Kockanje sve izraženiji problem: Skoro svaki osmi stanovnik BiH je patološki ovisnik

Bosna i Hercegovina, prema statistikama, postaje zemlja kockara.

U ovom trenutku svaki osmi stanovnik bavi se kockanjem. Dok političari ne vide hitnost problema kladionica u blizini škola, raste broj ovisnika o kockanju. Procjenjuje se da je više desetina tisuća građana patološki ovisno o kockanju.

Na putu ka izliječenju, rijetki su oni koji se suoče s problemom, a još rijeđi oni koji se uspiju izliječiti od ove bolesti, javlja N1.

Moj bivši muž je prodao skoro sve iz kuće, namještaj, garderobu, obuću, nakit.

Sve je počelo od kladionica, a potom poker aparati, casino… Uzeo je i kredit da bi imao novac za kocku. Uništio je obitelj, njegove roditelje, našu djecu. Bila sam na rubu smrti nekoliko puta.

Ovako svoju priču započinje žena, koje nije htjela otkriti identitet. Duže od petnaest godina bila je u braku sa kockarom. Kaže da je preživjela pakao od života.

Kocka je psihološka zavisnost kod pojedinca, kao kod alkoholičara, kao kod narkomana. Vizija kockara je usmjerena samo ka tom dobitku i oni se ne tako rijetko, ne libe se, za osiguravanje novca za kocku. Kad to postane ovisnost, oni se ne libe činiti određena kaznena djela, poput djela krađe, prevare, iznude, pojašnjava Vladimir Vasić, sociolog.

U Bosni i Hercegovini rijetki su oni koji se odluče suočiti s činjenicom da su ovisni o kockanju. Na takvo stanje obično ukazuju članovi obitelji, kada pretrpe određenu krizu kockara u obitelji.

On zanemaruje sve svoje socijalne obaveze. Ukoliko govorimo o bračnim partnerima, on zanemaruje ulogu u porodici, zanemaruje ulogu roditelja, zanemaruje ulogu bračnog saputnika, sve je usmjereno ka kocki, ističe Vasić.

O problemu kockanja govorilo se i u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine. Rijaset Islamske zajednice radi na provođenju aktivnosti prevencije i zaustavljanja porasta broja patoloških kockara.

Ciljne skupe jesu one koje se odnose na muslimane, članove islamske zajednice, koji se pozivaju da u potpunosti izbjegavaju bilo koji oblik kockanja ili klađenja, jer je to “šejtansko” djelo, zabranjena aktivnost, veliki grijeh, odnosno haram, kaže Ismail ef. Smajilović, Islamska zajednica BiH.

U cilju prevencije organiziraju predavanja i edukacije, a aktivirana je i web stranica. Prema njihovim istraživanjima, od 1.520 ispitanika njih skoro 42 posto ponekad igra bingo, a 28 posto se kladi na sportske utakmice, srećke kupuje 26 posto ispitanih, a loto igra nešto više od 23 posto njih.

Aktualna crna statistika kaže da blizu pola milijuna građana ove zemlje igra igre na sreću.

U ovom trenutku svaki osmi stanovnik je u kladionici, kockarnici ili casinu.

Bosna i Hercegovina je prva u Europi po broju kladionica, a ovdje živi blizu 50.000 patoloških kockara.

(www.jabuka.tv)
4 komentara

  • Ko nauči igrat bingo, u roku 6 mjeseci završi u njemačkoj, kao potencijalni dužnik banke, elektroprivede i eronet. Kao što sam i sam, samo niko neće da prizna. U nas su male plaće, čarobnjaci je rastegnu, mi okušamo sriću na mi šalicama, dadnu nam koji put, zagolicaju nam maštu, onda nas odvedu u dugove…

  • Trebamo svi ustati protiv toga. Zatvoriti sve kladonice, kockarnice i blokirati internet kladjenje.
    Spasimo nasu djecu od zla.

  • spasit samo može Bog i tko živi po Božijim zapovjedima,čestit život,brak ,obitelj,onda neće biti kruha i igara!!!!!??????

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.