Grabar Kitarović: Hrvatima u BIH gazi se po konstitutivnosti na koju imaju pravo

Kandidatkinja hDZ-a za predsjednicu Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je kako je status Hrvata u BiH nacionalna i međunarodna obaveza Hrvatske

– Moramo ispuniti svoju dužnost kao država i nacija kad je riječ o statusu Hrvata u BiH. To je naša nacionalan i međunarodna obaveza. to je naš interes. Hrvatska se ne može ponašati kao da je, primjerice sve u BiH definirano za sva vremena, gdje je Dayton odradio svoju svrhu. donio mir, no činjenica je da su danas Hrvati najviše ugroženi i to kao konstitutivni narod u BiH. Najgore je što u aktualnoj hrvatskoj politici prevladava osjećaj i mentalitet male zemlje, pa se misli kako se ovdje ništa ne da učiniti. To nije točno. Može se postići puno, ali upornim radom i ispravnom politikom, koja poštuje druga, ali i zna artikulirati vlastiti interes. Hrvatska danas ima položaj koji joj to omogućuje, izjavila je Grabar Kitarović za Večernji list.

Rekla je kako je duboko zabrinuta zbog podijeljenosti hrvatskog društva, nezaposlenosti i gospodarske krize te želi pomoći da se zaustave društvene podjele i nepotrebni sukobi, no kao predsjednica će biti, kaže, bolja i po svemu drugačija od predsjednika Ive Josipovića.

“Funkcija predsjednice ne privlači me zbog crvenog tepiha.. Držat ću se mjesta koje mi određuje Ustav RH, ali ću svojim djelovanjem, politički utjecajem i primjerom neprestance i dosljedno ukazivati na ono što ne valja u državi te neću ignorirati probleme”, izjavila je, među ostalim, Grabar Kitarović u intervjuu koji je prenijela Hina.

Kritizirajući rad sadašnjeg predsjednika Ive Josipovića i njegova ureda, gdje radi više od stotinu zaposlenika, plus razne savjetničke skupine po nekoliko desetaka vanjskih stručnjaka, rekla je kako već “četiri i pol godine nitko u Hrvatskoj nije do sada vidio što su napravili, kako ostvaruju tzv. program nove pravednosti”.

Predsjednik, kaže Grabar Kitarović, može i mora svojim ponašanjem i primjerom utjecati na važna pitanja u državi a najviše se to odnosi na gospodarska pitanja. “Vrlo je loše to što predsjednik proteklih godina gotovo da nije ni spomenuo gospodarstvo bojeći se da će se time zamjeriti premijeru Milanoviću. Najbolji dokaz za to jest činjenica da se njegov gospodarski savjet nije niti jednom ozbiljnije oglasio tijekom cijelog mandata”, rekla je, među ostalim, HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu dodajući kako je Josipović o energetici progovorio prije mjesec dana, tek pošto ju je HDZ predstavio kao dio svog gospodarskog programa.

Predsjednik Josipović, nastavlja Grabar Kitarović, nikada nije inicirao sjednicu Vlade o gospodarskim pitanjima pozivajući se na proceduralne “zavrzlame”, za razliku od njegova prethodnika koji je tu ustavnu mogućnost iskoristio kada je gospodarstvo stajalo neusporedivo bolje nego danas.

Smatra da Vlada i predsjednik i dalje svoje politiku fokusiraju na ideološka pitanja a ne pitanja poput nezaposlenosti ili odlaska mladih iz Hrvaske.

“Moj plan je iskoristiti priliku koju šef države ima i javno progovoriti o problemima čije rješavanje više ne možemo odgađati. Moramo kao nacija pronaći novu inspiraciju kao što smo je imali u Domovinskom ratu”.

Osvrćući se na svoj život izvan Hrvatske, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a zadužena za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović je kazala je kako se on odvijao u Hrvatskoj jednako kao u inozemstvu te da zbivanja u Hrvatskoj prati dnevno, a njezino međunarodno iskustvo može joj samo pomoći u obavljanju predsjedničke dužnosti.

Kaže kako je za odluku o njezinoj kandidaturi bio presudan iskren odnos s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i stranačkim vodstvom, koji poštuju njezino mišljenje./Hina/HMS/

Nema komentara

  • od tuđmanove smrti je prošlo 15. godina što su gospoda iz HDZa do sada rodila bolje bandić o nama vodi računa i ako je bio i ostao komunjara karamarkov bivši punac je musliman i suradnik muslimanskih službi on će na sve načine radit da nas gurne u ruke i zagrljaj BOSNE i tu nam je kraj jer je čović u dobra doba tom doprinjeo svjom nesposobnošću i silnom krađom

  • Jasno i glasno gospođo grabar-Kitarevuć za razliku od mnogih kojima je to bila i je dužnost . Hrvati trebaju svoj entitet ili će mladost otići a stari takođe.

    • Ti si covjece dosadan..samo lupas po tikovnici..ti poklopac loncu bez dna..neznas napisati ni jednu pametnu..idi oguli pijetlu vrat..

  • vi ste svi ludi ko drvo ako mislite da bi bilo bolje nama hrvatima u bih sa njom na čelu države RH,isto kao i sa ovim crvenim isto bi bilo.
    ali razumjem ja da u širokom ima ovih crveni hdzovaca koji vole ovu kao i hdz na čelu s čovićem koji pere mozak o nekakvoj ugroženosti ugrožena je jedino njegova fotelja ako ga mi ne izaberemo tj.vi

  • ima jedan H.iz Š.B. koji bi rado pogazio nju..i njena prava..alloo ko metak je.moj glas ide njoj jer je bar ljepotica..meni isto ali nije njoj..dosta i onog crvenog kalimera više..ko bajagi dobričina,tolerantan-a zmija.

  • Nizak nivo komentara.Žena je prava u svakom pogledu i glasam za nju sigurno i svi moji.Ivo neka sklada svojoj Tatjani,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.