Upozorenje u BiH nakon hakerskog napada u svijetu – Jabuka.tv

Upozorenje u BiH nakon hakerskog napada u svijetu

Odjel za informacijsku sigurnost (OIB) Republike Srpske obavještava sve javne ustanove, organe uprave, fizičke i pravne osobe u Republici Srpskoj da je uočeno globalno i do sada po obimu najveće širenje štetnog programa pod nazivom “WannaCry” i sličnih oblika.

Ovaj odjel ujedno vrši funkciju Kompjuterskog tima za izvanredne situacije (CERT) Republike Srpske, javlja Srna. “Ovaj oblik štetnog programa koristi ‘pukotine’ u neažuriranim operativnim sustavima Windows. Ugrožene su sve verzije od Windows XP do najnovijeg Windows 10, te i njihove verzije za servere”, priopćeno je iz OIB-a.

U priopćenju se navodi da se preporučuje ažuriranje operativnog sustava Windows, odnosno preuzimanje programa koji je na svoju stranicu postavio Microsoft 14. ožujka ove godine.

Preporučuje se i prelazak na novije operativne sustave i prestanak korištenja verzija Wondows bez sigurnosne podrške poput Windows XP.

Do sada nisu prijavljeni slični problemi na internetu u Republici Srpskoj, ali ukoliko budu uočeni, preporučuju se sljedeći koraci – trenutno isključiti sporno računalo s lokalne mreže, kao i obavijestiti CERT Republike Srpske na adresu elektronske pošte [email protected] ili putem stranice https://oib.aidrs.org

Stručnjaci preporučuju da se ne plaća otkupnina koju hakeri traže od oko 300 dolara u virtualnoj valuti “bitcoin”, jer nema jamstva da će ugroženi podaci biti vraćeni.

U sklopu preventivnih mjera, skreće se pažnja korisnicima interneta da izbjegavaju anonimne poruke elektronske pošte s prilogom i da te poruke ne otvaraju te da ih odmah obrišu.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.