Komarica: Očekujem da Papa pita Dodika gdje je nestalo 95 % katolika iz RS-a

Biskup banjalučki Franjo Komarica izjavio je u četvrtak da ga raduje kako će idućeg tjeda doći do susreta poglavara Katoličke crkve pape Franje i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Istaknuo je da očekuje da će biti riječi i tome da gotovo nema 95 posto katolika u odnosu na njihov broj prije rata na području tog bh. entiteta.

Znamo godinama kakva je situacija s katolicima u ovoj zemlji i što se s njima dogodilo za vrijeme rata i nakon tog razdoblja i da danas imamo manje od polovice katolika od onog broja koji je bilo prije rata na području cijele BiH, rekao je Komarica.

Poznato je, kaže, u polovici bh. entitetu RS nedostaje gotovo 95 posto katolika od onog broja koji je bio prije rata.

Vjerujem da, ako i o čemu bude razgovora između Svetog oca i njegovih suradnika i političkog predstavnika BiH, bit će pitanje gdje su katolici i zašto se nije i politički, pravno i ekonomski omogućilo da se vrate oni koji su to željeli, istaknuo je Komarica.

Dodao je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da ima još oko 4.000 zahtjeva obitelji katolika koji čekaju da se vrati na područje ove biskupije, ali nitko im ne želi pomoći.

Pri tom susretu morat će biti postavljeno pitanje što kanite s BiH bez jednog konstituvnog naroda i Katoličke crkve koja ima duge korijene, rekao je monsinjor Komarica.

Podsjetio je da Katoličkoj crkvi nije vraćena imovina i da su slali zahtjeve da se to omogući, kako bi pomogli osobama u stanju socijalne potrebe.

(Fena)


8 komentara

  • papa se svakom ulizuje jedino ignorira katolike, i osuđuje jedino svećenike u katoličkoj crkvi za pedofiliju i homoseksualnost, a pred Bogom su svi ljudi isti. Svi smo pozvani da budemo sveti koji se Njegovim Imenom nazivamo, bez obzira na vjeru. I svećenici i političari i najobičniji ako sebe nazivamo kršćanima. Aoni koji imaju takve sklonosti ako se ne pokaju i promjene su sodoma i gomora.

    2
    2
  • Moj biskupe nestalo ih tamo gdje ce na zalost nestati i svi hrvsti Srefisnje Bosne, Tuzle, Sarajeva, Yzdnice itd. Ovo je skontana politika velikih mocnika. Nasim politicarima i mocnicima to bas i ne smeta. Cak sto vise dode im dobro za predizborne svrhe svake cetiri godine kad idu po mandate za vlast. Tada se oni sjete hrvata Yposavine, Bsnja Luke, Sredisnje bosne, Sarajeva itd…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.