Koliko još do spajanja Stoca i Neuma? Cesta će iznositi 87 milijuna KM

Povezivanje Stoca i Neuma projekt je o kojem se posljednjih godina govori u kontekstu spajanja jedinog bh. grada na Jadranskom moru s unutrašnošću zemlje.

Istovremeno, zbog dugog trajanja priprema za projekt pojedini parlamentarci, političari ali i građani počeli su spekulirati da se radi o svojevrsnoj opstrukciji ovog projekta.

Direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić to opovrgava ističući da smatra da projekt nije opstruiran i da je stvarni problem u proteklom razdoblju bio nedostatak financijskih sredstava. Navodi i da su sva do sada osigurana sredstva od strane Vlade FBiH i JPCFBiH za projekt namjenski i blagovremeno utrošena, piše Faktor.

Izgradnja ceste Neum-Stolac je složen i skup projekt, na kojem su se kroz duži niz godina provodile razne aktivnosti, u ovisnosti od osiguranih sredstava, kako bi se projekt pripremio za kandidiranje i odobravanje kod međunarodnih financijskih institucija. Na temelju pripremljene projektne dokumentacije projekt je uvršten u Program modernizacije magistralnih cesta FBiH, koji je putem resornog ministarstva upućen u proceduru odobravanja kreditnog zaduženja kod međunarodnih financijskih instituciji, naveli su iz Cesta FBiH.

Ističu da je Program modernizacije prihvaćen i odobreno je kreditno zaduženje kojim je predviđeno da se projekt izgradnje ceste Neum-Stolac financira kreditom Europske investicijske banke i Svjetske banke.

U pitanju su tri dionice, od kojih u prvu spada dovršetak radova na dionici Stari Neum-Kiševo-Broćanac i za to su predviđena sredstva u iznosu od 12,9 milijuna KM. Zatim, tu je i izgradnja dionice Broćanac-Cerovica za što su predviđena sredstva u iznosu od 41,9 milijuna KM. Za dionicu Cerovica-Drenovac predviđena sredstva su u iznosu od 25 milijuna KM.

Postupak odobravanja kredita je spor, pa je tako Program modernizacije kandidiran 2014. godine, kredit odobren 2016. godine a efektivan je postao 7. listopada 2017. godine dok bi sredstva za eksproprijaciju osigurala Vlada FBiH.

U proteklom razdoblju je pripremljena kompletna projektna dokumentacija na razini glavnog projekta, pripremljen je elaborat eksproprijacije za cijeli projekt, proveden postupak eksproprijacije i pribavljena građevinska dozvola za dionicu Stari Neum-Kiševo-Broćanac. Radovi su izvedeni na razini BNS-a na dionici Stari Neum-Kiševo-Babin Do. Sve ove aktivnosti su financirane iz vlastitih sredstava Javnog poduzeća Ceste FBiH i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH, pojašnjavaju iz Cesta FBiH.

Krajem siječnja u JP Ceste FBiH potpisani su ugovori za izvođenje radova na magistralnoj cesti M17.3 Neum – Stolac, dionica Stari Neum – Broćanac.

Ta dionica za koju se potpisuje ugovor podijeljena je na dva lota – ugovora i to: LOT 1: Asfaltiranje dionice Stari Neum – Babin Do (L= 5,3 km), izgradnja ceste Babin Do – Oštrovac (L= 1,7 km), izgradnja tunela Oštrovac (L=190 m) i potputnjaka Oskorušnica (L=10m), te LOT 2: Izgradnja ceste na dionici Oštrovac – Broćanac (L= 5 km). Ugovori su dodijeljni tvrtkama Integral Inžinjering, HP Investing i Putovi iz Gruda.

U Cestama FBiH očekuju da radovi počnu u veljači 2018. godine te navode da je “pripremljen i natječaj za radove na LOT-u 4, potez Prapratnica-Hutovo, uključujući i tunel Žaba”.

Planirano razdoblje implementacije ovog projekta je četiri godine, tako da je očekivani završetak radova na ovoj cesti 2022. godine, zaključuju iz Cesta FBiH.

Procjene govore da bi izgradnja cijele ceste od Stoca do Neuma mogla iznositi 87 milijuna maraka.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.