli pičke podmukle licemjerne. Žrtve jasenovca nisu mogle nikako naškoditi žrtvama sa blajbjurga a ovi sa blajburga i te kako jesu njima u jasenovcu zato fašističke sile psst i tišina kukavice kukavne..

 • Taliban ti je Hasanbegović kojega vi obožavate jadni kukavni hdz-ci jebo vas u guzicu i usta sanader.. Kako ste ono klanjali sanaderu na ST-rivi? Gdje ste sada patrioti sa šatorašima što ne tražite od plenkija da hvata lopove veliki patrioti? Oni branu kriminal u agrokoru zato su orepića smjenili jer je počeo njuškat za hdz lopovima.. I otkrivati..

 • Ali vam je Tito dao papra. Dakako da su na blajburgu bili teški ratni kasapi i ubojice. U blajburgu je bilo i puno četničkih kasapa i ubojica. I tito je sve kaznio. Nema sreće dokle hrvatski i srpski narod ne shvati da su ustaše i četnici ubijali klali i svoj i tuđi narod i činili velika zla djela sve to radili glumeći velike vjernike..

 • Niste mi odgovorili kako to šatoraši iz savske ne traže da se pohvataju svi tajkuni i vrati pokradeno bez obzira tko je u kojoj stranki i ima veze sa zlouporabom? Šute šatoraši jer bi trebali kritizirati svoje hdz nalogodavce. Nema odgovora ha. Da se ja pitam svi bi lopovi tajkuni bili u zatvoru i vraćena imovina.

 • Opet ovaj decko iz Budve imaga svugdje ko pasteta ,hoce biti poklopac svakom loncu ponasa se s nistomisljenicima ka kocijas prema neposlusnim konjima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.